דיור - ההוצאה המרכזית של משקי הבית (צילום: radub85, 123RF)
בארגון קוראים לביטול תמריצים | צילום: radub85, 123RF

ה-OECD "מחלק ציונים" לכלכלת ישראל - ומציע צעדים משמעותיים: הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי פרסם היום (שלישי) דוח שמתייחס גם לכלכלה הישראלית ומשבח את הצמיחה הצפויה. כמו כן מתייחס הדוח לסימנים מדאיגים בשוק הדיור - ומציע לממשלה את הצעדים שעשויים למתן את עליית מחירי הנדל"ן.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

על פי הדוח, הצמיחה בישראל צפויה לעלות ביותר מ-3.4% בשנים 2018 ו-2019. חלק מהצמיחה מיוחסת לפיתוח שדות הגז ולעלייה בשכר, שמושפעת מהאבטלה הנמוכה בארץ. גם "תנאים פיסקליים מתאימים" צפויים לתמוך בביקוש המקומי שיעודד את הצמיחה, והארגון מזכיר גם את יציבות וחוזק מטבע השקל.

כמו כן, הארגון קורא לממשל לנקוט במספר צעדים כלכליים, בהם "הידוק החגורה" מבחינת תמריצים כלכליים על מנת למתן את שוק הדיור. מנגד, ב-OECD קורא גם להגדלת ההוצאה על חינוך, בריאות ופנסיות על מנת לקדם את הגעת הצמיחה הכלכלית ("חלחול") לשכבות רבות באוכלוסייה.

מה אנשים יעשו בשביל דירה בת"א? (צילום: פלאש 90, חדשות)
מגדלים בתל אביב, ארכיון | צילום: פלאש 90, חדשות

ה-OECD טוען: כך יתמתן שוק הדיור

"בעוד מחירי הדיור ממשיכים לזנק בחדות, הרשויות צריכות לשמור על מדיניות קפדנית ברמת המאקרו", הזהירו בארגון. "הסיכון של התפתחויות לא רצויות בשוק הדיור עדיין גבוה, והבנקים מעורבים באופן ניכר במגזר הזה", נכתב בדוח.

בעקבות הסכנה הנשקפת מבועת הדיור, בארגון קוראים לשליטה על החוב הציבורי ויצירת "שוליים תקציביים" רחבים, בהינתן המצב הגיאו-פוליטי ה"ייחודי" של ישראל. על פי הדוח, מעריכים ב-OECD כי יגיע היום שבו פעולות הממשל – במידה ויימשכו – יורידו את מחירי הדיור. "תמריצים בתחום הדיור יבוטלו בהדרגה, דבר שירגיע את המתחים", נכתב במסמך.

שאמה הכהן ושר האוצר כחלון (צילום: ארז ליכטפלד)
שאמה הכהן ושר האוצר כחלון | צילום: ארז ליכטפלד

שגריר ישראל ב-OECD, הח"כ לשעבר כרמל שאמה הכהן, אמר בתגובה לדוח: "זו לא תעודת הצטיינות או שלמות אבל בהחלט סיבה טובה לראש הממשלה, שר האוצר ובאופן כללי לאזרחי ישראל לחייך ולהביט קדימה באופטימיות".

לדברי שאמה הכהן, "זהו דוח חיובי מאד שמעיד שהכלכלה הישראלית צומחת בכיוון הנכון בעוצמה ובקצב מעודדים ביחס לשאר המדינות וגם ביחס לשנה שעברה. הפעילות האינטנסיבית של שר האוצר בנושא הדיור מעידה שהסיכונים שבועת הנדל"ן נושאת בתוכה לא נעלמו מעיניו ומעיני ממשלת ישראל גם אלו הנוגעים ליציבות המערכת הבנקאית ובעיקר הנטל הבלתי נסבל על הזוגות הצעירים וחסרי הדיור".

"יחד עם זאת, ההצלחה ההדרגתית בהאטת קצב עליית מחירי הדיור מצויינת לחיוב במפורש על ידי כלכלני הארגון", ציין שגריר ישראל ב-OECD, "למרות המשך מגמת העליה בקצב של 4% שנתי".