קרוב ל-900 אלף ילדים עניים (צילום: פלאש 90, חדשות)
חלוקת מזון | צילום: פלאש 90, חדשות

87% מהעניים בישראל טוענים כי למדינה לא אכפת מהם: תמונת המצב המדאיגה הזו ביחס למוסדות הממלכתיים בישראל עולה ממחקר חדש שבדק את השפעות המצב הכלכלי הקשה על אנשים החיים בעוני. עוד עולה מהמחקר כי 65% מהם איבדו לחלוטין את האמון במוסדות המרכזיים של המדינה, בהם בתי המשפט, הכנסת והממשלה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

מנתוני הסקר עולה כי 39% מהעניים חוששים מחיי היומיום, וכרבע מהמשיבים חווים דיכאון וייאוש. כתוצאה מכך, 23.7% מהם נוטלים תרופות נגד דיכאון וחרדה וכשליש מכירים מקרוב אדם אשר שקל להתאבד בגלל המצב הכלכלי. מהממצאים נראה גם כי רוב מוחלט בקרב העניים (81%) לא מאמין שיחול שיפור במצבם משום שאין להם כלים לעשות זאת, ורק 21% מהם מאמינים כי ילדיהם יהיו במצב כלכלי טוב משלהם.

9,000 קשישים הצטרפו למעגל העוני (צילום: רויטרס, חדשות)
צילום: רויטרס, חדשות

את האשמה, כך על פי הסקר, מטילים האנשים החיים בעוני על הממשלה: 34% נוטים להאשים את כל השרים באחריות למצבם, ו-22% מפנים את האצבע המאשימה כלפי ראש הממשלה בנימין נתניהו. לצד זאת, שלי יחימוביץ' ומשה כחלון הם בין הפוליטיקאים היחידים שנתפשים בעיני המשיבים כפועלים למען האוכלוסיות העניות בישראל.

"להכריז מלחמה כוללת בעוני"

ממצאי המחקר אף מצביעים על תחושת זרות וניכור מהחברה הישראלית. 43% מהעניים אינם מרגישים שהם חלק מהחברה בישראל וכשליש מהם לא מתכוון להצביע בבחירות לכנסת. מעל 60% אינם מתכוונים לשלוח את ילדיהם לשירות צבאי.

המחקר נערך על ידי מכון המחקר "שווקים-פנורמה" ובהזמנת "הקרן לידידות" לקראת כנס שתקיים הקרן היום (רביעי) לצמצום העוני והפערים החברתיים בישראל. במחקר השתתפו 494 יהודים ישראלים החיים במקומות המדורגים בסולם 1-4 באשכול הכלכלי-חברתי ומעידים על מצב כלכלי גרוע.

נשיא הקרן לידידות הרב יחיאל אקשטיין הגיב לממצאי הסקר ואמר כי "הנתונים המדאיגים על ממדי העוני וחומרתו צריכים להוות קריאת השכמה לקברניטי המדינה ולאזרחיה. העוני איננו רק עניין ערכי אלא איום ממשי על חוסנה החברתי של ישראל ויכולתה לקיים חברה סולידארית ומתפקדת בעתיד. הגיע הזמן שממשלת ישראל תכריז על מלחמה כוללת בעוני ותטפל במצב באותה נחישות ועם אותם התקציבים שהיא מקדישה לטיפול באיומים ביטחוניים מחוץ. המצב כיום איננו מכת גורל אלא תולדה של מדיניות ארוכת שנים".