שנה חדשה, מחירים חדשים: החל ממחר, יום ראשון, 1 בינואר 2017, צפויים להיכנס לתוקפם שינויים רבים במחירים של מוצרים ושירותים בסיסיים במשק שנוגעים לכל אחד מאיתנו. החל מהיום הראשון של השנה האזרחית החדשה, נכנסים לתוקפם עדכוני תעריפים בשלל תחומים שישפיעו על הכיס של כולנו: חסכונות, קצבאות, מסים ומחירים. מהעלייה במחירי החשמל, דרך השקיות בסופר שיעלו כסף - ועד ליום החופשה הנוסף - המדריך המלא לשינויים בכיס שלכם לקראת השנה הבאה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

נתחיל בבשורות הטובות: החל מהיום הראשון של השנה האזרחית החדשה, צפוי שכר המינימום במשק לעלות מ-4,825 שקלים כיום ל-5,000 שקלים. מדובר בפעימה השלישית של העלאת שכר המינימום, לאחר ההחלטה החשובה שקיבלה הממשלה הקודמת בסוגייה. שכר המינימום החדש ישולם עבור 186 שעות עבודה חודשיות, כשהשכר לשעת עבודה יעמוד על 26.88 שקלים. אלא שזו לא צפויה להיות ההעלאה האחרונה בשכר השנה: בחודש האחרון של השנה הנכנסת, בדצמבר 2017, השכר יטפס ל-5,300 שקלים.

החל מ-1 בינואר יהיה לעובדים רבים במשק עוד יום חופש: על פי הצעת החוק של ח"כ רחל עזריה, מספר ימי החופשה השנתית לעובדים בוותק של שנה עד 4 שנים גדל ל-16 ימים בשנה. בפועל, בקיזוז ימי המנוחה השבועית, יהיו זכאים עובדים שעובדים 5 ימים בשבוע ל-12 ימי חופשה בשנה. מי שעובד 6 ימים בשבוע, יהיה זכאי ל-14 ימי חופשה שנתיים.

בשורות טובות צפויות, כמעט כרגיל אפשר לומר, גם לנבחרינו: שכר הח"כים צפוי לעלות בשיעור של 2.5% - ולסכום החודשי של הח"כים בבנק, העומד על כ-40,525 שקלים בחודש, צפויים להתווסף בין 742 ל-1,113 שקלים בממוצע. עם זאת, ח"כים רבים כבר חתמו על סעיף שבמסגרתו הם מוותרים על התוספת - או שבכוונתם לקבלה ולהקצותה לארגונים שונים. בנוסף לח"כים, גם שכרם של נשיא המדינה והשופטים צפוי לעלות אף הוא.

השכר עולה. יותר כסף בארנק (צילום: רויטרס)
השכר עולה. יותר כסף בארנק | צילום: רויטרס

ואלו לא הסכומים היחידים שיגדלו השנה: אם אתם הורים לילדים, בטח גם אתם קיבלתם לאחרונה מכתב מהביטוח הלאומי שמבשר בחגיגיות שילדיכם זכאים לתכנית חיסכון חדשה, כזו שתיכנס לתוקף ב-1 בינואר 2017, במסגרתה תפקיד המדינה עבור כל ילד עד גיל 18 סכום של 50 שקלים בחודש - או בקצרה: תכנית "חיסכון לכל ילד".

כל ילד יקבל תוספת של 50 שקלים לקצבה שתופקד בחשבון חיסכון מיוחד. כל ילד או ילדה זכאים לתוספת של 50 שקלים לקצבה מדי 20 בחודש - עד שיגיעו לגיל 18. מגיל 18 הם יוכלו למשוך את כספי החיסכון שהצטברו באישור ההורים. במעמד המשיכה, הם יקבלו גם מענק של 500 שקלים.

אלא שהסכום שנצבר יכול להיות כפול - אם ההורים יבחרו להפקיד בחיסכון 50 שקלים נוספים מקצבת הילדים. ויש גם אפשרות נוספת: לחכות עם המשיכה לגיל 21 - ובכך להגדיל את הסכום המצטבר. במעמד המשיכה בגיל הזה, 500 שקלים נוספים יופקדו בחיסכון של ילדיכם.

כל מה שנותר הוא לבחור כיצד הכסף ינוהל - בבנק או בקופת הגמל: החלטה אותם על ההורים לקחת עד סוף מאי 2017 ולהודיע עליה באתר הביטוח הלאומי או באמצעות מילוי טופס שניתן להוריד באתר ולשלוח בפקס או בדואר. הסתבכתם? מומלץ לצפות במדריך לחיסכון לילד שיעשה לכם סדר.

שקיות יעלו לכם כסף, החשמל מתייקר

שינוי משמעותי שייכנס לחיינו עם בוא השנה האזרחית החדשה ושישפיע על הכיס שלנו יהיה תשלום של 10 אגורות על כל שקית ניילון בסופרמרקט. בהתאם לחוק החדש, רשתות השונות ישווקו שקיות ניילון עבות יותר - במטרה לאפשר שימוש חוזר בהן לקונים שבכל זאת זקוקים לשקיות ניילון - זאת בניגוד למצב הקיים כיום, בו ברוב הרשתות מחלקות שקיות דקות שמתאימות בעיקר לשימוש חד פעמי שאחריו הן מושלכות לזבל - ולמעשה, מזהמות את הסביבה.

אילוסטרציה (צילום: נתי שוחט, פלאש 90)
גם השקיות יעלו לנו כסף | צילום: נתי שוחט, פלאש 90

החוק תקף רק לרשתות המזון הגדולות - אך שקיות ניילון עדיין יחולקו במחלקת הירקות ובמעדניות. גם ברשתות קטנות וברשתות הפארם ימשיכו לחלק שקיות - וכך גם ביתר החנויות ברחבי הארץ שאינן רשתות מזון גדולות כמו רשתות אופנה, אלקטרוניקה וכו'. בחודש הראשון לכניסת החוק לתוקף, רשתות השיווק הגדולות יחלקו לצרכנים סלים רב פעמיים ללא תשלום (בקנייה מעל 100 שקל) בסבסוד המשרד להגנת הסביבה, עד לתאריך ה-17 לינואר או עד גמר המלאי.

חוץ ממהפך סביבתי, 2017 מביאה עמה שינוי לרעה - לפחות בכל מה שקשור למחירי החשמל. בעקבות עליית מחירי הפחם בעולם, רשות החשמל צפויה להעלות את תעריף החשמל בכ -3.7% והתעריף החדש יעמוד על 47.26 אגורות לקוט"ש. 

מעמד הביניים ישלם פחות, עצמאים יפרישו לפנסיה

שינוי נוסף שישפיע על הכיס שלנו מהשנה הבאה יגיע עקב שינויים במדרגות ושיעורי המס שיטיבו עם בעלי הכנסות של עד 20 אלף שקלים ברוטו: עובד המשתכר משכורת בסכום הנע בין 14,320 שקלים ל-19,800 שקלים בחודש כיום ומשלם 21% מס, צפוי לזכות להפחתה של 1% במס שהוא משלם.

הפחתה בשיעור זהה צפויה למקבלי משכורת שמעל 41,410 שקלים ועד 66,960 שקלים: במקום 48% מס שהם משלמים, בשנה החדשה שיעור המס ממשכורתם החודשית יעמוד על 47%.

לעומתם, מקבלי משכורת חודשית של 19,801 עד 41,410 שקלים, דווקא ישלמו יותר מס: במקום 34% שנגבו מהם בשנה החולפת, ב-2017 ייגבו מהם 35% מהשכר על מסים. מרוויחי יתר המשכורות בדרגים אחרים ישלמו את אותו סכום מס ששילמו בשנה החולפת.

אילוסטרציה (צילום: ועד עובדי חברת חשמל, חדשות)
מחירי החשמל יעלו | צילום: ועד עובדי חברת חשמל, חדשות

בנוסף לאלה, צפוי המס על פרסים והגרלות מגובה מסוים לעלות ל-35% במקום 30%, מס החברות יופחת בהדרגה מ-25% ל-24% ומס יסף - המס המוטל על מרוויחי משכורות שמנות במיוחד - צפוי לעמוד על 3% ולהיות מוטל על כל מי שמרוויח 640 אלף שקלים ומעלה. זאת במקום המצב כיום, לפיו מוטל מס של 2% על הכנסות של 800 אלף שקלים ומעלה.

עוד יוענקו ב-2017 נקודות זיכוי לזכאים לתעודת מקצוע שמקבלים כיום חצי נקודת זיכוי בלבד - ובהדרגה יקבלו לבסוף נקודת זיכוי, בדומה לסטודנטים. בכל שנה יקבלו זכאים אלה שמינית נקודה יותר ממה שקיבלו בשנה החולפת - ובשנה הבאה הם יקבלו 5/8 - יותר ממחצית נקודה.

אילוסטרציה (צילום: רויטרס, חדשות)
המספר הנוסף: 35% מס על פרסים | צילום: רויטרס, חדשות

1 בינואר הקרוב הוא גם תאריך שנושא עמו בשורה לעצמאים: עובדים עצמאים יחויבו לראשונה להפריש לפנסיה - ועל מנת להבטיח שזה אכן מתקיים מדי חודש, יופעל קיים מנגנון 'ענישה' לעובדים שלא יעשו זאת ויחסכו עבור עצמם כספים לעתיד.

שינוי נוסף בשנה החדשה הוא פתיחה של המכרזים: דרגות הניהול במכרזים הפנימיים בשירות המדינה יבוטלו - ובמקומן יורחב השימוש במכרזים בין-משרדיים וייתכן שגם במכרזים פומביים. במקביל, ישתנו נהלי העסקת סטודנטים בשירות המדינה, על מנת שיוכלו להתמודד על משרות בשירות המדינה עם סיום לימודיהם.