המפעל ייסגר בקרוב. סוגת
המפעל ייסגר בקרוב. סוגת | צילום:

השבוע הודיעה חברת סוגת כי תסגור בעוד כחצי שנה את בית הזיקוק לסוכר שלה בקריית גת ותייבא סוכר לבן ממקורות שונים בעולם, במקום הסוכר הסוכר הגולמי אותו ייבאה וזיקקה עד כה. ההודעה הגיעה כמכה קשה לתושבי קריית גת, על רקע ההודעה על סגירת מפעל נוסף בעיר, מפעל ויסוניק, העוסק בפיתוח מערכות אבטחה, וכעת בעיר חוששים מגל הפיטורים שצפוי להגיע. "אני חושב שאפשר למנוע את הפיטורים האלה", אומר הבוקר ח"כ מיקי זוהר, תושב העיר, בריאיון לחדשות 2.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"מדינת ישראל חייבת להיכנס פה לעובי הקורה ולמנוע את המהלך הצפוי הזה", אומר זוהר. "זו מכה מאוד גדולה לקריית גת מאחר שלא מדובר רק בעובדי המפעל, יש מערכות שלמות מסביב, גופים שונים שנותנים שירות למפעל. זה נזק בלתי הפיך לתושבים רבים של העיר וצריך להיאבק למנוע את הנושא הזה". 

עוד מוסיף ח"כ זוהר כי בעבר, ידעה מדינת ישראל  לסבסד מפעלים ולתת להם הטבות מס, כדי שיוכלו להמשיך ולשרוד סיטואציות לא פשוטות. "אנחנו צריכים לעזור למפעלים האלה להמשיך לפעול. מדינת ישראל יכולה להציל את המפעלים האלה. מדובר פה באלפי אנשים שייפגעו ולעיר קריית גת יש אינטרס ברור בעניין הזה".

450 עובדים יפוטרו בויסוניק, 60 עובדי סוגת ילכו הביתה

בהודעת חברת סוגת השבוע נמסר כי החברה תנסה לשמר חלק מעובדי בית הזיקוק ולשלב אותם בפעילות הקיימת שלה בקריית גת, כשהמשמעות היא שכ-60 עובדים המועסקים בבית הזיקוק יפוטרו. בחברה אומרים כי ינסו לשלב את העובדים או לסייע להם למצוא מקומות חלופיים.

זוהר. "הציבור הוא הריבון" (צילום: פלאש 90, חדשות)
ח"כ זוהר. ארכיון | צילום: פלאש 90, חדשות

מנכ"ל, סוגת ג'יל גמון, מסר כי ההחלטה של התאגיד הבריטי אשר מחזיקה בבעלות על סוגת, הגיעה לאחר שהשנה תחזור אירופה לייצא סוכר ללא הגבלה אל מחוץ גבולותיה, בתום10 שנים בהן היו מכסות יצוא, שגרמו לחוסר כדאיות כלכלית של בתי זיקוק לסוכר באזור המזרח התיכון. החל מספטמבר 2017 תוסר המגבלה, ואירופה תחזור לייצא כמויות סוכר משמעותיות. המצב הזה, לדברי גורמים בחברה, גורם לבתי זיקוק במזרח התיכון ובמקומות שונים בעולם להיסגר.

במקביל אישרו בהנהלת חברת ויסוניק, המעסיקה כ-450 עובדים, כי המפעל בקריית גת יסגר עד סוף השנה וכי רוב העובדים יפוטרו. ככל הנראה, המפעל נסגר משום שחברת האם של ויסניק החליטה להעביר את פעילות הייצור שלה לסין.