התמונות של העולים החדשים מגיעים ארצה ומגשימים את החלום הציוני הן אולי הדבר שהכי מזוהה עם הסוכנות היהודית - אבל במהלך השנים, לצד מפעל העלייה והקליטה, הקימה הסוכנות היהודית - או ליתר דיוק, העובדים שלה - גם מפעל כלכלי מפותח מאוד.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בכניסה למבשרת ציון מאות עולים מאתיופיה שהמדינה שיכנה במרכז הקליטה לא יודעים מה יהיה ביתם בעוד שלושה חודשים. רובם גרים כאן למעלה מעשור, ואם הצעירים עובדי עצות, המבוגרים לא יודעים איך יעמדו במעבר למרכז קליטה נוסף - כשחלקם חצו כבר את גיל 80.

מרכז הקליטה במבשרת נמצא במיקום מבוקש במיוחד - 50 דונמים על פיסת קרקע יוקרתית ששווה מיליונים. בחלום הציוני אולי לא אמורה להיות משמעות לכסף, אלא שכאן הסיפור שונה. "קרה כאן דבר מאוד מוזר", מספר עורך הדין תומר נאור מהתנועה לאיכות השלטון. "קרקע ציבורית שנמסרת לסוכנות היהודית לשם מטרה ציבורית, עוברת לקופת הפנסיה של עובדי הסוכנות היהודית לשם השאת רווחים, בעצם לשם מטרה נדל"נית מסחרית לחלוטין".

השטח שעליו יושב מרכז הקליטה היה שייך לסוכנות היהודית, אלא שאז הם הועברו לבעלות קופת הפנסיה של עובדי הסוכנות היהודית. למה? הסיבה הרשמית שנומקה במסמכים היא כיסוי הגירעון בפנסיה של העובדים. המשמעות בפועל - העובדים מקבלים קרקע יקרה במיוחד, ויוכלו לעשות אתה מה שרק ירצו.

הסיפור במבשרת ציון פתח צוהר לתופעה רחבה הרבה יותר - קרקעות שבמשך שנים היו בבעלות של הסוכנות היהודית, עוברות לבעלות חלקית או מלאה של קופת הפנסיה של עובדי הסוכנות היהודית.

הסוכנות היהודית נתפסת כעוד זרוע של המדינה, אבל בסוף צריך לזכור שאת הקרקעות האלה תרמו אנשים פרטיים שרצו שהם ילכו למטרה מסוימת - סיוע לעולים חדשים. ואם יש גירעונות בקרן הפנסיה, צריך למצוא איך לכסות אותם, אבל זה לא צריך להיות מאנשים שבאמת להם יועדה הקרקע הזו.

מהסוכנות היהודית נמסר בתגובה: "כל פעילות של מכירת נכסים נעשית בתיאום עם התורמים ובהסכמתם, וכן בפיקוח ואישור של חבר הנאמנים של הסוכנות, תוך הקפדה מלאה על שקיפות והוראות החוק".

תגובת קופת הפנסיה של עובדי הסוכנות היהודית: "ממועד הקמת הקופה היה על הסוכנות היהודית לממן את הזכויות שצברו האנשים במשך שנות עבודתם הרבות . הנהלת הקופה שומרת ותשמור בדבקות על זכויות העמיתים בהתאם להתחייבויות כלפיהם, עד אחרון הפנסיונרים".

תגובת משרד העלייה והקליטה: "המשרד דואג לכלל אוכלוסיית העולים הזכאים, ולא יהיה מצב שבו עולים זכאים יזרקו לרחוב. למשרד ולסוכנות היהודית פתרונות חלופיים לעולים הנותרים במרכז הקליטה".