שטח גדול בדרום הקריה בתל אביב שבר את שיאי קבוצת הרכישה - מיליארד ו -200 מיליון שקלים שילם יזם הנדל"ן מוטי פלד על הקרקע הזו, ויותר מ-400 רוכשים הפקידו בידיו את כספם. מסמכים שהגיעו לידי חדשות 2 חושפים לראשונה את החוזים עליהם נדרשו לחתום הרוכשים. מומחים שעיינו בהם מבהירים כי מדובר בחוזים מחמירים בהרבה מהנהוג בקבוצות רכישה אחרות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

יו"ר שמאי המקרקעין אוהד דנוס סבור כי סעיפים רבים בחוזה שווים כסף רב, אך לא תמיד הסכום ברור. "חלקם סכומים לא ידועים, ואנשים לוקחים על עצמם התייחסויות שלדעתי הם לא מבינים עד הסוף את המשמעויות שלהן".

לפי החוזה, כבר בשלבים הראשוניים ישלמו הרוכשים למארגן בן 7% ל- 10%, סכום הנחשב גבוה בענף. "אם זו דירה של 4 מיליון שקלים, אתה משלם כ- 220 אלף שקלים מיד עם ההודעה, עוד לפני שחתם חוזה ולפני שעלו על הקרקע", מסביר דנוס.

הלוואה בריבית של 8%

בעסקה הזאת לא קיבל היזם, מוטי פלד הלוואה מבנק לצורך רכישת הקרקע וכאן נכנס לתמונה החוזה המפתיע עליו חתמו הרוכשים - חוזה הלוואה מול "קרן אקספו". פלד חייב את משתתפי קבוצת הרכישה לקחת הלוואה של 300 מיליון שקלים מהקרן בריבית גבוהה במיוחד של 8%. לצורך קבלת ההלוואה, כל הרוכשים נאלצו לשעבד ולמשכן את מלוא זכויות הקבוצה במקרקעין.

"אם ההלוואה לא מוחזרת, הרי שהמלווה יכול לקחת חזקה על הקרקע", מסביר דנוס. "סביר להניח שכספים רבים שהושקעו על ידי חברי הקבוצה ירדו לטמיון".

הרוכשים שהתחרטו גילו כי יהיה להם מאוד קשה לצאת מהפרויקט המשעבד. על פי החוזה, במקרה של העברת זכויות, יאלץ המוכר להעביר תשלום חד פעמי בסך השווה ל- 0.5% מערך המכירה. כלומר על דירה בעלות 3 מיליון שקלים, יאלץ הרוכש לוותר על 15 אלף שקלים על יציאה מההסכם.

תגובת מינהל מגורים ישראל: "דמי המארגן הנגבים אצלנו נמוכים משמעותית ביחס לשוק ומשתלבים במספר תחנות לאורך הפרויקט. לגבי קרן המימון מדובר בהלוואת גישור על חלק קטן מהפרויקט. ההלוואה הינה בתנאים מוקבלים, והקרקע מהווה בטוחה להחזר הלוואה. בשאלת התשלום בעת מכירת דירה, בתקופת הבנייה בלבד ובמקרה של העברת זכויות, זכאית חברת הניהול לתשלום מופחת ביחס למקובל. כמובן שפרטים אלו ידועים ומוכרים לכלל רוכשי הדירות ומעוגנים בחוזה".