אסדת הגז "תמר". ארכיון (צילום: פלאש 90  משה שי, חדשות)
פשרה בנוגע לפסקת היציבות | צילום: פלאש 90 משה שי, חדשות

פרסום ראשון - סעיף היציבות ישונה: המדינה ושותפויות הגז הגיעו להסכם על פסקת יציבות מרוככת במקום זו שנפסלה בבג"ץ. ההחלטה הגיעה לאחר שורה של דיונים שהחלו בפסיקת בג"ץ בסוף חודש מרס ותובא בקרוב לאישור הממשלה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק  

בסדרת פגישות בין שר האנרגייה יובל שטייניץ עם נציגי החברות "דלק, ו-"נובל" הוחלט להסתפק בסעיף יציבות חדש, חלקי ומופחת, שהוסרה ממנו ההתחייבות להתנגדות אוטומטית של הממשלה לחקיקה בכנסת.

הנוסח החדש מאפשר לממשלות הבאות מרחב של שיקול דעת לעריכת שינויי מדיניות בתחום הגז הטבעי, במידה ויידרשו לכך. ההצעה תובא לאישור הממשלה כבר בימים הקרובים.

"לאחר עבודה מאומצת, הצלחנו לגבש תחליף הולם לסעיף היציבות בהתאם לעקרונות שהתווה בג"ץ", אמר שטייניץ. "מטרתו של הסעיף החדש היא לייצר סביבה רגולטורית מעודדת השקעות".

השר ונציגי החברות הגיעו לפשרה
השר ונציגי החברות הגיעו לפשרה | צילום:

"כולי תקווה, שפיתוח שדה הגז לוויתן שהחל בינואר האחרון יימשך כעת בהתאם ללוחות הזמנים המקוריים שנקבעו במתווה", הוסיף שר האנרגייה. לדבריו הוא מקווה שכבר במהלך השנה הקרובה יהיה לפתוח את המים הכלכליים של ישראל לחברות אנרגיה בינלאומיות נוספות.

בסוף חודש מרס האחרון, הרכב מורחב של חמישה שופטי בג"ץ החליט לקבל את העתירות שהוגשו נגד מתווה הגז וקבע כי יש לעגן את פסקת היציבות בחקיקה. למדינה ניתנה שנה להסדיר את הנושא ואם לא תצליח בתוך שנה - המתווה יבוטל סופית.

על פי פסקת היציבות הקודמת, המדינה מתחייבת לא לשנות נושאים מהותיים במשק הגז במשך 10 שנים, בין היתר בתחומי המיסוי ייצוא הגז והבעלות על המאגרים. בכך למעשה קשרה הממשלה את רגליה וידיה של הממשלות הבאות - דבר שכעת ישונה בפסקה החדשה.