2018: שנה מוצלחת לבנקים (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות)
2018: שנה מוצלחת לבנקים | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות

למרות הרגולציה החדשה שהוטלה על הבנקים, התחרות הגוברת בענף הבנקאות והעלייה בסיכון באשראי הצרכני - הבנקים בישראל סגרו שנה "חזקה" של פעילות עסקית: רווח של 9.3 מיליארד שקל. מדובר בעלייה של 2% לעומת תוצאות 2017. מי הבנק המרוויח ביותר, איזה תחום בפריחה, וכמה עלתה החקירה האמריקנית?

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

ב-2018 ריחפה עננה כבדה מעל פעילות הבנקים בישראל: חקירה של רשות המס האמריקנית בחשד שבנקים ישראלים סייעו ללקוחותיהם להעלים מס. חקירה זו עלתה לבנק הפועלים ולמזרחי טפחות בסכום של יותר מ-2 מיליארד שקלים. לולא ההפרשות בגין החקירה, היה מגיע הרווח הכולל של הבנקים לסכום שיא של כ-11 מיליארד שקל.

אך כאמור, ההפסדים לא האטו את הצמיחה. התשואה הממוצעת להון בבנקים עמדה ב-2018 על 8.5%, כשהבנק עם התשואה הגבוהה ביותר, בנק לאומי, הגיע ל 9.5%. אחד מהמרכיבים של העלייה בהכנסות הבנקים הוא ההכנסות ממשכנתאות. בבנק הפועלים לדוגמא זינקו הכנסות אלו ביותר מ-20% בשנה האחרונה.

החקירה עלתה לפועלים ולמזרחי 2 מיליארד (צילום: חדשות)
החקירה עלתה לפועלים ולמזרחי 2 מיליארד | צילום: חדשות

שינוי נוסף שניכר בשנה האחרונה בפעילות הבנקים נמצא בתחום האשראי העסקי. בשל תחרות מצד שוק ההון, שהציע ללווים העסקיים אשראי זול יותר, יחד עם הקטנת החשיפה ללקוחות הגדולים שנקלעו למספר משברים - הבנקים בעשור האחרון צמצמו את הלוואותיהם ללווים עסקיים, והגדילו את האשראי הצרכני (הלוואות למשקי הבית). גורם נוסף לתהליך זה היה היעדים המחמירים שקבע בנק ישראל ביחסי ההון-אשראי של הבנקים.

אך בשנה האחרונה המגמה התהפכה: הגעת הבנקים ליעדים שהציב בנק ישראל הפכה את תחום האשראי העסקי למוקד צמיחה מרכזי בבנקים בכלל, ובפועלים ובלאומי בפרט. שם צמח התחום בתוך שנה בכ-10% בממוצע. עם זאת, השינויים עודם ניכרים באופי ההלוואות: הבנקים עדיין נרתעים ממימון לווים גדולים, והתחרות עם שוק ההון מובילה אותם להתמקד בעסקאות גדולות ומורכבות, ולא בהלוואות סטנדרטיות.

בנוסף, הצמיחה באשראי העסקי נובעת גם מרתיעה מסוימת של הבנקים מהלוואות למשקי בית וללווים פרטיים. בשנים האחרונות חלה עלייה בסיכון בתחום זה: ראשית התחום גדל במהרה, כשמשקי הבית השתמשו יותר ויותר בהלוואות. בנוסף, שינויים רגולטוריים בהליך פשיטת הרגל, הפכו אותו לאטרקטיבי יותר ללווה, ומסוכן יותר לבנק המלווה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו