"תקציב חברתי". כחלון (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

פרסום ראשון: יו"ר מפלגת כולנו, משה כחלון, מי שמייעד את עצמו לתפקיד שר האוצר בממשלה הבאה, מציע תכנית שלפיה ההפרשה החודשית לקרן ההשתלמות תועבר ישירות לכיסוי המשכנתה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

התנאי, על פי כחלון, יהיה שהתשלום יועבר לדירה ראשונה שתירכש ולא לדירה להשקעה. יחד עם זאת, התשלום יהיה פטור ממס.

אלא שלתכנית צפויים גם מתנגדים, ובהם החברות שמנהלות כיום את כספי קרנות ההשתלמות והשכבות החלשות באוכלוסייה שאינן מחזיקות בקרן השתלמות ולא יוכלו ליהנות מהתכנית.

דוח המבקר: 137 תלושי משכורת כדי לרכוש דירה

בשבוע שעבר פורסם דוח חמור של מבקר המדינה על משבר הדיור בישראל, בדגש על התנהלות הממשלות בעשור האחרון. "משבר הדיור מסכן את חוסנם הכלכלי של משקי בית רבים ופוגע ברמת חייהם, ואף יותר מכך, הוא טומן בחובו סכנה לחוסן הכלכלי של המשק כולו", קבע המבקר. "דיור נאות הוא צורך אזרחי בסיסי".

"בדוח זה הועלו ליקויים מהותיים שמלמדים על בעיות מבניות בתפקוד הממשלה ובתפקודם של מכלול הגופים המעורבים", הוסיף שפירא. "הממשלה ומשרדיה התוו מדיניות דיור לאומית באופן לקוי". בדוח נכתב גם כי הממשלה פעלה במקרים רבים ללא מידע מהימן, נקטה "פעולות מאולתרות" וחלק ניכר מההחלטות לא יושם או שטופל בעיכוב ניכר. "כפועל יוצא מהכשלים בכל אחד משלבי שרשרת הייצור נוצרו פערים גדולים בין היצע לביקוש וחלה עלייה חדה במחירי הדיור".

עיקר הדוח עוסק בתקופת ממשלת אולמרט וממשלתו הקודמת של נתניהו (2009-2013), אם כי המבקר טען שניצני המשבר החלו עוד בכהונת שרון. רוב הדוח נכתב זמן קצר לאחר הקמת הממשלה הנוכחית ומינויו של יאיר לפיד לשר אוצר, אך במסגרת ההשלמות ציין המבקר כי קבינט הדיור בראשות לפיד לא תפקד כראוי ולא קבע יעדי בינוי ברורים: "עד מועד סיום הביקורת טרם הוקם מטה הדיור הלאומי. אף כי מדובר באחד מהפרויקטים הגדולים והחשובים שבהם תעסוק הממשלה בעשור הקרוב, הוא פועל ללא כל גוף מטה מתאם".

בדוח המיוחד קבע המבקר כי משבר הדיור לא נפתר בשנים האחרונות אלא אף החריף: בין השנים 2008-2013 חלה עלייה חדה של כ-55% במחירי הדירות וכ-30% בגובה שכר הדירה, והמגמה נמשכה גם בשנת 2014. "הפגיעה קשה במיוחד במשקי הבית המתגוררים בשכירות בקרב ששת העשירונים הנמוכים, דהיינו 470,000 משקי בית", ציין שפירא. גם מספר משכורות השכיר הדרושות לרכישת דירה נמצא בעלייה חדה: בינואר 2008 נדרשו 103 חודשי הכנסה של שכיר, ובדצמבר 2013 הנתון עמד על 137 חודשים.