לאחר חודשים של דיווחים על עליות מחירים צפויות, הבוקר (שלישי) נכנסו לתוקפן שלל התייקרויות במשק: ממחיר הדלק והחשמל ועד לקטשופ וקפסולות למדיח. כמה זה באמת ישפיע על הכיס שלכם? בדיקה שערך איגוד היועצים והמאמנים לכלכלת המשפחה עבור N12, מעלה שמדובר בתוספת של מאות שקלים בכל חודש. 

משפחה ממוצעת באזור המרכז, כך על פי נתוני האיגוד, מרוויחה כ-19 אלף שקלים בחודש ברוטו. המשכורות ברוב ענפי המשק לא עלו כמעט בכלל בשנה האחרונה, זאת בעוד שסל המוצרים והשירותים דווקא עלה בצורה משמעותית. באיגוד היועצים ערכו בדיקה וגילו כי התשלומים החודשיים של משפחות בטיפולם עלו בעקבות עליות המחירים ביותר מ-400 שקלים בסך הכול.

המחיר של סל המזון הממוצע של כל משפחה גדל בלא פחות מ-5%, ואם מאמצי הממשלה והזעם הציבורי לא יצליחו לשנות את המדיניות של רשתות השיווק ושל הספקים, סביר להניח שנראה אותו מטפס אף יותר בחודשים הקרובים. אלו מצידם מסבירים שהסיבה המרכזית לגל ההתייקרויות היא עדיין משבר הקורונה: המגפה העולמית ממשיכה להשפיע על מעבר הסחורות ושרשרת האספקה התקינה, מה שגורם לשיבושים ולעלייה במחיר חומרי הגלם. בנוסף, מזג האוויר הקיצוני שאפיין את השנה האחרונה משפיע על גידולים חקלאיים, וגורם לאיבוד סחורה ותוצרת לא מספקת.

כנגדם טוענים שר האוצר ושרת הכלכלה שמדובר במידה של חמדנות, משום שהדוחות של אותן חברות מעידים על רווחיות שיא בשנה האחרונה, על אף העלייה במחיר. זאת יחד עם העובדה שהשקל הישראלי חזק במיוחד ביחס למטבעות אחרים, מה שאמור היה להגן עלינו מפני ההתייקרויות שמתרחשות בעולם כולו. בנוסף, רבים בציבור מאמינים שהבעיה האמיתית היא מחסור בתחרות והרגלים צרכניים חזקים שמקלים על המותגים המוכרים להעלות מחירים מבלי שזה יפגע בהם. כבר עכשיו מסתובבת קריאה ציבורית ברשתות החברתיות להחליף את המוצרים המוכרים שמחיריהם עלו במוצרים זולים יותר שקיימים בשוק. 

שר האוצר אביגדור ליברמן בדיון במליאה (צילום: דוברות הכנסת)
דורש מהיבואנים לעצור את עליות המחירים. ארכיון | צילום: דוברות הכנסת

גם מחיר הדלק עלה הלילה בלא פחות מ-34 אגורות לליטר, ויגיע למחיר של 6.71 שקלים לליטר. התייקרות זו, על פי איגוד היועצים, תעלה לכל משפחה שמחזיקה רכב אחד כ-50 שקלים נוספים בכל חודש, ואף תגיע למאות שקלים בחודש למי שמחזיק ומשתמש באופן קבוע בשני רכבים. אמנם הסיבה לשינוי במחיר הדלק היא השינוי במחיר העולמי, אך משום שהרכיב המרכזי ביותר במחיר הוא מס, רבים קוראים לשר האוצר לפעול כמו ב-2011 ולהפחית את שיעור המס המוטל על מוצר זה כדי למתן את העלייה. כרגע באוצר לא דנים באפשרות הזו.

הארנונה עלתה בשנה האחרונה בלפחות 2% ברוב הערים בארץ, דבר שהוסיף עלייה של עשרות שקלים לחשבון השוטף. כשנודע על העליה בחשבון הארנונה משרד הפנים הסיר אחריות מהנושא והסביר כי "שיעור העדכון האוטומטי השנתי קבוע בחוק ההסדרים, נסמך על נתוני הלמ"ס ואינו נתון לשיקול דעת של שר הפנים".

ארכיון (צילום: נטע יערי)
מחיר החשמל עולה בשיעור גבוה מהצפוי. ארכיון | צילום: נטע יערי

ולבסוף, מחיר החשמל עלה הלילה בלא פחות מ-5.7%, שיעור גבוה משמעותית מזה שעליו הצהירה רשות החשמל לפני כחודש. לטענת הרשות, הגורם לעלייה הינו הזינוק במחירי הפחם העולמי שלא פסק גם במהלך חודש ינואר. העלייה הזו משמעותה תשלום של עשרות שקלים יותר למשפחה בחודש.

"גל ההתייקרויות לא פוסח על שום משפחה במדינת ישראל - חרדים, חילונים, המגזר הערבי, פריפריה ומרכז - על אף שחשבון המשפחה משתנה מאחת לאחת, כולן תושפענה מכך", אמר ל-N12 שי אבו, יו"ר איגוד יועצים ומאמנים לכלכלת המשפחה. "לכל זה יש להוסיף את גל עליית הריבית שעומדת לפתחנו, ומחירי חופשות שהרקיעו שחקים.

שי אבו, יו"ר איגוד יועצים ומאמנים לכלכלת המשפחה
שי אבו, יו"ר איגוד יועצים ומאמנים לכלכלת המשפחה

"כל משפחה מוצאת את עצמה בחישוב מסלול מחדש, ובמתן דגש לסדר עדיפות. כל משפחה צריכה לשים לב לאופן התנהלותה במציאות התזזיתית שבה אנחנו חיים - אם לא משקיעים בכך תשומת לב מספיקה, משפחות יכולות להגיע בקלות למינוס ולשלם על כך מחיר יקר מאוד".

מיכל נחום אפנג'ר, אימון וליווי כלכלי למשפחות (צילום: קרן שם טוב)
מיכל נחום אפנג'ר, אימון וליווי כלכלי למשפחות | צילום: קרן שם טוב