נזקים כבדים לעגבניות השרי (צילום: עידו נחום)
נזקים כבדים לעגבניות השרי | צילום: עידו נחום

הסופה הקשה גרמה לנזק כבד גם למגדלי הפירות והירקות ברחבי הארץ. ההערכה היא שהפגיעה העיקרית היא בירקות - והצרכנים צפויים לספוג עלייה במחירים וצמצום בכמות הירקות המשווקים במרכולים השונים והשווקים. על פי הערכת הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות הנזק מוערך ב-100 מיליון שקלים לחקלאים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לפי מועצת הצמחים, בשל הברד הכבד שירד מאזור קריית מלאכי לראשון לציון, חסות וירקות נוספים ניזוקו. "כשיש טמפרטורות נמוכות, מי שלמד בוטניקה יודע שהצמח עובד לאט ולכן לכל פרי או ירק ייקח יותר זמן להבשיל", הסביר לחדשות 2 Online מנכ"ל מועצת הצמחים צבי אלון.

כך למשל, מלפפון שהיה אמור להבשיל היום, יבשיל רק בעוד 5-3 ימים, ולעגבניה על השיח ייקח יותר זמן עד שתהפוך לאדומה. "אין ספק שהכמויות יהיו נמוכות יותר מבשבוע שעבר וזה יכול לגרום לזה שהמחירים יעלו במידה מסוימת", אמר אלון. "לפעמים מחסור של 10% יכול להקפיץ מחיר משישה שקלים לעשרה שקלים לקילו".

מפקירים את החקלאים (צילום: איתן פלדש, קנט)
ניילונים קרסו, התוצרת נפגעה | צילום: איתן פלדש, קנט

חשש כבד לאבוקדו בשל קרה

בתחום הפירות הבשורות טובות יותר, שכן לפי המגדלים, גלי הקור האחרונים יכולים דווקא לתרום לגידול ייבולים בקיץ הבא. "אנו בודקים אם יש נזקים לבננות, אבל בסך הכל לא צפוי להיות מחסור בפירות, שכן רובם מגיעים מקירור", אמר אלון.

החשש האמיתי כעת הוא האבוקדו, שכן אם תהיה קרה הלילה - ייתכן ומטעים שלמים ייאבדו. "הקרה מייבשת אותו והוא נופל אחרי כמה ימים", ציין בשיחה עם חדשות 2 Online איציק כהן, מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות. "אנו חוששים מאוד מנזק עצום לאבוקדו". הוא סיפר כי נזקים עצומים נגרמו גם ללולים, למטעים ולבתי גידול.

חשש נוסף הוא מהייצוא לאירופה של זן הקלמנטינות "אור". במועצת הצמחים אמרו כי מדובר בזן איכותי במיוחד, שמיוצא בכמויות של 60-70 אלף טון, וייתכן ולא יתאפשר ייצוא כל כך גדול בשל הנזקים.

עגבניות השרי לפני הסערה (צילום: עידו נחום)
עגבניות השרי לפני הסערה | צילום: עידו נחום

"חלק מהעגבניות הלכו 'טוטאל לוס'"

עידו נחום, מגדל עגבניות ופלפלים ותיק מהמושב מבטחים שבחבל אשכול, העריך כי הנזקים הכלכליים שלו הם כ-300 אלף שקלים. "הניילונים התעופפו ויש פיצוצים בפירות", אמר. "חלק הלכו 'טוטאל לוס', ולחלק ייקח הרבה זמן עד שהם ישווקו".

גם הוא העריך כי המחירים של הירקות בשוק יעלו, כי ההיצע פוחת: "לפי הערכה שלי, מחירי הקישואים והמלפפונים יקפצו כי השדות שלהם פתוחים לגמרי, וכמובן עוד ירקות".

בחדר המצב של קנט, הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות, התקבלו מאות רבות של דיווחים על נזקים ומספר מעריכי הנזק בשטח תוגבר. החברה תגברה את מערך השמאים שיצאו לשטח לאמוד את הנזקים. מנתונים ראשונים עולה כי נזקים כבדים נגרמו לגידולי ירקות בשטחים פתוחים ובכללם תפוחי אדמה, בצל וגידולי עלים כגון חסה וכרוב וכן גידולי תבלין. עיקר הנזק נגרם באזור מרכז הארץ ודרומה, כתוצאה מהברד.

לפניות לכתב: Matanh@ch2news.tv