עדכוני מחירים חשובים (צילום: רויטרס, חדשות 2)
עדכוני מחירים חשובים | צילום: רויטרס, חדשות 2

שנה חדשה מגיעה - וההוצאות משתנות: ינואר 2015 עוד רגע כאן ועמו בשורות צרכניות חשובות, לצד עליות מחירים מסוימות. התקציב אמנם לא אושר בכנסת, אך מספר מאבקים חברתיים נשאו פרי והובילו להפחתת מחירים. אז איך השנה החדשה תשפיע על הכיס שלנו? 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מה יורד?

אחת ההצלחות בהוזלת יוקר המחייה היא הורדת מחירי החשמל בתחילת ינואר. מחירי החשמל צפויים לרדת בכ- 9.5% לצרכן הביתי ובכ- 11% בממוצע. כך תעריף החשמל הביתי יעמוד על 48.96 אגורות לקוט"ש במקום 54.03 אגורות כיום, ובחשבון החודשי תוכלו לחסוך כמה מאות שקלים, בהתאם לצריכה כמובן.

גם מחירי המים צפויים לרדת, בשיעור של 10%. המשמעות: חיסכון של בין 27 שקלים ל-35 שקלים מדי חודש, בהתאם לצריכה. בנוסף, הוועדה הבין משרדית המליצה לבטל את 55 תאגידי המים הקיימים ולהחליפם בחברה ממשלתית אחת. המהלך הזה, בהובלתם של שר האוצר לשעבר יאיר לפיד ושר התשתיות, האנרגיה והמים סילבן שלום, צפוי להוזיל את המים בכ- 9% נוספים, אבל כל זה תלוי במהלך חקיקה לכשתיבחר הכנסת הבאה.

גם מחיר ליטר בנזין 95 אוקטן צפוי לצנוח בכ- 60 אגורות, ובכך ירשום שפל מזה ארבע שנים. כבר בשבוע הבא יעמוד מחיר הבנזין על כ- 6.30 שקלים לליטר בשירות עצמי. המחיר צונח הודות למחירי הנפט העולמי שקרסו החצי השנה האחרונה ב-40%. רק תארו לכם כמה המחיר לליטר בנזין היה יכול להיות נמוך יותר, אלמלא נטל המס הכבד על הדלק בישראל.

המאבקים שהצליחו - ואלה שפחות
המאבקים שהצליחו - ואלה שפחות | צילום:

מה עולה?

בעוד מחירי החשמל יורדים, מחירי מוצרי החשמל דווקא יעלו באחד בינואר בכ-10%. הסיבה: הזינוק בשער הדולר בכ-40 אגורות בחודשים האחרונים. כידוע, מרבית מוצרי החשמל שנמכרים בישראל מיובאים מהמזרח ונקנים בשער הדולר. לכן, צפו לשלם יותר בחנויות החשמל השונות.

חשבונות הארנונה צפויים לתפוח כמדי שנה אך הפעם בשיעור של 0.75% בלבד - העלייה ההיסטורית במחירי הארנונה מדי שנה מחושבת על פי נוסחה של עליית מדד המחירים לצרכן ועליית השכר הממוצע במגזר הציבורי. מדובר ללא ספק בנוסחא מיושנת, שהייתה צריכה לעבור מן העולם נוכח שחיקת השכר בשנים האחרונות עקב יוקר המחייה.

שר הפנים הקודם גדעון סער דווקא יזם מהלך בנושא, שנועד להוביל הוזלה כבר השנה במחירי הארנונה במקום התייקרות, וזאת משום שהמדד המחירים לצרכן השנה היה שלילי ולא השתנה. אולם הרשויות המקומיות לא הסכימו לכך, וועדת הפנים של הכנסת אישרה התייקרות, גם אם מינורית יותר הפעם.

כך ישתנה שכר החיילים
כך ישתנה שכר החיילים | צילום:

עדכוני שכר

שכר החיילים: גם השנה שכרם של החיילים צפוי לעלות, והפעם ב- 25%. שר הביטחון, משה (בוגי) יעלון, החליט לאמץ את המלצת הוועדה הצה"לית שבחנה את דמי הקיום לחיילים. חיילים לוחמים ישתכרו 1075 שקלים לחודש במקום 860 שקלים, חיילים עורפיים ישתכרו 539 שקלים לחודש במקום 438 שקלים וחיילים תומכי לחימה ישתכרו 782 שקלים לחודש במקום 628 שקלים.  על פי התכנון גם שכרם של הקצינים בשירות החובה צפוי לעלות.

שכר הח"כים: באופן לא מפתיע, גם השנה שכר נבחרי הציבור ומשרתי הציבור עולה. משרתי הציבור, שלא נבחרו באופן ישיר על ידי הציבור - בהם ראש הממשלה בנימין נתניהו, נשיא המדינה ראובן ריבלין, נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס, מבקר המדינה יוסף שפירא ושרים בממשלה - יזכו לתוספת קטנה יותר של כ- 0.5% במשכורתם, כיוון ששכרם מוצמד למדד המחירים לצרכן וזה צפוי לעלות בצורה מינורית בינואר הקרוב.

לעומתם, נבחרי הציבור, שהם חברי הכנסת, ייהנו מתוספת גדולה יותר לשכרם. הח"כים, שמשכורתם עדייו צמודה לשכר הממוצע במשק, יקבלו תוספת של כ- 700 שקלים לחודש (כ-2%). משכורת ח"כ כיום היא 38,887 שקלים, עוד לפני העלייה הצפויה.

והנה כמה עובדות שלא מצליחות לבלבל את הבכירים, מלבד העובדה שהכנסת פוזרה: בחודש נובמבר האחרון, פרופ' חיים לוי - שעמד בראש הוועדה הציבורית לבחינת שכרם של נבחרי הציבור - המליץ בפני ועדת הכנסת בראשות ח"כ יריב לוין מהליכוד להצמיד גם את שכר הח"כים למדד המחירים לצרכן. לדברי לוי כלי זה מבטא טוב יותר את השינויים והתנודות בשכר במשק הישראלי, אולם ההמלצות לא יושמו כך שייאלצו להמתין לכינונה של הכנסת ה-20 אם בכלל.