בממשלת ישראל מודאגים מאוד מההסכם שנחתם בין אירן למעצמות ומבהירים כי הוא יוביל את אירן להפוך למעצמה גרעינית. מה אנחנו האזרחים יכולים לעשות? כנראה שלא הרבה. אבל יש כאלה שלוקחים את הדאגה לביטחונם האישי צעד אחד קדימה ומתעניינים ברצינות בבניית אמצעי המיגון היעיל מפני איום הפצצה - מקלט אטומי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק  

בישראל קיימים מקלטים אטומים המספקים מיגון מפני קרינה רדיואקטיבית: מקלטים ציבוריים גדולים, כשהידוע שבהם מצוי מתחת לתיאטרון הבימה בתל אביב, ומקלטים אטומים שהותקנו מתחת לבתים פרטיים, עמוק מתחת לאדמה. מקלט מסוג שכזה נועד לאפשר ליושביו להימנע מחשיפה לנשורת מסוכנת, עד שרמת הקרינה הרדיואקטיבית תדעך לרמה נמוכה יותר.

למעשה, ניתן להסב כל מקלט קיים המצוי מתחת לאדמה למקלט אטומי - זאת על ידי עיבוי קירות הבטון. אם אזרח מבקש לבנות מקלט אטומי מתחת לפני הקרקע בסמוך לביתו, עליו לבקש אישור מהרשות המקומית - ולאחר קבלת האישור, מתחיל תהליך הבנייה בפועל - שלוקח בין חודש וחצי לחודשיים.

"כשמתחילים לחפור את המקלט, חופרים כשהקצה של המבנה נמצא מטר מתחת לפני האדמה", מסביר מומחה בחברה העוסקת בבניית מקלטים אטומיים בשיחה עם חדשות 2 Online. "אם יש אישור לפרויקט, אנחנו מגיעים למקום מלווים ביועצי מיגון, מתכננים ומעריכים מה יהיה גודל המבנה - ובהתאם לכך מה תהיה העלות".

מתקן גרעין באירן, ארכיון (צילום: רויטרס)
עוד ועוד יבקשו להתמגן מהאיום? | צילום: רויטרס

העלות של בניית מקלט אטומי תלויה בגודל המקלט הרצוי, ובכל מקרה - מדובר בפרויקט שאינו זול כלל. "תכנון, חפירה וביצוע עולים בערך 120 אלף שקלים", הסביר מומחה נוסף. "נשמע שזה מאוד בומבסטי להקים מקלט אטומי, אבל ההליך בפועל די פשוט".

יותר אנשים רוצים מקלט אטומי בגלל אירן? לא בהכרח

בשבועות האחרונים, ומאז אתמול - המועד בו נחתם הסכם הגרעין עם אירן, ניתן היה לחשוב שרמת ההתעניינות הציבורית בהקמת מקלטים אטומיים תעלה, אלא שהמצב בשטח די שגרתי. "כל השנה יש התעניינות בהקמת מקלטים כאלה", אמר מומחה מחברה נוספת עמה שוחחנו. "אנחנו מקבלים שיחות מאנשים, אבל לא חשנו עלייה ברמת ההתעניינות".

אז מה כן מדאיג את אזרחי ישראל? "אנשים מתעניינים הרבה יותר בהקמת ממ"ד, במיוחד לאחר מבצע 'צוק איתן'", הסבירו לנו. "האיום מאירן לא משחק תפקיד. אולי בשנים הקרובות תלך ותגבר ההתעסקות בהתגוננות מפני איום אטומי".

התושבים הונחו להשאר בקרבת מקלטים (צילום: דיאנה חננשוילי, משרד הביטחון, חדשות)
גם מקלט רגיל יכול להפוך לאטומי | צילום: דיאנה חננשוילי, משרד הביטחון, חדשות

"למדינת ישראל יש את אמצעי הביטחון המובילים בעולם נגד טילים וטרור", ניסו להרגיע אותנו. "מה שצריך להטריד את ישראל במיוחד הוא לא בהכרח איום הגרעין האירני אלא התמיכה שמספקת טהרן לטרור לגורמים עוינים באזור וטרור הסייבר, שעלולות להיות לו השלכות לא פשוטות על חיי היום יום במקרה של מתקפה מוצלחת שמתבצעת דרך מחשבים", הדגיש אחד המומחים.