לאחר חודשים ארוכים של עליות מחירים, ב-1 באוגוסט צפויה הוזלה חדה במחיר הדלק שיירד ביותר משקל למחיר של כ-6.80 לליטר, כך פרסמנו הערב (רביעי) ב"מהדורה המרכזית". מדובר באחד המהלכים הבודדים שהממשלה יכולה לבצע בתקופת הבחירות, אך מוקדם מדי כדי לשמוח - שכן ההחלטה עלולה להשתנות.

המהלך צפוי לצאת לדרך - בעקבות הפחתת מס הבלו בעוד 50 אגורות - וזה יימשך עד לאמצע חודש נובמבר. עלות המהלך לקופת המדינה נאמדת בכמיליארד שקלים. מקביל, חלים שינויים גם במחיר הנפט וזה מאפשר את הירידה החדה במחיר הדלק.

 

 

 מחיר הדלק חצה בסוף חודש יוני את רף ה-8 שקלים לליטר בנזין, מחיר שלא נרשם בישראל מאז סוף שנת 2012. המחיר הגבוה החדש - היה שיאו של רצף עליות מחירים, שנובעות מהתייקרות גלובלית של מוצרי הנפט. הפחתת מס הבלו ב-50 אגורות לליטר, שהוארכה עד לסוף השנה, הורידה במעט את המחיר - אך לא הצליחה להשפיע עליו באופן מהותי.

למה מחיר הבנזין עלה בעולם?

עליית מחירי הנפט ומוצריו נובעת משינויים הן בתחום ההיצע והן בתחום הביקוש, כמו גם מהציפיות בשווקים בנוגע לעתיד הענף. קבוצת אופ"ק (OPEC), קרטל המדינות שמייצאות נפט, לא מצליחה להגביר באופן מספק את קצב הייצור שלה ולהתאים אותו לביקושים הגוברים בעולם. חלק מהמדינות החברות בו, כמו אקוודור ולוב, מתמודדות עם הפרות סדר ומשברים פנימיים שמפריעים לייצוא סדיר של נפט.

רוסיה היא אחת מיצואניות הנפט הגדולות בעולם. הימשכות הפלישה הרוסית לאוקראינה והסנקציות שהוטלו עליה הובילו למחסור בנפט ובמקורות אנרגיה נוספים שמקורם ברוסיה, ואלה בתורם גורמים לעליית מחירים חריגה בעולם כולו.