נגיד בנק ישראל אמיר ירון הכריז היום (שני) על העלאת הריבית ב-0.25%, לשיעור של 0.35% מהחודש הבא. מדובר בהעלאה ראשונה מאז 2018 והיא מלווה במסיבת עיתונאים פרונטלית, לראשונה מאז התפרצה הקורונה. התשובה לשאלה הגדולה של הכרזת הריבית ניתנה בתחזית של הוועדה המוניטרית לעתיד, ובה הובהר כי הריבית תעלה במהלך 12 החודשים הקרובים לשיעור של 1.5%.

תחזית האינפלציה של בנק ישראל עלתה ולהערכת הבנק היא תעמוד ב-2022 על 3.6%, גבוה מהתחזית הקודמת ב-2 נקודות אחוז. הערכת האינפלציה ברבעון הראשון של 2022 עודכנה כלפי מעלה ב-0.8 נקודות אחוז בהתאם להתפתחויות.

הנגיד הבהיר כי בחודשים האחרונים האינפלציה התרחבה לסעיפים רבים במדד, מה שמעיד על כך שהאינפלציה לא מושפעת רק מבעיות בצד ההיצע (ולא רק מגורמים עולמיים) אלא גם מעליה ברמת הביקושים לאור הפעילות הכלכלית האיתנה במשק. השינוי הזה בתפיסה הוביל את בנק ישראל להחליט על העלאת ריבית, בניסיון לאזן את הביקושים, מבלי להביא להאטה לא רצויה בצמיחה.

לפיכך מעריכים בבנק כי הריבית תעמוד בעוד שנה על 1.5%. המשמעות היא מספר העלאות ריבית נוספות בשנה הקרובה. לטענת הבנק העלייה של האינפלציה ושל הציפיות לאינפלציה, ביחד עם המשך השיפור הניכר בפעילות במשק ובשוק העבודה, כמו גם האצה בקצב העלאות הריבית הצפויות בעולם - כל אלו תומכים בתוואי הדרגתי של העלאת הריבית. "להערכת הוועדה בשלו התנאים להתחיל בתהליך הדרגתי של העלאת הריבית", נכתב.

על אף שמדובר בתפנית במדיניות הבנק, העלאת הריבית היום הייתה צפויה והשאלה המרכזית הייתה בכמה היא תעלה? למרות שרבים העריכו שהנגיד יבחר בהעלאה המתונה יותר (ל-0.25% בלבד), הנגיד הצליח להפתיע והעלה את הריבית בשיעור גבוה יותר, ל-0.35%.

במסיבת העיתונאים התייחס הנגיד לאי היציבות הפוליטית שהתפתחה לאחרונה ולאפשרות לבחירות. "ברור לנו שכלכלה אוהבת יציבות ולכן חשובים התקציב, התוכניות, המלאי התכנוני שצריך לבנות אותו", אמר. "אי הוודאות הזאת יכולה להוות נטל כלכלי, וזה נכון לגבי כל ממשלה שלא תהיה".

ההשפעות של העלאת הריבית

כפי שמציינים בבנק ישראל, העלאת הריבית מגיעה על רקע נתוני האינפלציה בישראל, שחרגו במשך חודשיים רצופים מהיעד שהציב הבנק ומחירי הדיור הנוסקים. ריבית גבוהה אמורה להאט את הפעילות במשק, להפחית צריכה והשקעות, ובכך להאט את קצב עליות המחירים. בנוסף, נתוני הגרעון החיוביים (גירעון של 1.4% בלבד, הנמוך ביותר מזה 14 שנים) ושיעורי התעסוקה הגבוהים (אבטלה של 3.2% ותעסוקה כמעט מלאה) דחפו את בנק ישראל לשינוי.

העלאת הריבית תשפיע על החזרי המשכנתאות של הישראלים, שחלקן צמוד לריבית הפריים. הריבית הזו, תעלה כעת ב-0.25%, מ-1.6% ל-1.85%. הבנקים צפויים להעלות בהתאם גם את הריביות הקבועות שלהם על משכנתאות ועל הלוואות בכלל.

ההחלטה של בנק ישראל מתונה ביחס לעולם: הפד בארה"ב כבר העלה את הריבית לשיעור של 0.5%, וזו הייתה רק העלאה ראשונה מתוך 7 שצפויות השנה. הפרוטוקולים של דיוני הוועדה הראו שגם הגורמים המתונים יותר בפד לחצו על עליית ריבית מהירה. עם זאת ארה"ב מתמודדת עם אינפלציה גבוהה יותר מאשר בישראל, שחרגה מזמן מהיעד ונושקת ל-8%. בנק ישראל לא צפוי להתאים את קצב העלאות הריבית בישראל לזה האמריקני, אלא להשתרך מאחוריו, מה שגם אמור לשמור על השקל מפני התחזקות משמעותית מול הדולר.