למרות ניסיונות הממשלה לבלום את עליית מחירי הדיור – הנתונים המדאיגים שהתפרסמו אתמול (ראשון) הציגו עלייה דרמטית של 16.3% בשנה אחת בלבד, ורק בחודש האחרון נרשם זינוק של כ-2%. המצב הנתון מרחיק ישראלים רבים מהחלום לרכוש דירה בישראל – אבל האם ניתן בכלל לעשות משהו כדי לעצור את העלייה הדרמטית? שאלנו את המומחים: האם יש כלים נוספים שלא הופעלו, ומה על הממשלה לעשות כרגע?

טל אלדרוטי, לשעבר השמאי הממשלתי הראשי, אמר: "העלייה שנרשמה היא חריגה מאוד, שאני לא זוכר שראינו כמותה בשנים שחלפו. זה סוג של כאוס נדל"ני שנוצר בשנה האחרונה ולא היה אמור להיווצר".

שכונה חדשה בחדרה. ארכיון  (צילום: Igal Vaisman, shutterstock)
"כל עוד ההיצע נמוך מהביקוש - המחירים ימשיכו לעלות" | צילום: Igal Vaisman, shutterstock

ראול סרוגו, יו"ר התאחדות הקבלנים, הסביר איך אפשר לנסות לפתור את המצב: "מחירי הדירות ימשיכו לעלות כל עוד היצע הדירות נמוך מהביקושים". הוא הוסיף כי "ממשלת ישראל צריכה לייצר מצב שבו התחלות הבנייה מהוות יותר מ-100 אלף דירות בשנה על מנת שנתחיל להדביק את הקצב".

חיים מסילתי, יו"ר ארגון השמאים, התייחס לאחריות של הממשלה למצב - וכיצד היא יכולה לסייע לפתרונו: "כלכלה זה פסיכולוגיה, ברגע שהציבור יאמין שמנהיגיו יכולים להאט או לעצור את העלייה הזאת. כרגע הממשלה ממשיכה לנקוט בשיטה של מכרזי רמי. אבל אנחנו נתקלים בסיטואציה שבה המחירים רק עולים ועולים". לדבריו - "כשהממשלה רוצה היא יודעת, השאלה היא עד כמה היא מוכנה להכניס את היד לכיס בשביל זה".

גיא בית אור, כלכלן ראשי "פסגות", אמר: "מי שאמון על יציבות המחירים זה כמובן בנק ישראל, שכבר התחיל בתהליך עליות הריבית, שלהערכתנו יימשך במהלך החודשים הבאים. הממשלה צריכה לוותר על הכנסות המדינה ממיסים, ומצבה הפיסקלי הטוב של הממשלה בהחלט שם אותה בפוזיציה שהיא יכולה לעשות את זה".

אתר בניה בבאר יעקב, פברואר 2022 (צילום: יוסי זליגר, פלאש 90)
"חייבים להתקדם כמה שיותר מהר - אחרת זה יתפוצץ לנו בפנים" | צילום: יוסי זליגר, פלאש 90

המספרים כמעט בלתי נתפסים – מחירי הדירות משתוללים בכל מקום בארץ, ובמיוחד בערים הגדולות. העיר היקרה ביותר בישראל היא תל אביב, שם עומד מחיר דירה ממוצע על 3.6 מיליון שקלים. העיר השנייה ברשימה היא כפר סבא – עם מחיר דירה ממוצע של כ-2.7 מיליון שקלים. אחריהן – רמת גן עם דירה ב-2.5 מיליון שקלים וירושלים עם ממוצע של 2.35 מיליון שקלים לדירה.

"השתנות המחירים נובעת מהיצע נמוך, ובאזור השרון לא בנו הרבה מאוד שנים פרויקטים לזוגות צעירים", הסביר רפי סער, ראש עיריית כפר סבא. "המדינה צריכה להבין בצורה חד משמעית שחייבים להוריד את מחירי הקרקע בצורה משמעותית, שיש להתקדם כמה שיותר מהר – כי בסופו של דבר זה יתפוצץ לנו בפנים".

הערים שבהן עוד אולי אפשר לקנות דירה במחיר חצי-שפוי הן: באר שבע – שם הממוצע עומד על 1.05 מיליון שקלים, חיפה ב-1.22 מיליון שקלים ואשקלון עם דירה בשווי ממוצע של 1.38 מיליון שקלים.

בניית שכונה חדשה באשקלון, אוגוסט 2021 (צילום: Yuri Dondish, shutterstock)
"צריך לחזור ולאפיין בדיוק כמה דירות צריך והיכן" | צילום: Yuri Dondish, shutterstock

"השיטה לפתור את הביעה היא לנסות להרגיע ולייצב את המצב הכאוטי והתבהלה בציבור שנוצרה כדי לקנות דירות", הוסיף טל אלדרוטי. "צריך לחזור ולאפיין בדיוק כמה דירות צריך והיכן".

כך או אחרת, נראה שגם בממשלה יש מי שמתחיל להפנים שהשיטה של הגרלות דירה בהנחה אינה הדרך היחידה שתאפשר להגיע לדירה. אין ספק שאם לא יינקטו צעדים דרמטיים יותר – גרף המחירים ימשיך להראות עלייה גם בחודשים הבאים.