דוח של רשות החדשנות שמתפרסם היום (רביעי) מעלה תמונה מדאיגה בנוגע לעתיד הקרוב של ענף ההיי-טק הישראלי, ומפנה אצבע מאשימה לעבר הממשלה. מרבית החברות חוו צניחה גדולה בערכן ושווי השוק של חברות הטכנולוגיה הישראליות בנאסד"ק נחתך בשנה האחרונה בכ-10%. תחילת 2022 סימנה גם את סופה של חגיגת הגיוסים וההנפקות הגדולה של חברות ישראליות בבורסות בניו יורק. "המשך הצמיחה בענף אל מול התחרות העולמית נמצא בסיכון בשל השקעה ממשלתית נמוכה בצורה מהותית אל מול מדינות העולם", נכתב בדוח.

ההייטק הישראלי ניצב מול אתגרים משמעותיים - ישראל הידרדרה למקום ה-15 במדד החדשנות העולמי, לאחר שהייתה במקום העשירי ב-2019. ישראל מובילה בעולם בשיתופי פעולה בין האקדמיה לתעשייה, אך היא אינה הנהנית העיקרית משיתוף הפעולה הפורה - רק 15% משיתופי הפעולה הם עם חברות ישראליות.

 

דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות (צילום: חנה טייב)
דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות | צילום: חנה טייב

כמעט חמישית מבני 34-30 בישראל מועסקים בתפקידים טכנולוגיים בכלל ענפי המשק, ובעשור האחרון נרשמה הכפלה בשיעור בני 49-45 המועסקים בהייטק - מ-6% ב-2012 לכמעט 12% ב-2021. רק 8% מהמועסקים בענף עובדים בחברות סטארטאפ.

הענף גם נשאר הומוגני למדי ושומר על מעמדו כענף המעסיק בעיקר גברים יהודים במרכז הארץ. נרשמה ירידה של 6% במספר המועסקים בחברה החרדית בעקבות עזיבתן של 1,200 נשים חרדיות את הענף. בחברה הערבית נרשם קיפאון בשיעור העובדים.

 

שני גברים מול מחשב במשרד (צילום: Alvaro Reyes | @alvarordesign, unsplash)
אך היו גם חדשות מעודדות: בשנה האחרונה נרשמו 88 "מגה גיוסים" של מעל 100 מיליון דולר | צילום: Alvaro Reyes | @alvarordesign, unsplash

אך היו גם חדשות מעודדות: בשנה האחרונה היו 88 "מגה גיוסים" של יותר מ-100 מיליון דולר והייטק הישראלי רשם שיא של גיוסי הון בשנה החולפת. יצוא ההיי-טק הישראלי חצה לראשונה את רף ה-50% והתעסוקה בענף חצתה את רף ה-10% מהמועסקים. צעירים רבים ממשיכים להימשך לתחום – 11% מהסטודנטים בישראל לומדים מדעי המחשב, התואר הראשון הנפוץ ביותר.

"ההצלחה של ההיי-טק הישראלי מטשטשת את האתגרים העומדים בפניו בעתיד. מתוך הדוח עולה כי המשך השגשוג נמצא בסיכון בשל ריכוזיות יתר ענפית, גיאוגרפית ודמוגרפית ובשל השקעה ממשלתית נמוכה במו"פ פורץ דרך בסיכון גבוה בהשוואה למדינות מתחרות", אמר דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות.

הוא הוסיף: "ללא מאמץ ממשלתי ממוקד ורחב היקף מדינת ישראל תתקשה לשמור על המובילות. לטווח הארוך נדרשת יד מכוונת, שמאיצה ומחברת בין כלל השחקנים בענף. לכן, במסגרת התוכנית האסטרטגית של רשות החדשנות, נמשיך, בין היתר, לפעול בחיזוק החיבור שבין המגזר הציבורי לבין תעשיית ההיי-טק הישראלי ובקידום 'ארגזי חול' משותפים לניסוי בטכנולוגיות חדשות".

שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, אורית פרקש הכהן מסרה כי "ההיי-טק הישראלי הוא נכס לכלכלה הישראלית, ואסור לקחת את הצלחתו כמובנת מאליה. שימור הישגי התעשיה שנים קדימה הוא אתגר לאומי קריטי".

"דוח רשות החדשנות מציב מראה חשובה למגמות בתעשיה ותומך בפעולות בנושאים שקידמנו בממשלה", אמרה השרה והוסיפה: ״אנחנו משקיעים בהון האנושי באמצעות הוספת כוח אדם מתאים לתעשייה לצד יצירת תכניות חינוך ותשתיות טכנולוגיות פורצות דרך. עבודה רבה עוד לפנינו. תעשיית ההיי-טק היא תעשיה המתמודדת עם תחרות קשה מול מדינות רבות. עלינו להמשיך ולטפח סביבה תומכת לתעשיה זו, וכך נפעל גם בעתיד".