"יאנגו" היא עוד אחת מאותן אפליקציות שהופכות את חיינו לנוחים יותר. מוניות, משלוחי מזון מהסופר ושכירת קורקינט. אבל, כמו בכל אפליקציה, יש גם תג מחיר – אובדן של פרטיות. במקרה של "יאנדקס" – הוא עלול להיות כבד במיוחד. הערב (שישי) אנחנו חושפים שהמוסד והשב"כ הורו לאנשיהם שלא להשתמש באפליקציה זו להזמנת מוניות מחשש שניתן לשאוב באמצעותה מידע אישי שעלול לכאורה להגיע עד לשירותי הביון הרוסי. "יאנגו" מעוררת חשש בעולם, אך מדוע כאן שר האוצר ליברמן פנה בדחיפות לראש הממשלה בנט במטרה להרחיב את פעילותה בישראל?

החברה נחתה בישראל מרוסיה בשנת 2018, ועשרות אלפי ישראלים מיהרו להוריד אותה. "יאנדקס", שמכונה "גוגל הרוסית" מוערכת בכ-25 מיליארד דולר, ומפעילה בין השאר שלוש חברות שאנחנו מכירים היטב: שירותי המוניות "יאנגו", השכרת הקורקינט "וינד" ומשלוחי המזון "יאנגו דלי".

YANGO DELI (צילום: חדשות 12)
אפליקציית "יאנגו דלי" | צילום: חדשות 12

"אפשר לראות שהאפליקציה עוקבת אחרי המידע לגבי הקניות שלך, המיקום, מספר כרטיס האשראי", מראה תומר אליאס, דיירקטור ניהול מוצר בחברת BigID. בשנת 2022 כבר התרגלנו שאין לנו באמת שליטה על פרטיותנו. ברגע שאנחנו מורידים אפליקציה – החיים שלנו נהיים חשופים. ועדיין, במקרה של יאנדקס – מדובר במידע שיכול להגיע לכאורה אפילו עד שירותי הביון הרוסי.

מקסים כץ, חבר אופוזיציה ברוסיה שנמלט לישראל, מספר: "ברוסיה יודעים שאם אתה מכניס את השם שלך ביאנדקס – ממש בקלות המשטרה יכולה למצוא אותך, וגם כמעט כל גורם שקשור למשטר".

"זו חברה שיש לה כל מיני אינטראקציות פרטיות עם הממשלה הרוסית", הוסיף כץ. "הם אמרו שבמחצית הראשונה של 2020 – 15 אלף פעמים כל מיני גורמים ממשלתיים פנו אליהם כדי לקבל מידע על אנשים".

מוניות, ירושלים (צילום: נתי שוחט, פלאש 90)
המוסד והשב"כ אסרו על עובדיהם להזמין מוניות מ"יאנגו" | צילום: נתי שוחט, פלאש 90

עוד סיפר על מקרה של עיתונאי רוסי בשם איוואן גולונוב, ש"קיבלו החלטה להכניסו לכלא, ושוטרים פשוט הכניסו סמים לתרמיל שלו. הם אמרו שהם פנו ל"יאנדקס טקסי", וקיבלו את הכתובת שבה הוא גר – וגם את כל הכתובות שהוא נסע אליהן עם המוניות של יאנגו. ככה הם מצאו זמן ומקום טוב".

וזו הסיבה שיש מדינות בעולם שאוסרות על החברה לפעול בתחומן. כך קורה באסטוניה, וגם בליטא עומלים בימים אלה במשרד הכלכלה על הפסקת השימוש באפליקציות של החברה.

אלא שבישראל – קורה בדיוק ההפך. בשבוע שעבר שלח שר האוצר ליברמן מכתב בהול לראש הממשלה בנט, ובו, לפי פרסום בכלכליסט, הוא מבקש להעביר לישראל לא פחות מאת מטה החברה – על אלפי עובדיו.

מי שככל הנראה מכיר לעומק את הסיפורים והחשדות סביב יאנדקס הם גופי הביטחון הישראלים. גורמים במוסד ובשב"כ מספרים לנו שהורו לעובדים שלא להוריד את האפליקציה ולא לנסוע במוניות של יאנגו.

שוחחנו עם בכיר בהייטק, שנתן שירותים טכנולוגיים ליאנדקס: "היכולות הן לדעת עם מי את מדברת, על מערכות היחסים שלך. יש יכולות לדעת את הכל – ולנתח אותך בפרופיילינג כזה שאת אפילו לא מכירה את עצמך".

מתקפת סייבר (צילום: Reuters)
חשש מקשר לכאורה לשירותי ביון רוסיים. אילוסטרציה | צילום: Reuters

מחברת יאנדקס נמסר בתגובה: "יאנדקס היא חברת טכנולוגיה בינלאומית מובילה, המחויבת באופן מלא לשמירה על פרטיות המשתמשים שלה. החברה פועלת לפי התקנות בכל מקום בו היא מפעילה את שירותיה. לאף ממשלה בעולם אין גישה לנתוני המשתמשים הישראליים שלנו, מבלי לעבור דרך גופים בינלאומיים רלוונטיים כדוגמת האינטרפול. יאנדקס אינה קשורה לממשלת רוסיה או לממשלה אחרת. למעשה, מדיניות החברה היא להישאר בלתי תלויה בממשלות".

מלשכת שר האוצר אביגדור ליברמן נמסר בתגובה: "חברת יאנדקס השקיעה לראשונה בישראל בשנת 2010. שר האוצר פנה לראש הממשלה, לשרת הפנים ולשרת המדע והחדשנות במטרה לכנס התייעצות יחד עם כל הגורמים הרלוונטיים על מנת לקבוע עמדה ממשלתית אחידה. טרם פנייתו של השר ליברמן לרה"מ ולשרים, הוא שוחח עם גורם ביטחוני בכיר ביותר שמסר לו כי לפעילותה של יאנדקס בישראל אין שום מניעה ביטחונית".