הבירוקרטיה חונקת: אחד מהגורמים המרכזיים לעליית מחירי הדירות הוא הזמן שלוקח לבנות דירה בישראל. כפי שפרסמנו הערב (שני) ב"מהדורה המרכזית", הזמן שלוקח לבניית דירה אורך למעלה מ-7 שנים, מה שהופך את התהליך לארוך ומייגע.

למרות ההתקדמות הטכנולוגית, הבנייה המהירה והביקוש הרב, הבירוקרטיה הישראלית היא זו שמשפיעה באופן ישיר על מחירי הנדל"ן. "כשמדברים על תהליכי תכנון ואחרי זה תהליכי רישוי אין ספק שבמדינת ישראל משך הזמן הזה הוא ארוך", מספר האדריכל אבנר אקרמן, לשעבר יו"ר מהנדסי ערים. "הרגולציה הורגת כל חלקה טובה. רק מוסיפה לנו עוד ועוד תיקונים, רק מוסיפה עוד ועוד צרכים של המערכת והרגולציה מזינה בכלל את עצמה".

"הוצאת היתר בנייה הוא תהליך ארוך ומורכב", אומר טל אלדרוטי, שכיהן בעבר כשמאי הממשלתי הראשי. "צריך לבדוק אם היתר הבנייה המסכן הזה, צריך לשאת על גבו את כל האישורים הרגולטוריים של כל גורמי השלטון והממשל והרגולציה".

בארצות הברית, הזמן הממוצע להוצאת היתר בנייה עומד על 81 ימים, באנגליה 86 ימים ובישראל 368 ימים - קצת יותר משנה. "הפקידות שצריכה לטפל בהיתרים לא התקדמה עם קצב ההתקדמות של הפרויקטים. יש מעט פקידים עם בעיות שכר, שאנחנו מכירים אותם", הוסיף אלדרוטי.

ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים, מכיר מקרוב את הבעיה: "בישראל לוקח הרבה זמן להוציא היתרי בנייה בעיקר בגלל בעיות הרגולציה, הבירוקרטיה הכבדה. צריך לגרום לכך שהרישוי והתכנון יעברו לידיים פרטיות. אני לא צריך את העירייה שתאשר האם הבניין נבנה לפי תקן כזה או תקן אחר. וגם אנחנו לא צריכים את רשות הכיבוי שתבוא לבדוק את הבניין. יש לכל בניין יועץ בטיחות, אנחנו בעד הרישוי העצמי".

למה נדרש כל כך הרבה זמן לבנות דירה בבניין בישראל?

השלב הראשון הוא אישור התוכנית בוועדה המחוזית, לאחר מכן גיבוש תוכנית לפיתוח תשתית ואז קיום מכרז לקבלנים שמעוניינים לרכוש את השטח – תתהליך שאורך בין 3 ל-4 שנים בממוצע. לאחר מכן מתחיל השלב השני, שלב בירוקרטי נוסף שאורך כשנה וחצי כשלאחריו מתקבל ההיתר. לאלו יש לצרף את זמן הבנייה הממוצע בישראל – 30 חודשים, מה שמביא את סך הזמן הממוצע לבניית דירה בישראל ליותר מ-7 שנים.

באשר לערים בישראל, הזמן הממוצע לקבלת היתר בנייה ברמת גן אורך 53 חודשים, בגבעתיים 45 חודשים, באשדוד 41 חודשים. הערים שבהן יתקבל היתר הבנייה הכי מהר הן הערים הצפופות פחות - בקריית טבעון התהליך אורך 9 חודשים, בבית שמש ובקריית גת 12 חודשים.

"הזמן הארוך ביותר לקבל היתר בנייה מתקבל באזורי הביקוש הכבדים ביותר", מספר טל קופל, מנכ"ל מדלן. "ככל שמדובר בבנייה במסגרת התחדשות עירונית, זמני קבלת ההיתרים מתארכים".