העסקאות והנכסים הסודיים של כמה מהאנשים העשירים והחזקים ביותר בעולם נחשפו היום (ראשון) בהדלפת נתונים שקיבלה את הכותרת "מסמכי פנדורה", ונחשבת לאחת ההדלפות הגדולות והנרחבות בהיסטוריה. במסגרת החשיפה פורסמו כ-11.9 מיליון קבצים, המציגים את ענייניהם הכלכליים החשאיים של 35 מנהיגים בעולם בהווה ובעבר, ועשרות פקידי ציבור בכירים ביותר מ-90 מדינות – כולל ישראל.

בנוסף ל-35 מנהיגי המדינות, דלפו לרשת פרטיהם הכלכליים של שרים, שופטים, ראשי ערים, גנרלים, ידוענים ואפילו כוכבי רוק. הפרטים נחשפו ממסמכים של חברות שנשכרו על ידי לקוחות עשירים שחיפשו מקלטי מס במקומות כמו פנמה, דובאי, מונקו, שוויץ ואיי קיימן.

אחד השמות הבולטים בפרסומי המסמכים הוא עבדאללה מלך ירדן, שמחזיק לפי הפרסומים יחד עם מקורביו, כ-36 חברות שרשומות במקלטי מס. דרך חברות אלו הוא רכש במשך מעט יותר מעשור מבני פאר בארצות הברית ובאנגליה, בסך כולל של יותר מ-100 מיליון דולר. הכול קורה בחשאיות ותוך הקפדה על הסתרת הקשר בין המלך לבין הנכסים הללו.

מלך ירדן סירב לענות על שאלות הגרדיאן בנושא, אך הבהיר שלא היה שום דבר פסול בכך שהוא מחזיק בנכסים באמצעות חברות בין-לאומיות. עם זאת, הפרסום הזה מביך מאוד את בית המלוכה, בעיקר על רקע המחאה הציבורית במדינה בעקבות מקרי שחיתות ועל רקע המלחמה בהעלמות המס שעליה הכריזו בממלכה.

במסמכים שנחשפו יש גם פרטים רבים על בכירים ישראלים, ובהם מי שרוצה להיות ראש הליכוד הבא חה"כ ניר ברקת. יש לו החזקות רבות בקבוצת BIM, שמחזיקה במניות בחברות היי-טק רבות. לאחר שנבחר ברקת לכנסת ב-2019 הוא היה אמור למסור את המניות לנאמנות משום שאסור לחברי כנסת להחזיק באופן ישיר במניות.

ניר ברקת בריאיון לדפנה ליאל (צילום: N12)
העביר מניות בנאמנות לאחיו. ניר ברקת | צילום: N12

ועדת האתיקה של הכנסת אמרה עוד ב-2019 כי חברי הכנסת צריכים למכור את המנויות שברשותם או להעביר אותם לנאמנות עיוורת בחברה ציבורית בלתי תלויה. אלא שמהמסמכים עולה כי הוא העביר את המניות לנאמנות אצל אחיו אלי – ולא כפי שהוא נדרש מתוקף תפקידו.

מלשכת ניר ברקת נמסר כי "ברקת הוא מחלוצי ההייטק בישראל וגאה להיות שותף להקמתן של צ׳ק פוינט וחברות נוספות שהפכו לגאווה ישראלית לאומית וגלובלית. ניר ברקת גאה על העובדה שמאז ומעולם שילם את המיסים שלו באופן מלא בישראל ומקפיד לעבוד בעבור שקל לשנה בכל תפקידיו הציבוריים".

בלשכתו הוסיפו כי "עם כניסתו לזירה הציבורית לפני כ-18 שנים, הוא העביר את הניהול על כל עסקיו לאחיו ועם בחירתו לכנסת הגיש מסמכים לניהול עיוור בתוספת הצהרת הון מלאה לוועדת האתיקה וביקש את הנחיותיה כפי שמתבקש. יצוין כי החוק מאפשר לחבר כנסת להעביר את עסקיו לניהול עיוור לקרוב משפחה שהיה שותף לעסקיו בעבר. קשה לנתק את האינטרסים הפוליטיים שבחשו בפרסום 'תחקיר' מגוחך זה, מהעובדה שברקת מסומן כאחד המנהיגים שעשויים להחזיר את הליכוד לשלטון".

עוד עולה מהמסמכים שהודלפו כי משפחת אלייב ששולטת באזרבייג'ן סחרה בשנים האחרונות בקרוב ל-400 מיליון ליש"ט בעזרת חברות הקש הבין-לאומיות שהיא מחזיקה. המסמכים שנחשפו אף גורמים לזעזוע פוליטי אצל שניים ממנהיגי אירופה: ראש ממשלת צ'כיה ונשיא אוקראינה.

בצ'כיה עומד ראש הממשלה אנדריי באביש בעיצומה של מערכת בחירות, שבה הוא נאלץ להתמודד עם שאלות בנוגע לשימושו בחברת השקעות בחו"ל כדי לרכוש טירה בשווי 22 מיליון דולר בדרום צרפת. זלנסקי שנבחר ב-2019 לנשיא אוקראינה תחת התחייבות "לנקות את הכלכלה המושחתת" במדינתו, מוזכר גם הוא בהדלפה. במהלך הקמפיין העביר זלנסקי לפי המסמכים 25% ממניותיו בחברה בחו"ל לידיד קרוב שעובד כיום כיועצו הבכיר בקייב. זלנסקי סירב להגיב.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, שפעמים רבות דובר על ההון הסודי שהוא מחזיק, אינו מופיע בתיקים שנחשפו בשמו - אבל מקורבים לו כן מופיעים שם, כולל חברו הטוב מילדות פטר קולבין, שנחשב ל"ארנק" לעושרו של פוטין ואישה אחת שלה היו יחסים רומנטיים עם המנהיג הרוסי.

רבים משתמשים בחברות קש כדי להחזיק חפצי יוקרה, כמו גם חשבונות בנק חסרי שם. יש אפילו יצירות אמנות, החל מעתיקות קמבודיות שנבזזו לציורים של פיקאסו וציורי קיר של בנקסי. "מסמכי פנדורה" חושפים את הצד האפל של העולם פיננסי, המספק חלון נדיר לפעולות הנסתרות של כלכלנים עולמיים.

וולדימיר זלנסקי, מועמד לנשיאות אוקראינה (צילום: רויטרס, חדשות)
העביר 25% ממניותיו בחברה בחו"ל לידיד קרוב. נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי | צילום: רויטרס, חדשות

התיקים הודלפו לתאגיד העיתונאים הבין-לאומי (ICIJ) בוושינגטון, ששיתף את הגישה לנתונים עם שותפי מדיה נבחרים, כולל הגרדיאן, ה-BBC, לה מונד והוושינגטון פוסט. יותר מ-600 עיתונאים מ-117 מדינות סיננו את התיקים, כחלק מחקירה גלובלית מאסיבית במשך 18 חודשים. הנציג הישראלי הוא ארגון "שומרים - המרכז לתקשורת ודמוקרטיה".

רבות מהעסקאות ומהמסמכים לא כוללים עוולות משפטיות, אבל פרגוס שיל מהתאגיד שחשף את המסמכים, הבהיר כי "מעולם לא הייתה חשיפה בקנה מידה כזה, והיא מראה את המציאות של מה שמקלטי המס יכולים להציע לאנשים עשירים כדי להסתיר מזומנים מפוקפקים. הוא הוסיף כי "הם משתמשים בחשבונות אלה בחו"ל כדי לרכוש נכסים בשווי מאות מיליוני דולרים במדינות אחרות ולהעשיר את משפחותיהם על חשבון האזרחים".