שנה אזרחית טובה - אבל הרבה פחות לכיס שלנו: בין המדפים בסופר היה אפשר לראות היום עובדים שמעדכנים את המחירים כלפי מעלה מצד אחד, ומהצד השני, אנשים שמופתעים מהמחירים החדשים. "מה אפשר לעשות? אפשר לשנות את זה?", סיפרו לנו לקוחות מתוסכלים, "אנחנו בבעיה ולא ברור איך אפשר להתמודד עם זה. אולי שוב צריך לצאת לרחובות. קשה מאוד לזוגות צעירים להתקיים".   

אז החלטנו לבדוק וערכנו קנייה של מוצרים שיש כמעט בכל בית – במטרה לגלות מה המחיר היום וכמה נשלם על אותה עגלה בשנה האזרחית החדשה. הבדיקה העלתה שחיינו הולכים להיות הרבה יותר יקרים מהרגע שבו שנת 2021 תיפרד מאיתנו לשלום - ושנת 2022 תגיע. סל המוצרים שבדקנו עומד היום על 751 שקלים - אבל בעוד יומיים, 1 בינואר, נשלם עליו לא פחות מ-802 שקלים. בממוצע, נשלם כ-50 שקלים יותר בכל שבוע וכ-200 שקלים יותר בכל חודש על הקניות שלנו בסופר. 

"חלב הוא מוצר סופר בסיסי שהולך להתייקר ברמה של בין 3.5 ל-8.5 אחוזים", אומר אבירם טננבאום - מנכ"ל ובעלים בחברת פרדס ייעוץ פיננסי ומשכנתאות. "הבמבה הרגילה שאנחנו מכירים מכל בית, היא למשל יכולה להתייקר בעד 7 אחוזים. גם פסטות שונות ופירורי לחם יתייקרו בעד כ-7 אחוזים. גם תבנית אפייה שעולה היום 9.90 שקלים תתייקר בשיעור של עד 20-25%. ההתייקרות נוגעת למוצרים מאוד בסיסיים וההשפעה העיקרית תהיה דווקא על השכבות היותר מוחלשות באוכלוסייה". 

ומה בנוגע לחרם צרכני על החברות שמייקרות את מוצריהן? "אני לא יודע אם זה ריאלי כי לחברות האלה יש המון כוח על המדף", אומר טננבאום, "יש להן מגוון רחב של מוצרים ולא בטוח שזה מה שישיג את האפקט הרצוי. מה שכן אפשר לעשות זו צרכנות נבונה ולקנות מהמותגים הזולים יותר ולעשות כל מיני דברים שיובילו לצריכה חסכונית יותר". 

 "מה שיציל אותנו זה שני דברים: שיהיה ייבוא מקביל - וייבוא זול יותר, ושאנחנו כצרכנים נהיה מאוד מאוד עצבניים ולא נהיה פראיירים לקנות את המוצרים היקרים, אלא נחפש אלטרנטיבות זולות יותר", אומר ד"ר אלכס קומן, פרשן כלכלי בכיר מהאקדמית תל אביב-יפו. 



גם המוצרים החד-פעמיים ספגו עליה משמעותית לאחרונה: "חבילת צלחות שעלתה לא מזמן 6.90 ש"ח צפויה לעלות 11.90 ש"ח", אומר עופר ברק, בעלים ומנכ"ל רשת 'הסטוק'. "כוסות חד פעמיות לשתייה קרה שניתן היה לרכוש 3 חבילות שלהן ב-10 שקלים עולות היום 6.90 לחבילה אחת. גם חבילות סכו"ם שהיו עולות 3 ב-10 עולות 6.90 ש"ח לחבילה אחת. הכל התייקר פי 2 ולפעמים גם יותר". 

מחירי החשמל צפויים גם הם לעלות בכמעט 5% – דבר שייקר למשפחות רבות את החשבון במאות שקלים בשנה. "ההתייקרות של מחירי החשמל אומרת שמי שיש לו חשבון של 800 שקלים, זה יעלה ל-840 שקלים ובשנה אנחנו מדברים על החשבון הכולל שיהיה 10,080 שקלים", אומר ד"ר קומן. 

וזה לא נעצר כאן: חברות ביטוח רבות דיווחו על התייקרות מחירים של ביטוחי החיים, המשכנתה והרכב. וגם הארנונה שאנחנו משלמים – תתייקר בכמעט 2%.

"אנחנו מבינים שהיעדר התחרות ומגוון ההגבלות על הייבוא וכל הדברים האלה גורמים ליוקר מחייה מטורף פה", אומר דוד ממודיעין, "הממשלה צריכה לעשות משהו בנידון". ד"ר קומן הדגיש מדוע גל ההתייקרויות הזה חריג מקודמיו: "ההתייקרויות האלה הן לרוחב כל ההוצאות של בן אדם. גם המדינה מייקרת את החשמל, את הארנונה, החינוך הוא יקר - וגם הגופים הפרטיים מייקרים את זה". 



ולצד כל ההתייקרויות המקוממות הללו, יש גם נקודה אחת קטנה של אור: מחירי הדלק, שהוזלו לאחרונה בשיעור של 24 אגורות לליטר בשירות עצמי, צפויים לרדת עוד החל מ-1 בינואר (שבת הקרובה), כך שלפחות בתחום הזה לא נשלם יותר.