העלאת הריבית בעולם, גל של פשיטות רגל בעסקים, ירידות בבורסה ופגיעה בהייטק הישראלי - אלו תרחישי הסיכון שאליהם נערכים בבנק ישראל. התרחישים צפויים להתרחש במקרה שהקורונה תמשיך להעיב על המשק עוד תקופה ארוכה ואם האינפלציה תוסיף לזנק. דוח היציבות הפיננסית של בנק ישראל למחצית הראשונה של 2021, שמתפרסם היום (רביעי) מאפשר הצצה לתרחישי הקיצון האלו.

אחרי שנים של סביבת ריבית אפסית, בבנק ישראל מצביעים על אפשרות להעלאת הריביות בעולם, בעיקר באלה שניתנות להלוואות לתקופה קצרה. הדוח אומנם לא מציין זאת, אבל אם הבנק המרכזי של ארצות הברית יעלה את הריבית - סביר מאוד שגם בנק ישראל יצטרך להתאים את עצמו. תרחיש העלאת הריבית בבנק ישראל צפוי להשפיע על תחומים רבים, בהם: התייקרות המשכנתאות לדיור, שנמצאות כרגע בקצב שיא.

בנק ישראל, רשות מקרקעי ישראל, רשות המיסים (צילום: פלאש/90 )
בנק ישראל, ארכיון | צילום: פלאש/90

"מוקדם עדיין לקבוע אם העלייה של האינפלציה בעולם, ובפרט בארה"ב, נשענת על גורמים מתמשכים או מתבססת על גורמי היצע חולפים", מסבירים בבנק ישראל. "אם יתגלה כי כוחות אלה מתמשכים, הם עשויים להביא למפנה במדיניות המוניטרית המרחיבה בחו"ל. סביבת הריביות הקצרה תתחיל לעלות", הוסיפו.

בבנק חוששים כי במצב שכזה ייפגע גם שווי המניות בחו"ל ואיגרות החוב של החברות. הדבר עלול לפגוע גם בחברות הישראליות שפועלות בשוק העולמי. בראש ובראשונה עלול להיפגע ענף ההייטק: "פגיעות זו של שוק ההון העולמי עלולה לזלוג במהירות למערכת הפיננסית המקומית, ולהשפיע באופן משמעותי על הפעילות הכלכלית ועל המוסדות הפיננסים", מדגישים עורכי הדוח.

עובדים במשרד הייטק (צילום: By Monkey Business Images, shutterstock)
משרד הייטק אילוסטרציה | צילום: By Monkey Business Images, shutterstock

עוד הם מסבירים כי "ענף התקשורת והטכנולוגיה העילית הוא תחום פעילות מרכזי לתוצר ולתעסוקה בישראל. התחום, שנהנה בחודשים האחרונים מגאות עולמית ומקומית, נשען על מדינות העולם - הן מבחינת הביקוש למוצרים והן מבחינת מקורות המימון".

"תיירות החוץ תמשיך להיות בהיקף זניח"

הערכת כלכלני הבנק

הדוח נכתב עוד לפני ההחלטות האחרונות על הגבלות לטסים בנתב"ג. הדבר נותן משנה תוקף לתרחיש הבא שמתואר בדוח: "האתגר הראשון מקורו בהתאוששות לא אחידה של המגזר העסקי, המשך הפגיעה בענפי האירוח, התחבורה והמסחר בגלל היעדרה של תיירות חוץ ועלייה בשיעור חדלות הפירעון".

בבנק ישראל מצביעים על סיכון של עלייה בפשיטות הרגל בשל עסקים שפעילותם נפגעה בעקבות הקורונה. ככל שצעדי התמיכה של הממשלה ילכו ויפחתו, מצבם של העסקים הקטנים והבינוניים יהפוך קשה יותר. מרבית העסקים בישראל הם עסקים קטנים וזעירים (עד 20 עובדים) והמעסיקים מהווים כ-40% מהמשק. חמור מכל הוא המצב בענפי התיירות: "נראה אפוא שתיירות החוץ תמשיך להיות בהיקף זניח. תיירות הפנים בשלב זה אינה מספיקה כדי לפצות את ענפי האירוח על היעדרה של תיירות החוץ", מעריכים כלכלני הבנק.

טיסה לגאורגיה (צילום: באדיבות חו"ל מהודר)
מטוס בתקופת הקורונה | צילום: באדיבות חו"ל מהודר

נכון לסוף חודש יוני, הרכישות בענף התיירות היו נמוכות ב-46% מהמגמה הצפויה. סביר כי מהיעדרה של תיירות החוץ נפגעים גם עסקים אחרים שמתפרנסים מהתיירים, כמו בתחומי התחבורה, המסחר והתרבות. בנוסף, הרכישות בענף המסעדות היו נמוכות בכ-30% מהמגמה הצפויה בחודש יוני.