כלכלת החיסונים: בחודשים האחרונים אנו נחשפים ליעילותם הגבוהה של חיסוני הקורונה בישראל ובעולם, ולתרומתם הגבוהה לחזרה מהירה לשגרה ולכלכלה תקינה. לצד התרומה הגדולה של חיסוני הקורונה למשק ולכלכלה, אי אפשר שלא להתייחס גם לתרומה האדירה של תעשיית החיסונים לרווחיהן של החברות המייצרות אותן. חברות התרופות הגדולות המייצרות את החיסונים, ובראשן פייזר ומודרנה, נהנות מרווחי עתק בסך עשרות מיליארדי דולרים בעקבות הצלחת מבצע החיסונים ברחבי העולם כולו.

לצד הצלחת מבצע החיסונים, גם התרחבות מבצע חיסוני הבוסטר בעולם מביא לזינוק ברווחי החברות המייצרות אותם. החלטת מנהל התרופות והמזון בארה"ב (FDA) לאשר מתן חיסוני בוסטר לבני 65 ומעלה, אנשים בסיכון מוגבר לחלות בקורונה וכן כאלה הבאים במגע עם אנשים רבים במהלך עבודתם – הביאה לזינוק במניות החברות השונות. יחד עם זאת, מבצע חיסוני הבוסטר נחשב לרווחי במיוחד עבור אותן חברות, מפני שכעת ההכנסות שלהן הרבה יותר נמוכות מבתחילת הדרך – אז היה המחקר עוד בראשית דרכו.

לצד ארה"ב, גם בריטניה ומדינות נוספות מתכוונות לפתוח במבצעי חיסוני בוסטר, שגם צפויים ללכת ולהתרחב לקבוצות אוכלוסייה גדולות יותר ככל שיעבור הזמן. אחת המשמעויות המובהקות של המהלך היא העלאת קצב ייצור חיסוני הקורונה על ידי החברות הגדולות. כך למשל, תחזית הרווחים של מודרנה לשנת 2022 זינקה ב-35% לאחר הודעת הנשיא ג'ו ביידן על מבצע חיסוני הבוסטר בארה"ב.

מודרנה, חיסון (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

על פי הערכות של אנליסטים וכלי תקשורת ברחבי העולם, בשנה הקרובה צפויה החברות פייזר וביונטק להכניס 26 מיליארד דולר מרכישת חיסוני בוסטר בלבד. בהקשר זה, חברת מודרנה צפויה להכניס כ-14 מיליארד דולרים ממכירת חיסוני המנה השלישית (לא כולל את ההכנסת הנגזרות מהמנות הראשונה והשנייה). על פי הערכות אלה, חברת מודרנה, שלא מציגה בימים אלה מוצרים חדשים אחרים, צפויה לרשום רווחים של 13 מיליארד דולרים לפחות, אם אכן יתרחב מבצע חיסוני הבוסטר כפי שמתוכנן.

חברת פייזר הודיעה לאחרונה לבכירי מנהליה שהם מצפים להגיע לרמת הרווחים "הגבוהה ביותר" אי פעם. על פי ההערכות, בשנת 2021 תרשום החברה בעלת החיסון המוביל בעולם רווח של כ-7 מיליארד דולרים רק מתעשיית חיסוני הבוסטר.

מנכ"ל פייזר ד"ר אלברט בורלא (צילום: Photo by Win McNamee/Getty Images )
מנכ"ל פייזר ד"ר אלברט בורלא | צילום: Photo by Win McNamee/Getty Images
סטפן בנסל מנכ"ל מודרנה (צילום: Nancy Lane, AP)
סטפן בנסל מנכ"ל מודרנה | צילום: Nancy Lane, AP

בנוסף, בחודש יולי הודיעה פייזר לדירקטוריון כי כלל הרווחים מחיסונים בשנת 2021 צפויים להגיע ל-33.5 מיליארד דולרים בסך הכול. חשוב לציין כי ההערכה הזאת התקבלה לפני שחושבה השפעתו של מבצע החיסונים או של חיסוני ילדים בבתי הספר. עד פיתוח החיסון נגד קורונה, נחשב החיסון נגד חיידק הפנאומקוק, הגורם לדלקת ריאות, לחיסון הרווחי ביותר אי פעם – שגרף רווחים של כ-5.8 מיליארד דולרים בשנה. כעת, צפוי החיסון של פייזר לשבור את השיא ולהיות רווחי יותר מפי 5 מאשר אותו חיסון.

על פי פרסומים שונים, חברות התרופות פועלות בימים אלה על פיתוח חיסונים שצפויים להיות יעילים עבור קשת רחבה של וריאנטים. הפיתוח המיוחד הזה נועד בין היתר לאפשר למערכות הבריאות ברחבי העולם לזמן את האזרחים לקבל חיסון לקורונה אחת לשנה או אפילו פעמיים בשנה, כולל בעתיד הרחוק, כפי שקורה כיום עם חיסון לשפעת. אם התוכנית הזאת תתממש, היא צפויה להיות שווה עוד הרבה מאוד כסף לאותן חברות.