שר האוצר הנכנס אביגדור ליברמן מתכנן להעביר החלטה להפסיק את תשלום החל"ת לבני 45 ומטה - כך פירסמנו לראשונה הערב (רביעי) במהדורה המרכזית. מדובר בהחלטה ראשונה ומשמעותית בעיקר משום שמודל החל"ת הקיים עומד להסתיים ב-1 ביולי.

גורמים במשרד האוצר מספרים כי בפגישות שערכו עם ליברמן הוא אמר כי יש בשוק 130 אלף משרות פנויות ועל כן צריך לתמרץ אזרחים לצאת לעבוד. מדובר בהקשחת המודל והמדיניות של שר האוצר היוצא ישראל כ"ץ, וכעת השאלה היא האם הצעד הדרמטי יעבור מבחינה ציבורית ופוליטית.

משרדי ביטוח לאומי בירושלים, ספטמבר 2020 (צילום: נתי שוחט, פלאש/90 )
130 אלף משרות פנויות בשוק העבודה בישראל | צילום: נתי שוחט, פלאש/90

כחלק מתוכניתו של יו"ר ישראל ביתנו למשרד החדש אליו ייכנס, הוא מתכוון להעביר תקציב דו שנתי עד סוף 2022. בנוסף לא מתוכננות העלאות מיסים וקיצוצים משמעותיים, עשרות מיליארדים יושקעו בפרוייקטים של תשתיות ותפותח תוכנית רב שנתית למערכת הביטחון.

נראה שהההחלטה ממשיכה את הקו של ליברמן בשנה האחרונה. "אם בנאדם מקבל דמי אבטלה עד יוני, ובעל הבית שלו לא מקבל שום סבסוד על שימור מקום העבודה אז במקום לעודד תעסוקה - תומכים באבטלה", אמר בכנס מוקדם יותר השנה.

ישראל כץ (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש/90 )
ישראל כץ | צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש/90

ההחלטה שמתכוון להעביר ליברמן משנה את המודל הקודם שקידם שר האוצר כ"ץ והוצג לפני כשלושה שבועות, שבו סוכם כי מי שנמצא בחל"ת או מובטל - ימשיך לקבל דמי אבטלה גם אחרי 1 ביולי, זאת בהתאם לגילו ולמצבו המשפחתי. כך למשל, בני 25 ללא ילדים יהיו זכאים לתשלום של עוד 25 ימי אבטלה, בני 30 עם ילד אחד יהיו זכאים ל-50 ימים נוספים, בני 37 עם שלושה ילדים לעוד 88 ימים ובני 45 ומעלה יזכו באופן גורף ל-88 ימי אבטלה נוספים. לאחר לחץ גדול מצד המעסיקים שמשוועים לעובדים, והוציא את הצעירים הרווקים עד גיל 28 מהמתווה.