לפני כשבועיים סיפקנו לכם הערכה לביצועי קרנות ההשתלמות בחודש מארס, והנתונים בפועל קרובים מאוד להערכות. ילין לפידות ואנליסט מובילים את הביצועים בחודש מארס עם תשואה של כ-2.45% בקרנות ההשתלמות הכלליות, ואילו אלטשולר שחם בתחתית עם תשואה של 1.62%. מתחילת השנה מובילה בתשואות כלל עם תשואה של 4.6%. גם במבחן של שלוש שנים כלל מובילה יחד עם אלטשולר עם תשואה של 23.6%.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

החולשה של אלטשולר שחם בחצי השנה האחרונה מלמדת כמה דברים על השקעות בקרנות השתלמות ובכלל - על חסכונות לטווח בינוני-ארוך. אומרים לכם לא להסתכל על תשואה של חודש-חודשיים, אלא על טווח ארוך. זה לא נכון. מגמה ומומנטום של השקעות הם תהליכים של חודשים ואם מנהל קרן מאכזב בחודש אחד, יש סיכוי טוב שמדובר במגמה, וההיפך - הצלחה בחודשים רצופים עשויה ללמד על הצלחה בהמשך.

האם מגע הקסם של גילעד אלטשולר נעלם?

כיום ניתן להתנייד בקלות בין קרנות ההשתלמות ולכן אין צורך בעצם להישאר בקרן שלכאורה טובה לטווח ארוך ובינתיים היא מפשלת. זה לא מדע מדויק, אבל ההתניידות הופכת בעצם את המדד של ביצועי הטווח הארוך לפחות רלבנטית למשקיעים שעוברים בין הקרנות ומאפשרת יצירת תשואה עודפת.

 

 

והמסקנה הכי חשובה - אין קסמים בשוק ההון. גוף השקעות יכול להצליח לתת תשואות עודפות במשך תקופה מסוימת, אבל בטווח הארוך הרוב מתכנסים לממוצע. אלטשולר שחם וילין לפידות נפנפו בתשואות נהדרות בעשור הקודם, תביטו בטבלה של הקרנות המובילות בשלוש השנים האחרונות - הפערים בין המובילות קטנים מאוד וכלל מובילה. אלטשולר כבר לא עם תשואה עודפת. מה שמלמד שצריך להתמקד דווקא בדמי הניהול - תחסכו שם וזה יתבטא בתשואה שלכם.

האם מגע הקסם של גילעד אלטשולר נעלם?

קרנות השתלמות הן מכשיר חיסכון לטווח בינוני - 6 שנים, אך לאור היתרונות הרבים הגלומים בו, החוסכים מעדיפים להאריך את החיסכון דרכו ובמקרים רבים הם מגיעים איתו עד לפנסיה. בקרנות השתלמות יש הטבה גדולה שגלומה כבר בעת ההפקדה - הטבת מס של העובד ובנוסף יש פטור על הרווחים השוטפים בקרן בעת המימוש.

איך לבחור קרן השתלמות? הנחת הבסיס היא שמנהלי השקעות טובים ימשיכו להיות טובים גם בעתיד. זו לא הבטחה מוחלטת. אבל זה המידע היחיד שניתן לגזור ממנו לגבי העתיד. את התשואות של מנהלי הקרנות עדיף לבחון לטווח ממושך. ככל שהתשואות של גוף מסוים טובות לאורך זמן, כך זה מחזק את ההנחה לגבי היותו גוף שיודע לנהל את הכסף והוא ינהל היטב גם בעתיד. עם זאת, יש גם חשיבות לטווח הקצר. תשואה טובה בחודש או בחודשים האחרונים, על פני האחרים יכולה ללמד על שינוי כיוון של מנהל ההשקעות לעומת האחרים, על חשיבה מחוץ לקופסה, על גמישות, על יכולת ליצירת ערך.

קרנות כלליות

רוב הכסף של הציבור, המחזיק קרנות השתלמות נמצא בקרנות השתלמות כלליות. מדובר בקרנות שיש בהן רכיב של מניות אך בעיקר רכיב של אג"ח. אגרות חוב נתפסות פחות מסוכנות, וככה התיק יותר מאוזן. אלא שזה סותר את הגישה של השקעה לטווח בינוני-ארוך. כשאתם משקיעים לזמן ארוך כדאי, על פי מחקרים רבים ומגוונים להשקיע במניות. בכל נקודת זמן של השקעה, אם תצאו אחרי זמן ממושך אתם צפויים להרוויח - לא תמיד, לא בכל מקום (יפן חריגה מבחינה זו), אבל ברוב הגדול מאוד של המקרים - מניות מספקות תשואה עודפת.

הכתבה פורסמה לראשונה ב"ביזפורטל"