יותר מ-8 מיליארד שקלים ששייכים לעובדים שכירים בישראל יושבים בקופת המדינה באין דורש. מדובר במסים עודפים, אשר נלקחים משכירים שלא מבצעים תיאום מס, וניתנים להם כהחזרי מס רק על פי דרישה. תביעה ייצוגית שהגישה עמותת "צדק פיננסי", שטענה כי רשות המיסים צריכה לבצע פעולות אקטיביות להשבת הכספים לציבור, נדחתה לאחרונה בבית המשפט והמצב נותר בעינו. המשמעות: בתמורה לעול בירוקרטי קטן, רבים מכם יכולים לקבל אלפי שקלים שמגיעים לכם.

השכירים שמעוניינים לקבל את החזרי המס המגיעים להם על פי חוק צריכים להתמודד עם רשות המיסים, ולהגיש דוחות במערכת מורכבת מסורבלת. ולמרות שזה לא קל, זה בהחלט שווה את זה: אחד מכל חמישה שכירים בממוצע זכאי להחזר מס בשווי אלפי שקלים ויותר. על פי ההערכות ובהתאם לדוחות מבקר המדינה משנים קודמות, בשנת 2020, על רקע משבר הקורונה, הסכום שיש בידי המדינה צפוי להיות גדול אפילו מ-8 מיליארד. 

מי זכאי להחזרי מס – וכמה כסף אפשר לקבל?

ההשלכות התעסוקתיות של משבר הקורונה, הפיטורים הרבים והחל"ת, מגדילים מאוד את הסיכויים לזכאות להחזר מס. בתקופה הזו, החזרי המס לשכירים עשויים להיות חבל הצלה או לפחות מעין "מענק" תומך. חברת Cashu (קשיו), שעוסקת בתחום החזרי המס, ערכה עבור N12 מספר סימולציות, למקרים שבהם מגיע לאזרחים כסף מהמדינה:

זוג נשוי אשר נולד להם ילד: בני הזוג יקבלו כל אחד 1.5 נקודות זיכוי בשנת לידת הילד, משמע 3 נקודות זיכוי שנתיות לשניהם. שלוש נקודות זיכוי שנתיות שוות בסך הכול 7,848 שקל. בנוסף, בשנה שלאחר הלידה ועד גיל ,5 זכאים כל אחד מבני הזוג ל 2.5 נקודות זיכוי בגין הילד, משמע 5 נקודות זיכוי לשנה בסך 13,080 שקל. אם בני הזוג לא יעדכנו את פרטיהם במקום עבודתם, הם לא ייהנו מהסכומים הללו.

חייל משוחרר: חייל שהשתחרר מצה"ל (עד 36 חודשים מיום השחרור) וסיים לימודי תואר, זכאי לנקודות זיכוי בגין היותו חייל משוחרר והן בגין סיום תואר. סך כל נקודות הזיכוי יכולות להגיע לכדי 3 נקודות, שהן 7,848 שקל. אם החייל המשוחרר לא יעדכן את מעסיקו הוא לא ייהנה מסכומי זיכוי אלו.

תרומות: עובד שכיר ובת זוגו שתרמו בשנה מסוימת סכום למוסדות מוכרים בשיעור של 500 שקל בממוצע לחודש, זכאי לזיכוי ממס בסכום של 2,100 שקל.

איך מקבלים את החזרי המס?

תשלומי המס מנוכים בכל חודש ממשכורתם של שכירים, והחישוב הוא על בסיס שנתי – וכאן הבעיה. במקרים רבים שכירים עוזבים את עבודתם במהלך השנה, בין אם מרצון ובין אם בשל פיטורין או יציאה לחל"ת, נעים בין עבודות ותפקידים, חל שינוי במצבם המשפחתי או שינוי בנסיבות חייהם, כך שבמקרים רבים נוצר הפרש מס חיובי לטובת השכיר.

כדי לקבל את אותו החזר מס, על השכיר לעבור תהליך ארוך ומייגע של הכנת והגשת דוח שנתי למס הכנסה מדי שנה. בקשה להחזר מס לשכירים ניתן להגיש עד 6 שנים רטרואקטיבית. כלומר, כיום בשנת 2021 ניתן לבקש החזרי מס ביחס לשנים 2015-2020.

הדרך המקובלת לקבלת החזרי המס היא הגשת הדוחות והטפסים, ומעבר של תהליך ביורוקרטי במערכות רשות המיסים. על רקע אתגר זה וחוויית המשתמש הלא בהכרח נגישה, קמו בשנים האחרונות מספר חברות המספקות שירותי החזר מס לשכירים. החברות מבצעות את ההליך הביורוקרטי הזו עבור השכיר וגובות על כך תשלום.

השירותים הקיימים בתחום והמחירים

ניתן למנות מספר שירותים וחברות בולטים בתחום החזרי המס. Cashu (קשיו) היא מערכת מקוונת אוטומטית המספקת פתרון מהיר ופשוט. המערכת הוקמה על ידי רואי החשבון אופיר בן חיים ואריאל פטל, לצד מייסד בית התוכנה iCount מני מילשטיין.

עו"ד סתיו סער

לצורך שימוש במערכת, כל שנדרש מהשכיר זה להצטייד בטפסי 106 מכל המעסיקים הרלוונטיים לאותה שנת מס, שלו ושל בן/בת הזוג. בתהליך בדיקה קצר ללא עלות שאורכו כ-12 דקות, תינתן תשובה מיידית האם קיימת לו זכאות להחזר מס ומהו סכום ההחזר הצפוי. רק אם הבדיקה מעלה כי אכן קיימת זכאות להחזר מס ומציינת את הסכום, המשתמש יחליט האם לשלם סכום חד פעמי של 199 שקל לכל שנת החזר, ולקבל את החזר המס ישירות לחשבון הבנק שלו תוך תקופה קצרה מסיום הפעולה ללא כל עלות נוספת.

Cashu: בדיקה מהירה חינמית + 199 שקלים לכל שנת החזר

עוד חברה בתחום היא Fibotax (פיבוטקס) אשר יצרה בוט שנועד לספק מענה להחזרי המס לשכירים. על המשתמש לענות לשאלון קצר ולהותיר פרטי התקשרות. לאחר תקופת זמן קצרה תעדכן פיבו את המשתמש אם הבדיקה שערכה, בהתבסס על הנתונים שהזין, העלתה כי מגיע לו החזר מס על אחת משש שנות המס האחרונות. הבדיקה המקדמית היא חינמית, אולם אם התברר כי השכיר אכן זכאי להחזר מס, הוא ישלם שיעור של 12 אחוזים מההחזר כעמלה עבור השירות.

Fibotax: בדיקה חינמית + עמלה של 12% על ההחזר

שחקנית נוספת בתחום החזרי המס האוטומטיים היא finupp (פינאפ) הגובה גם היא עמלה רק מדמי ההחזר, כ-9.5 אחוזים. חברה נוספת היא Tax:on (טקסאון), המציעה מודל שונה, לפיו השכיר משלם דמי מנוי חודשיים בסך של 8 ש״ח בחודש ומערכות החברה מטפלות בהחזר המס הפוטנציאלי שלו.

finupp: בדיקה חינמית + עמלה של 9.5% על ההחזר

Tax:on: דמי מנוי חודשיים של 8 שקלים על בדיקה + טיפול

כיצד להיזהר מניסיונות עוקץ או גניבת מידע?

בתחום החזרי המס קיימים גם נוכלים, שמבטיחים לסייע ללקוח לקבל את כספו מהמדינה ולבסוף מנצלים את פרטיו לרעה. "בכניסה לאתר, מומלץ לבחון אותו ויזואלית בניסיון לאתר שוני או חריגה מן המוכר לך", הסביר עו"ד סתיו סער כיצד להיזהר. "העדר פרטים ליצירת קשר, או שגיאות כתיב, הן בהחלט אינדיקציות מחשידות. בדומה, גם הבטחות להחזרת כספים באופן ודאי ללא כל דרישה למסמכים או פרטי מידע חיוניים כדי להשלים את החזר המס - צריכים גם כן להדליק נורה אדומה".

אופיר בן חיים, רואה חשבון ומייסד-שותף בCashu
רו"ח אופיר בן חיים, Cashu

לדבריו של סער, "דבר נוסף שיכול לשמש כאינדיקטור הוא הפנים שמאחורי המיזם - האם הם מופיעים באתר השירות והאם יש להם נוכחות קודמת ברשת? היעדר פרטים אודות האנשים שמאחורי המיזם, עלול גם כן לעורר חשד. באופן כללי במהלך גלישה ברשת, במיוחד באתרים העוסקים בפעילות פיננסית, יש לנקוט במשנה זהירות תוך הפעלת שיקול דעת".