רסיס של רקטה חדר אתמול (ד') לתוך ממ"ד בבניין מגורים בשדרות, הרג את עידו אביגל בן ה-5 ופצע קשה את אימו. האסון אירע למרות שהמשפחה שמרה על ההנחיות ושהתה במרחב המוגן. מדובר באירוע חריג שמעלה שאלות רבות: עד כמה הממ"ד באמת מגן עלינו, האם יש לו נקודות תורפה - ואיך ניתן לוודא שאנחנו מוגנים באופן מרבי?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בתיעוד הווידאו ניתן לראות את החור שפער הרסס בחלון מתכת של הממ"ד. לפני כשנתיים שונה התקן הרשמי של פיקוד העורף, לפיו יש לבנות חלון ממוגן לממ"ד. "החלון בשדרות נבנה לפני שיצא התקן החדש", אומר ל-N12 גדי עופרים, מחברת עופרים הנדסה ובנייה, שעוסקת בייצור ושיווק ממ"דים. לדבריו, היה ניתן למנוע את הטרגדיה: "אם היה מותקן בשדרות החלון מהתקן החדש, אין שום סיכוי שהרסיס היה חודר פנימה".

עופרים מסביר כי התקן הישן איפשר התקנת חלונות עם מיגון בעובי מינימלי של 12 מ"מ: "הסטנדרט היה 16 מ"מ, אבל במקומות שרצו לחסוך בעלויות התקינו 12 מ"מ. לדעתי, רסיס לא היה חודר חלון של 16 מ"מ".

איך אפשר להיזהר בתוך הממ"ד?

לפי הנחיות פיקוד העורף להקמת ממ"ד, התקן החדש קובע מינימום של 18 מ"מ פלדה. בנוסף, בחלון החדש נוסף מנגנון שנותן לו גמישות, ועשוי היה למנוע את האסון. "בחלון החדש יש גומיות מיוחדות. רסיס היה דוחף את כל הפלטה בשלמותה ולא חודר פנימה. כאן הרסיס חדר פנימה דרך החלון כי לא הייתה לו קונטרה. עם הגומיות, הפלטה הייתה נדחפת כמה סנטימטרים קדימה ונבלמת, זה כמו קפיץ", אומר עופרים.

עידו אביגל ז"ל
עידו אביגל ז"ל

למרות שחדירת רסיס דרך חלון ממ"ד היא מקרה נדיר ביותר, רוב הממ"דים בישראל לא נבנו לפי התקן החדש ולכן יש לדעת כיצד להתגונן גם בתוך המרחב המוגן. "אני תושב אורנית, וכשנכנסו לממ"ד באזעקה, הדבר הראשון שעשיתי היה להזיז את המשפחה שלי לפינה, למקרה שייכנס משהו דרך החלון, כי יש לי כאן חלון מהדגם הישן".

ההבדל בין ממ"ד למיגונית

חשוב להדגיש שלא כל חדר ממוגן הוא ממ"ד תיקני. קבלנים שבונים בתים חדשים נדרשים לעמוד בתקנים של פיקוד העורף והרשויות המקומיות, אבל בבתים ישנים מותקנות פעמות רבות מיגוניות, שמספקות הגנה נמוכה יותר.

"ההבדל בין ממ"ד למיגונית הוא בעיקר בעובי הקירות", מסביר עופרים, "לכן מיגונית לא מקבלת היתר של פיקוד העורף. ממ"ד יכול לעמוד גם בפגיעה ישירה של ראש נפץ במשקל 70-60 ק"ג. בדרום, הרקטות הן במשקל 15-10 ק"ג. משקל של מיגונית מגיע ל-16 טון בעוד שמשקל של הממ"ד הכי קטן מגיע ל-45 טון".