ארגון המתנדבים "סיירת השיפוצים" הוא ארגון העוסק בשיפוץ וחידוש דירות של קשישים וניצולי שואה המתגוררים בתנאים שאינם ראויים ובטוחים למגורים. בארגון מעריכים כי בישראל יש עשרות אלפיי קשישים וניצולי שואה החיים מתחת לקו העוני, ורבים מהם מתגוררים בתנאים מסוכנים ולא ראויים למגורים. בסיירת השיפוצים מקווים לסייע לכמה שיותר קשישים וניצולי שואה לחיות את חייהם בבית חם ובטוח למגורים. "גם השנה לצד העדויות מהמחנות והגטאות אנחנו נחשפים לעדויות של ניצולים המתמודדים עם מצוקות כלכליות ובדידות נוראה", אומרים בארגון.

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> לכבוד גיל 70 עשה לאשתו הפתעה מרגשת

>> איתמר הופך צינורות ברזל לפריטים יפהפיים

סיירת השיפוצים הוקמה לפני כשנה, בראשית התפשטות מגפת הקורונה. "הרעיון התבשל אצלנו כבר כמעט שנה לפני", מספרת ענבר יטיב, ממייסדי המיזם. "בסגר הראשון ישבנו חסרי מעש וצפינו במקרים קשים של קשישים המתגוררים בדירות מוזנחות, הרוסות ומסוכנות. רתמנו חברים והתחלנו לאתר מקרים שזקוקים לטיפול מידי".

סיירת שיפוצים - 2 (צילום: יחצ)
אחת הדירות המשופצות | צילום: יחצ
סיירת שיפוצים - 1 (צילום: יחצ)
אחת הדירות המשופצות | צילום: יחצ

סיירת שיפוצים - 3 (צילום: יחצ)
אחת הדירות המשופצות | צילום: יחצ

במהלך השנה האחרונה מתנדבי הארגון שיפצו, חידשו ואבזרו יותר מ-10 דירות של קשישים וניצולי שואה ברחבי הארץ. "מהרגע שיצאנו לדרך התחלנו לקבל פניות מכל הארץ המספרות סיפורים קשים של קשישים שחיים את חייהם בלי מקלחת, בלי חשמל סדיר, בתוך קירות רקובים. יש מקרים שקשה בכלל לתאר במילים", אומר בן שביט, מנהל פרויקטים בסיירת. "אנחנו נחשפים למקרים קורעי לב. בכל דירה יש סיפור, יש קשיש שחיי ככה את חייו, שנים על גבי שנים. כשאתה נכנס לבית כזה ומשוחח עם האדון או הגברת שגרים בו, אתה לא יכול שלא להתערב. לא משנה כמה מורכב זה עתיד להיות וכמה זמן זה צפוי לגזול מאיתנו. לפני מספר חודשים הגענו לדירה של ניצול שואה שבדרך נס לא התחשמל או נפצע מההרס בביתו - חשמל חשוף ובלוי לגמרי, קצרים ושעות שלמות שאין חשמל סדיר. אף על פי שבמשך שנים הקשיש הזה חי כך, הוא ביקש שלא נכביד על עצמנו ונעשה את הדברים הבסיסיים ביותר. המקרה הזה גם לי להבין שיש כאלו שכבר השלימו עם מצבם, הבינו שככה הם הולכים לסיים את חייהם", מוסיף שביט.

לפני כחצי שנה שיפצו מתנדבי הסיירת את דירתו של מנשה ששון מבת ים, שנשרפה בערב ראש השנה. במסגרת השיפוץ תוקנו הקירות, הוחלפו תשתית החשמל והאינסטלציה, וכן החלונות, הדלתות והמטבח, והבית רוהט מחדש בסיוע מתנדבים ותרומות. בימים אלו מסיימים מתנדבי הארגון שיפוץ של שלוש דירות ברחבי הארץ.

סיירת שיפוצים (צילום: יחצ)
אחת המתנדבות בעבודה | צילום: יחצ
סיירת שיפוצים - 4 (צילום: יחצ)
דירה במהלך השיפוצים | צילום: יחצ
סיירת שיפוצים, אחרי לוד (צילום: יחצ)
אחת הדירות המשופצות | צילום: יחצ
סיירת שיפוצים (צילום: יחצ)
דירתו של מנשה ששון לפני השיפוץ | צילום: יחצ

סיירת שיפוצים - 6 (צילום: יחצ)
דירתו של מנשה ששון לפני השיפוץ | צילום: יחצ

כיום כולל הארגון מאות מתנדבים ברחבי הארץ. "אנשים שומעים את המילים 'סיירת השיפוצים' ומיד מעלים קונוטציה של גברים חסונים בסרבלי עבודה, אך מדובר פה במערך מורכב הרבה יותר מביצוע השיפוץ בפועל", מספרת איה זך. "הוא כולל עשרות מתנדבים בנקודות שונות בארץ, גיוס תורמים שיסייעו ברכישת ציוד וריהוט, אנשי מקצוע, חברות מסחריות, הובלות והתקנות. הכל קורה בכמה חזיתות במקביל ומצריך קשרים וכישורים במגוון תחומים, מגיוס המשאבים ועד לפגישות עם מחלקות רווחה שונות ברחבי הארץ".

"שמעתי על העמותה דרך בן משפחה שנרתם לרצף דירה של קשישה בראשון לציון במסגרת שיפוץ של סיירת השיפוצים", מספרת סוזי פרשקובסקי, סמנכ"לית השיווק של חברת פרשקובסקי. "מיד החלטתי שאנחנו נרתמים למשימה ומצטרפים לפרויקט. אנחנו מלווים את הסיירת מספר חודשים ומסייעים באנשי מקצוע, בתרומות אביזרים לבית, כמו דלתות ומטבחים, וביצירת שיתופי פעולה עם חברות כמו פנדור, נגב קרמיקה וחברת אוורבך שהצטרפו ליוזמה".

סיירת שיפוצים - 4 (צילום: צילום פרטי)
הדירה של מנשה ששון אחרי השיפוץ | צילום: צילום פרטי
סיירת שיפוצים - 1 (צילום: צילום פרטי)
הדירה של מנשה ששון אחרי השיפוץ | צילום: צילום פרטי
סיירת שיפוצים (צילום: יחצ)
מתנדבי הארגון | צילום: יחצ

סיירת שיפוצים, רותם ללוש ענבר יטיב פאדי יוסף ולירון גנהמם (צילום: עוז שכטר)
רותם ללוש, ענבר יטיב, פאדי יוסף ולירון גנהמם | צילום: עוז שכטר

הארגון משתף פעולה עם מספר רב של עמותות המסייעות לניצולי שואה ומחלקות רווחה ברחבי הארץ, ומלבד שיפוץ הדירות מסייע בקישור הקשישים והניצולים לגורמי סיוע נוספים שימשיכו ללוות אותם. לקראת יום השואה רואים בארגון עלייה הן בפניות לעזרה והן במתנדבים המבקשים להצטרף. "לצערי יש עשרות אלפי קשישים שנמצאים סביבנו וחיים בחרפה, כל השנה. גם כשאף אחד לא מסתכל", אומרת יטיב. 

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

>> הרשמו לניוזלטר של living

בארגון נעזרים ברשתות החברתיות כדי לקבל מידע על דירות הזקוקות לשיפוץ ופניות של מתנדבים, ובימים האחרונים החלו בקמפיין הנקרא "יש למי לפנות" ובאמצעותו הם מקווים להגיע לכמה שיותר קשישים הזקוקים לעזרה. "חברות שילוט וחברות פרסום נרתמו לפרויקט בהתנדבות מלאה כדי להנגיש את המסר שלנו ככל הניתן", מספרת שרון קשב שחר. "אנחנו גם נפעמים מרמת ההתגייסות לפרויקט של אנשים פרטיים, חברות בנייה ואנשי מקצוע שמגיעים לימי עבודה שלמים ללא תשלום, שעובדים לפעמים עד השעות הקטנות של הלילה בשיפוצים ובפגישות, בזום, ברכישות ובהובלות".  

לפניות: בפייסבוק, באינסטגרם

לתרומות: בנק מזרחי סניף 483 מס חשבון 397620 על שם סיירת השיפוצים