אחרי שנת היעדרות שכפתה הקורונה, השנה בשבוע הספר שהחל אמש (רביעי) סופרים יסתובבו בין הדוכנים כמו ביום חגם, ידברו עם הקוראים שלהם ויחתמו על הספרים שיימכרו, אך האם זה מספיק? "סופר שמפרסם היום ספר צריך לדעת שהוא לא יעשה מזה כסף", טוענת המו"לית שירה חפר בשיחה עם N12. אז כמה כסף מתוך המכירה יגיע לסופר עצמו, וממה חיים הסופרים בישראל אם לא מהספרים שלהם?

סופר מצליח מרוויח 10,000 שקלים מספר

בחוזה ממוצע בין סופר להוצאת ספרים נקבע שהסופר יקבל 10%-20% מהרווחים של ההוצאה. לפי הערכות בענף הספרים, שסובל מרווחיות נמוכה, המשמעות היא שסופר מקבל בממוצע שקל או שניים על כל ספר שמכר. וזה רק אם הספר נמכר בכמות מספקת שכיסתה את העלויות.

שבוע הספר בתל אביב (צילום: אמנון בן שמואל)
שבע הספר בתל אביב - חגם של הסופרים. ארכיון | צילום: אמנון בן שמואל

שוק הספרים מבוסס בשנים האחרונות על מבצעים. בשבוע הספר וגם בכל ימות השנה בחנויות, הספרים שעומדים בתצוגה הם לרוב אלה שנמכרים בהנחות גדולות. פעמים רבות תידרש ההוצאה לאור להעניק לחנות הנחה של כ-65% לצורך מימון המבצעים, כדי שהספר יעמוד בתצוגה – ולסופר כמעט לא נשאר כלום. עד לפני כמה שנים מבצעים בנוסח "4 ספרים ב-100 שקל" עוררו תרעומת על זילות הספרות. כיום ניתן למצוא מבצעים של ספר ב-10 שקלים.

בנוסף בעבר, כדי להיחשב ל"רב מכר", ספר היה צריך להימכר ב-40 אלף עותקים. הרף הנוכחי ירד כבר לכ-5,000 עותקים בלבד. כלומר, סופר מצליח, שהצליח להיכנס לרשימת רבי המכר, ישלשל לכיסו 5,000-10,000 שקל. מדובר בסכום לא גדול עבור ספר שלרוב הושקעו בו שנים של עבודה. לא יהיה נעים לחשב את השכר לשעת עבודה.

יש דרכים אחרות לעשות כסף

ואולם, יש דרכים לסופרים להתפרנס מהמקצוע, ולא רק ממכירת הספרים. כפי שמוזיקאים כבר לא מרוויחים ממכירת דיסקים אבל מתפרנסים מהופעות, כך גם הסופרים יכולים להכניס כסף ממפגשים עם הקהל. לחלק מהסופרים אף יש אמרגנים שמתאמים עבורם השתתפות באירועים.

"סופר שמפרסם היום ספר צריך לדעת שהוא לא יעשה כסף מהספר, אלא מההון הסימבולי של עצם הוצאת הספר וכל מה שמסביב - הרצאות, סדנאות כתיבה, הוראה ולפעמים גם פרסים. סופרים שלי, למשל, זכו ב-25,000 שקל בפרס על ספרים שהוציאו", כך אומרת ל-N12 שירה חפר, העורכת הראשית המייסדת של הוצאת הספרים לוקוס.

הסופרים הם כנראה מבעלי המקצוע היחידים בארץ שאין להם התאגדות מסודרת אשר פועלת להגנה על תנאי השכר שלהם. כלומר, קיימת אגודת הסופרים העברים במדינת ישראל, אבל כשפנינו אליהם נענינו כי הם לא עוסקים כלל בשכר והתמלוגים שמקבלים הסופרים.

שבוע הספר 1963 (צילום: לע"מ)
בעבר רבי מכר היו ספרים שנמכרו בעשרות אלפי עותקים. שבוע הספר, 1963 | צילום: לע"מ

חפר מסבירה כי "מכיוון שאין שום חוק להגנת הספרים, או להגנת הסופרים או להגנת הספרות בכלל עקב ביטולו על ידי שרת התרבות הקודמת מירי רגב, השוק פרוץ והתחרות חופשית". לדבריה, "השחקנים הגדולים הנלחמים על הקהל מוכנים ללכת רחוק מאוד על חשבון כוח האדם שלהם, הסופרים ובעיקר על חשבון הדבר הכי חשוב שעליו הן אמונות: הספרות".

חפר ומספר מו"ליות עצמאיות נוספות מקיימות מאתמול (רביעי) ועד יום שישי בערב יריד ספרים בשכונת שפירא בתל אביב, בצמוד לקפה שפירא. "סופ"ש ספרים בשפירא קם כדי לסלול דרך להוצאות העצמאיות להשתתף בחג הספר במרחב מגוון, לא מסחרי חופשי ושמח", אמרה חפר.