ההנחה הרווחת היא שאם נקנה דירה חדשה מהניילון, הישר מהקבלן, היא תעלה לנו יותר מדירה יד שנייה שכבר עשו בה שימוש, אבל מסתבר שיש שכונות בישראל שהמצב בהן שונה לגמרי. מבדיקה שערכה נחמה בוגין, שמאית מקרקעין ומשפטנית, עולה כי במקרים רבים הפערים הפוכים ונאמדים במאות אלפי שקלים.

"באמת זאת תופעה מאוד מאוד מושרשת ומאוד מאפיינת את שוק הרוכשים של הדירות בישראל", הסבירה בוגין. "זה אולי מאוד מוזר אבל יש הרבה סיבות טובות. קודם כל המיקום, האזורים הכי אטרקטיביים בעיר אלה אזורים שכבר בנויים הרבה מאוד שנים, והדרך היחידה למצוא שם דירה היא לקנות דירה יד שנייה".

בשכונת שיכון המזרחי ברמת גן למשל, דירת 4 חדרים חדשה תעלה בממוצע 2.44 מיליון שקלים, בעוד אותה דירה מיד שנייה תעלה 2.543 מיליון שקלים – כמעט חצי מיליון יותר. בשכונת מע"ר דרום שבאשדוד, דירת 5 חדרים חדשה תעלה 2.921 מיליון שקלים ודירה מיד שנייה – 3.176 מיליון שקלים.

כך הסביר זאת בעל דירה בשכונת שיכון המזרחי, ברמת גן, שמוכר את דירתו: "את כל הבעיות והעצבים אני חוסך לך. להתעסק עם קבלן, להביא מבקר מבנים, ואז אתה רואה שיש בעיה בשיפוע, אצלי למשל הייתה בעיה בשיפוע, תיקנתי אותה – כבר הכול סודר".

דירות יקרות שאינן ראויות למגורים

אך יש עוד סיבות, כאלה שיכולות להפוך את הרכישה ללא מתאימה לדיירים, אלא בעקר למשקיעים. לאחר חיפוש דירה ממושך יגאל ארליך החליט לרכוש דירה חדשה מקבלן ברמת גן, אחרי שהוא שם לב שבעלי דירה רבים מוכרים את דירותיהם מיד שנייה במחיר גבוה מדירות חדשות. הסיבה לטענתם, היא שהם צופים תהליך של פינוי בינוי או תמ"א בעתיד, ומחשבים את מחיר הדירה כיום בהתאם.

"זו דירה שהיא גרוטאה לחלוטין, והיה מדובר שם על פינוי בינוי", מספר ארליך. "אבל אני מדבר איתך על לפני כמה שנים, כשעד היום זה לא קרה. אז הוא אמר לי: 'הדירה הזאת עוברת פינוי בינוי ותראה יש תוכנית והכול', אבל זה לא קרה עד היום".

לכן כשאתם רואים דירת יד שנייה יקרה במיוחד כדאי לבדוק מה הסיבה לכך: יכול להיות שבאמת מדובר בדירה משופצת או חדשה יחסית, והסכום משקף את היתרונות שלה. עם זאת בהחלט סביר שזו דווקא דירה שלא מתאימה למגורים, ואתם תאלצו להמתין זמן רב עד שתראו את ההשקעה משתלמת.