מחירי מוצרי החלב עומדים לרדת - זאת בזכות הסכם החלב החדש שנחתם היום (חמישי), לאחר משא ומתן ארוך במיוחד בין משרדי האוצר, החקלאות ונציגי ענף החלב. ההסכם קובע את מדיניות הייצור המקומי והיבוא של מוצרי חלב לישראל לשנים הבאות. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

במסגרת ההסכם קיבלו הרפתנים ויצרני החלב את ההסכמה של האוצר לכך שמנגנון מחיר המטרה, הקובע את המחיר שמשולם לרפתן לליטר חלב, ישאר ללא שינוי בשלוש השנים הקרובות. לאחריהן תינתן לשרי החקלאות והאוצר האפשרות להחליט אם להאריך את המנגנון בשנתיים נוספות עד לשנת 2026.

כלומר מדובר ב-3-5 שנים שבהן הרווחיות של היצרנים לא תשחק ושבהן מובטח כי שוק החלב יישאר שוק מתוכנן ולא תחרותי. אנשי ענף החלב חששו מפגיעה במנגנון המתכנן המגן על עליונותם של היצרנים המקומיים בישראל.

מנכ"ל מועצת החלב, איציק שניידר
מנכ"ל מועצת החלב, איציק שניידר

בתמורה הסכימו אנשי משק החלב להגדלת המכסות הפטורות ממכס לייבוא גבינה צהובה ב-65% על פני 5 שנים, לפטור ממכס לייבוא גבינות, יוגורטים ומעדנים של עד 5% שומן, ולשינוי סקר עלויות ייצור החלב, שעל בסיסו נקבע מחיר החלב, מה שצפוי להוביל להורדת מחיר המטרה ומחיר מוצרי החלב לצרכן וימנע את ייקור המוצרים המפוקחים. 

החתימה על ההסכם התקיימה לאחר משא ומתן שקיימו בחודשים האחרונים נציגי משרד האוצר עם נציגי משרד החקלאות בהובלת מנכ"ל המשרד, ד"ר נחום איצקוביץ', יחד עם מנכ"ל מועצת החלב, איציק שניידר, ויו"ר התאחדות יצרני החלב, ליאור שמחה. ההגעה להסכם מהווה בשורה משמעותית לענף החלב, שסבל משחיקה ברווחיות בשנים האחרונות דבר שהוביל לסגירתן של רפתות וצמצום השקעות.

מוזלי (צילום: AnjelikaGr, Shutterstock)
תאכלו יותר מוזלי? מחירי היוגרטים יוזלו. אילוסטרציה | צילום: AnjelikaGr, Shutterstock

"ההסכם הוא בשורה משמעותית לכל העוסקים בענף החלב ולציבור בישראל", מסר מנכ"ל מועצת החלב, איציק שניידר. "לאחר שנים ארוכות שבהן סבלו יצרני החלב משחיקה ברווחיות, הצלחנו לספק להם ודאות שתסייע להם בקידום הענף בשנים הקרובות. ההסכם שנחתם מאזן בין הצורך לשמור על המשך הייצור המקומי והמשך פיתוח ענף החלב, שהינו הטוב בעולם, לצד הגדלת המגוון ברשתות השיווק והוזלת המחיר לצרכן".

למה בכלל צריך הסכם?

ייצור החלב המקומי בישראל הוא חלק ממערך של תכנון ממשלתי שנועד להגן על הרפתנים הישראלים ועל יכולות ייצור החלב בארץ. שר החקלאות קובע מדי שנה את מכסת הייצור הכללית לרפתנים, כלומר כמה חלב ייוצר בסך הכל בישראל. לאחר מכן מועצת החלב מחלקת בהתאם להחלטתו מכסות חלב לכל רפתן ונקבע מחיר מטרה - מחיר המינימום שהמחלבות מחויבות לשלם לרפתנים עבור ליטר חלב.

בנוסף כדי למנוע עליית מחירים של מוצרים בסיסיים, המדינה מפקחת גם על המחיר שבו המחלבות מוכרות חלק ממוצרי החלב לרשתות השיווק ואף על המחירים שבהם הרשתות יכולות למכור מוצרי חלב בסיסיים לצרכן.

לבסוף קובעת המדינה מכסי מגן על ייבוא מוצרי חלב: כלומר על ייבוא של מוצרי חלב ממדינות זרות יש לשלם מס מיוחד (מכסי מגן), שנועד למנוע כניסת מתחרים זולים יותר לשוק החלב הישראלי, שעלולים להוציא את הרפתנים הישראלים מהמשחק. מכסות הייבוא הפטורות ממכס, מחיר המטרה ושאר המרכיבים של תכנון שוק החלב, נקבעים במסגרת הסכם החלב.

שר האוצר ישראל כ"ץ אמר כי "אני מברך על ההסכם שנחתם. מדובר בצעד משמעותי להורדת יוקר המחייה לצד שמירה על החקלאות הישראלית. כמי שגדל במושב, בן להורים שהקימו וניהלו רפת מושבית מצליחה, אני מודע היטב לחשיבות השמירה על ענף החלב ועל העוסקים בו, וזאת ללא התפשרות על יצירת תחרות לצורך הורדת יוקר המחיה. אמשיך לפעול להסרת חסמים, והורדת יוקר המחיה עבור הצרכנים".