התאחדות התעשיינים הפיצה הערב (שני) חוות דעת משפטית לכל המעסיקים המאוגדים בה ולפיה מותר למעסיק להכריח עובד להתחסן או להיבדק באופן יומיומי, ואף להוציא עובד לחל"ת אם הוא בוחר שלא לעשות זאת. חוות הדעת, שנכתבה על ידי משרד עורכי הדין נ.פינברג ושות' המתמחים בדיני עבודה, עשויה לחול על כ-400 אלף עובדים המועסקים ישירות על ידי תעשיינים מההתאחדות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"אנו מצויים במצב חריג וקיצוני, 'ארץ לא זרועה' שמשפט העבודה לא נדרש לה בעבר, המחייב את המעסיקים לפעול בתנאי חוסר וודאות משפטיים מסוימים על מנת לקיים את שגרת עבודתם באופן המיטיבי", נכתב בחוות הדעת. "בשלב זה, המחוקק טרם התייחס לסוגיות הנוגעות לעובדים מתחסנים, לרבות לנושא איסוף המידע, לסוגיית ההגבלות על מי שלא התחסן ולנושא של מתן הטבות למתחסנים וכיוצא בזאת, ואין לדעת אם וכיצד המחוקק יתייחס לסוגיות אלו בהמשך, ואלו השלכות תהיינה לכך על ציבור המעסיקים.

"במצב דברים זה, מסקנתנו היא כי חובת המעסיק לשמור על ביטחונם ועל בריאותם של עובדים, כמו גם האינטרס הלגיטימי של המעסיק לחזור לשגרת עבודה, מאפשרות נקיטה באמצעים שפורטו בחוות דעת זו".

על השאלה האם ניתן להתנות כניסת עובד לחצרי המעסיק בתעודת מתחסן או בבדיקת קורונה עדכנית, ענו בחוות הדעת – "כן. מתוך החובה של המעסיק לשמור על ביטחונם ועל בריאותם של עובדיו במקום העבודה, יוכל המעסיק להתנות את הכניסה לחצרי המפעל בהצגת תעודת מתחסן או בבדיקת קורונה שלילית עדכנית.

"כאשר לפנינו עובד הממאן להתחסן או להיבדק באופן תכוף וניתן להעסיקו בעבודה מהבית או במקום מבודד במפעל (מבלי לפגוע באופן ממשי במהלך התקין של העבודה), אזי יש להעדיף פתרון זה. רק כאשר אפשרויות אלו אינן ישימות ומדובר בעובד שעבודתו מעצם טיבה מחייבת הימצאותו בקרבת עובדים או לקוחות, ניתן יהיה להרחיקו ממקום העבודה, להוציאו לחופשה או להסכים איתו על חופשה ללא תשלום (חל"ת).

"רק אם עובד כזה מסרב לצאת לחופשה או חל"ת, ואין כל פתרון סביר אחר שניתן לאמץ ואשר יאפשר את המשך עבודתו, ניתן יהיה לפתוח בהליך לפיטוריו, הכל בכפוף גם להליכים הקבועים בהסכמים קיבוציים ככל שהסכמים כאלה חלים במקום העבודה".

בנוסף נקבע בחוות הדעת כי ניתן לקבוע הסדרים שונים בעבודה לעובדים מחלימים ומחוסנים לעומת עובדים שאינם מחוסנים, כמו למשל לקחת חלק בישיבות פרונטליות, נסיעה בהסעות מאורגנות, עבודה ממקום העבודה וכדומה. עוד נכתב כי ניתן לשאול עובד האם התחסן או מתכוון להתחסן, ואם הוא מסרב להשיב העצה היא לראות בעובד כעובד שהשיב על שאלה זו בשלילה.

ומה לגבי עובדים המשתייכים לאוכלוסיות שאינן יכולות להתחסן בשל נסיבות בריאותיות? "ביחס למנועי החיסון, אנו סבורים כי הנטל המוטל על המעסיק למצוא פתרון אשר יאפשר בכל זאת את המשך עבודתו של העובד, כמו למשל תפקיד חילופי או ביצוע התאמות נרחבות יותר בתפקיד הקיים כך שהעובד יוכל לבצעו מביתו - הוא כבד ורחב יותר מהנטל הקיים כלפי מי שמסרב להתחסן למרות שרפואית יכול". עם זאת חוות הדעת מציגה את האפשרות לפתוח בהלך פיטורין גם מול עובד כזה.