15 קניונים מקורים וסגורים נפתחו הבוקר (שישי)  לציבור הרחב לצד הנחיות הריחוק החברתי – וכבר נרשמו תורים מחוץ לחנויות. מספר הנכנסים לקניון יוגבל ופקחים ישגיחו על עטיית מסכה. פעילות הקניונים תיבחן במהלך עשרה ימים, ואחריהם יוחלט מתי וכיצד יפעלו כל הקניונים ברחבי הארץ. הקונים הנרגשים שמחו לחזור לחנויות, אך היו מי שזעמו על הכנסת לקוחות רבים כל כך לקניונים: "אין היגיון לאפשר כניסה בלתי מוגבלת, רוצות להתחפף מכאן".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

היום מתקיימות מכירות ה"בלאק פריידי" ובקניונים נערכים לתורים ארוכים בכניסות. הקניונים שנפתחו הם ביג פאשן בית שמש, סנטר 1 בירושלים, קניון ערד, אם הדרך, שבעת הכוכבים, קניון שרונים, לב המפרץ, ארנה נהריה וקניון מבנה נוף הגליל. הקניונים האלה נבחרו הלילה בהגרלה והם מצטרפים לאלה שכבר נבחרו - קניון מלחה בירושלים, קניון עזריאלי חיפה, קניון איילון, הקריון וגרנד קניון בבאר שבע.

גל, ששבה לקניון איילון אחרי חודשיים, סיפרה ל-N12: "אני מתרגשת מאוד לחזור לקנות בגדים בחנות ולא באינטרנט, זה כיף. אני לא חושבת שדבר כזה יכול להצליח בארץ כי הישראלים לא שומרים על מרחק, אבל נקווה לטוב".

ליהי וסתיו, חיילות שהמתינו מחוץ לחנויות, שיתפו: "התגעגענו לקניון, קמנו בשבע בבוקר במיוחד. כיף לחזור לקנות במציאות. להרגיש את הבגדים ולמדוד. אנחנו חושבות שהמיזם יכול להצליח - אם החנויות רוצות להישאר פתוחות, זה ישתלם להן הרבה יותר לעמוד בהנחיות".

חלק מהקונים שהגיעו לחנויות בשעת בוקר מוקדמת הופתעו לגלות עשרות לקוחות ממתינים מחוץ לחנויות: "זה לא יכול להצליח, תראו מה הולך פה. אין שום היגיון בזה שמאפשרים כניסה בלתי מוגבלת לקניון אבל אז מחכים מחוץ לחנויות. אם הייתה הגבלה על הכניסה לקניון, אז עוד היה היגיון – אבל להכניס כמויות של אנשים? אנחנו הגענו ישר כשפתחו את החנויות אז לא חיכינו, אבל נתחפף מפה עכשיו".

גם השווקים העירוניים נפתחו הבוקר בהתאם להחלטת הממשלה ועשרות קונים פקדו את הדוכנים. בכניסות לשווקים מתבצעות בדיקות חום לנכנסים ומתקיימת הקפדה על כללי הריחוק בין הלקוחות. עבד שקרא, ירקן משוק הכרמל שמוכר בכינוי "ינעל העולם", סיפר: "חזרנו בשעה טובה, עזבו אתכם מסופרים - רק שוק הכרמל".

כ-70 קניונים נרשמו להגרלה, שנוהלה בידי משרד הכלכלה. מתוך המשתתפים נבחרו שלושה קניונים בכל אזור: צפון, דרום ומרכז. חלק מהקניונים שקיבלו אישור קודם הודיעו תחילה שיפתחו את שעריהם כבר בחצות, אך בשל החשש ממספר קונים מזערי בעקבות מזג האוויר ובשל הצורך של החנויות בתוך הקניון - שחלקן סגורות כבר חודשים - לזמן נוסף להתכונן לפתיחה, ההחלטה בוטלה לבסוף.

קניון מותאם להנחיות: איך זה ייראה?

בצד הבשורה המשמחת, פרסם משרד הבריאות את הכללים בהם יידרשו לעמוד הקניונים שייפתחו.
  1. ראשית, בקניון יידרשו למנות סדרנים שיעירו לקונים ויידעו אותם בנוגע לתקנות החדשות, ואף ינהלו רישום של הפרות לצורכי בקרה. 
  2. בכל קניון יתקיים רישום ממוחשב של מספר השוהים במקום לצורכי וויסות.
  3. לא יתאפשרו התקהלויות - תוך מתן דגש על תורים מחוץ לחנויות ולקניון.
  4. בעלי החנויות והעובדים יעברו הדרכה ייעודית ומותאמת להנחיות.
  5. התפוסה המותרת בקניון: יחס של אדם אחד ל-7 מ"ר.
  6. חנויות חיוניות יורשו להמשיך לפעול עם אותו מספר שוהים בחנות, וחנויות שאינן חיוניות יפעלו בדומה ליחס המאושר לחנויות הרחוב - אדם אחד על כל 7 מ"ר, עד 10 אנשים בחנות.
  7. הקנס על הפרת התפוסה המותרת של מחזיק או מפעיל הקניון: 5,000 שקלים - פי שניים מקנס על הפרה למקום ציבורי או עסקי אחר.
תורים בקניון איילון הבוקר (צילום: N12)
תורים בקניון איילון, הבוקר | צילום: N12

קניונים אלו יוכלו להיפתח מיידית, בכפוף לעמידה בתקנות שאושרו שלשום על ידי הממשלה. פעילותם תיבחן למשך 10 ימים - אחריהם תתקבל החלטה כיצד ומתי יפתחו כלל הקניונים ברחבי הארץ.

חלק מהקניונים שנרשמו להגרלה ביקרו את התכנית של המשרדים בטענה שהם לא יספיקו להתכונן לפתיחה עם קבלת האישור רק ברגע האחרון – בחצות. במסגרת המתווה, מחויבים הקניונים לאפשר כניסה של מבקר אחד לכל שבעה מטר, ונאסר עליהם להכניס יותר מ-10 קונים בכל חנות.

קורונה בישראל - קניון רחובות (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
קניון רחובות. ארכיון | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

פרויקטור הקורונה הפרופ' נחמן אש התייחס אמש בהצהרתו הראשונה לציבור לפתיחת הקניונים, שבשילוב פתיחת מערכת החינוך, מעלה חשש לזינוק נוסף בתחלואה. "דווקא כעת, עם פתיחת המסחר והלימודים נדרשת עוד אחריות אישית בטרם תתרחש התדרדרות מהירה", אמר. "אלה שמתקהלים, שלא עוטים מסיכות, שעורכים אירועים המוניים. רוב העם עומד על המשמר, המיעוט שמזלזל – מסכן את כולנו".