הקורונה, המשבר הכלכלי – וההשלכות שכבר בשטח: דוח שפרסמה היום (שלישי) הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מעיד על ירידה של 38 אחוזים במכירת הדירות בחודשים מרץ עד מאי 2020, לעומת שלושת החודשים שקדמו להם – דצמבר 2019 עד פברואר 2020. נתוני רשות המיסים מציגים אפילו תמונה עגומה עוד יותר, ומצביעים על ירידה של כמעט 60 אחוזים במכירת הדירות בין שני פרקי זמן אלה. דוח אחר מהשבוע שעבר מראה גידול בשיעור המפוטרים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בלמ"ס מסבירים את ההבדל העצום בין הנתונים של הלמ"ס לנתוני רשות המיסים בדוח מכירת הדירות בגלל הפער שבין מועדי תשאול הסקר לזמן הדיווח על העסקה. עוד אמרו שם שהפער נוצר גם בשל כך שבלמ"ס מחשיבים דירות שנמכרו כבר בשלב הצעת הרכישה, וברשות המיסים – רק לאחר חתימה על חוזה רכישה.

מנתוני הסקר עולה גם שיש דווקא ערים שכן הרוויחו מהמשבר. בעיר יבנה נרשמה עלייה של 206 דירות שנמכרו לעומת השנה שעברה ובקריית ביאליק עלייה של 198 דירות.

שהירידה הגדולה ביותר במכירת הדירות מבין הערים שנמכרו בהן מעל 150 דירות בפרק הזמן הזה, אירעה בעיר יבנה. מייד אחריה נמצאת קריית ביאליק, שתיהן רשמו ירידה של כמעט 200 אחוזים במכירת הדירות.

היישובים שבהם נמכרו יותר מ-150 דירות במהלך החודשים מרץ-מאי 2020:

סקר נוסף: גידול בשיעור המפוטרים

דוח נוסף שפרסמה בשבוע שעבר הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נקרא "סקר מצב העסקים". מהסקר, שנערך בפעם השביעית מתחילת התפשטות נגיף הקורונה בישראל, עולה כי חל "גידול משמעותי באחוז המפוטרים בכלל הענפים ובכל קבוצות הגודל".

לפי הלמ"ס, הסקר שכלל 1,400 עסקים הצביע על ירידה באחוז המועסקים, לראשונה מאז אמצע אפריל. הנתון עמד לפי ספירת הלמ"ס על 81.5% באמצע יוני ל-79.6% בשבוע שעבר. יש לציין כי נתונים אלו שונים מהפרסומים של שירות התעסוקה והביטוח הלאומי.

חנויות סגורות בתל אביב (צילום: N12)
חנויות סגורות בתל אביב | צילום: N12

עוד ציינו בלמ"ס כי מהסקר עולה ששיעור הפיטורים בענפי ההייטק עלה לכ-7.1% מתחילת המשבר, בנוסף על כ-3% הנמצאים בחל"ת. מהמחקר עולה כי חלה ירידה מתונה באחוז העובדים הנמצאים בחל"ת לאומדן של 7.3% בהשוואה ל-8.4% באמצע יוני.

ב-38.6% מהעסקים דיווחו שהירידה בביקוש המקומי היא הגורם הפוגע ביותר בפעילות החברה. ב-17.6% מהעסקים דיווחו שהנחיות הממשלה ומשרד הבריאות הם הגורם הפוגע ביותר בפעילות החברה. כמעט רבע מהעסקים (24.9%) דחו או ביטלו גיוסי עובדים שהיו מתוכננים, ובקרב ענפי ההיי-טק - 45%.

משרד האוצר: רמת העסקאות עדיין נמוכה ביחס לתקופה שלפני משבר הקורונה

במשרד האוצר הדגישו כי בחודש מאי נרשמה התאוששות במספר העסקאות בהשוואה לשפל ההיסטורי שנרשם באפריל, אולם רמת העסקאות עדיין נמוכה משמעותית בהשוואה לתקופה לפני משבר הקורונה. 

דברים שתל אביבים אוהבים - עסק סגור  (צילום: נמרוד סונדרס)
צילום: נמרוד סונדרס


 
לפי נתוני האוצר, סך העסקאות בחודש מאי עמד על 6.5 אלף, ירידה של 28% בהשוואה למאי אשתקד ורמה דומה למכירות בחודש מרץ האחרון, עם פרוץ משבר הקורונה.