בית משפט השלום בהרצליה קיבל לאחרונה תביעת לשון הרע שהגישה זוכת "האח הגדול" תקווה גדעון נגד לקוחה שהתארחה במסעדת "קינג ג'ורג'" שבחולון בתקופה שבה ניהלה אותה, וצעקה בפני עובדים וסועדים "מי נתן לכושית לנהל במסעדה" ו"אתיופית מסריחה". השופט גלעד הס קבע כי מדובר באמירות גזעניות קשות ובלתי נסלחות וחייב את הלקוחה לשלם לגדעון פיצויים והוצאות של 69,500 שקלים.

לפי גרסתה של גדעון בתביעה שהגישה לפני כשנתיים באמצעות עו"ד אוהד כהן, האירוע התרחש בחול המועד פסח 2017 כשהלקוחה הגיעה עם בני משפחה לסעוד במסעדה.

לאחר שהתלוננה על מנת שניצלונים שהזמינה לבתה הציעה גדעון להחליף את המנה אבל הלקוחה סירבה ודרשה בתוקפנות זיכוי. כשגדעון הסבירה שהדבר לא אפשרי היא הגיבה בצעקות שכללו קללות והתבטאויות גזעניות קשות כמו: "מי נתן לכושית לנהל במסעדה" ו-"אתיופית מסריחה" ואף זרקה שניצלון על הגב שלה.

האירוע הסתיים לאחר שגדעון הזמינה משטרה והגישה נגד הלקוחה תלונה, שבעקבותיה שילמה לה פיצוי של 1,000 שקל.

גדעון טענה כי האמירות הגזעניות והפוגעניות, שנאמרו בקול בפני העובדים ומספר רב של סועדים, נועדו לפגוע בכבודה ובעבודה שלה, ומהוות לשון הרע. עוד טענה כי האירוע הסב לה פגיעה נפשית קשה.

לעומתה טענה הנתבעת באמצעות עורכי הדין רונן יקותיאל ואלון שליכטר כי גדעון היא שנהגה בתוקפנות ובזלזול ואף קראה לה "פריחה מרוקאית". הנתבעת הודתה שצעקה, קיללה וזרקה שניצלון, תוך שציינה כי הייתה נסערת מאוד ובהיריון מתקדם, אבל הכחישה בתוקף התייחסות כלשהי למוצאה של גדעון. עוד היא טענה כי האירוע היה שולי ולגדעון לא נגרם נזק משמעותי – עובדה שלאחריו היא השתתפה וזכתה ב"אח הגדול".

לא טרחה להתנצל

השופט גלעד הס קיבל את גרסתה של גדעון ודחה את גרסת הנתבעת. השופט ציין כי שורה של עובדים שנכחו במקום אישרו את הדברים גם בפני המשטרה וגם בפניו. בנוסף, פרוטוקול העדות של הנתבעת במשטרה מעיד על כך שהיא התייחסה-גם-התייחסה למוצא של גדעון והשופט דחה את הניסיון שלה להתכחש לדברים בדיעבד.

השופט קבע כי אין ספק שהביטויים הקשים בהם השתמשה הנתבעת מהווים לשון הרע וודאי שאינם בגדר "זוטות" כפי שניסתה לטעון. "מדובר בפרסומי לשון הרע חמורים, שאין להם מקום אפילו בעידנא דריתחא", הבהיר.

השופט הוסיף כי אין ספק שגדעון נפגעה והושפלה במיוחד כשלאמירות הבוטות והקשות נלוותה גם זריקת מזון, והזכייה באח הגדול אמנם מעידה על חוסן נפשי אבל אין לה השלכה משמעותית על הפיצוי שמגיע לה.

השופט חזר והדגיש כי האמירות היו בלתי נסלחות והנתבעת אפילו לא טרחה להתנצל עליהן. "העלייה מאתיופיה סופגת לצערנו התנהגות גזענית ואמירות גזעניות רבות... בנסיבות שכאלו על בית המשפט להבהיר בקול ברור, נקי וצלול כי בחברה הישראלית אין מקום להתבטאויות גזעניות וכי כל התבטאות גזענית שכזו תחייב בפיצוי משמעותי, ממשי וגבוה", כתב.

בסופו של דבר השופט העמיד את הפיצוי על 55 אלף שקלים תוך שהדגיש כי אלמלא הנסיבות אישיות של הנתבעת – שצריכה לפרנס ילדים קטנים ומצבה הכלכלי לא פשוט – הסכום היה גבוה בהרבה. בנוסף חויבה הנתבעת בהוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בסכום כולל של 14,500 שקלים.

לפסק הדין בת"א 9567-05-18

ב"כ התובעת: עו"ד אוהד כהן

ב"כ הנתבעת: עו"ד רונן יקותיאל, עו"ד אלון שליכטר 

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל