אחרי 5 שנים עמוסות, וקדנציה ארוכה יותר מאשר זו של רוב קודמיו, מנכ"ל משרד האוצר היוצא שי באב"ד מסכם. יחד עם השר כחלון שמינה אותו, וכשאנחנו עדיין בתוך משבר הקורונה, באב"ד עוזב – ויש לו לא מעט תובנות על המהלכים ועל הצעדים שננקטו בחודשים האחרונים, בעיצומה של המגפה – הבריאותית והכלכלית. המנכ"ל הפורש סיפר בראיון מיוחד ב"חדשות סוף השבוע" על הדיון המכריע בתחילת הדרך, בו עמדה על השולחן האפשרות של סגר מוחלט: "אם היינו הולכים בכיוון הזה – היינו לפחות עם פי 3 מובטלים".

לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הישיבה הדרמטית התרחשה בסוף שבוע באמצע מרץ. היא הייתה עמוסת משתתפים, כל מנכ"לי המשרדים הממשלתיים נכחו בה, כמו גם היועצים הבכירים של הממשלה, כשמשרד הבריאות דחף לסגר מוחלט. "הייתה תחושב של חוסר ודאות, אפילו חרדה מסוימת. כל האפשרויות היו על השולחן", אמר באב"ד. "אנחנו נערכנו לצמצום פעילות במשק, בעוד בר סימן טוב חשב שצריך להעביר את המשק לפעילות חיונית בלבד", הוסיף. המנכ"ל הפורש מביע כעת ביקורת על הקיצוניות שנרשמה בחדר הדיונים: "לא הצלחתי להבין איך כולם נכנסו לקונספציה שזה משק פתוח, או סגור לחלוטין. איפה צעדי הביניים?"

שי באב"ד מנכל משרד האוצר משה בן סימן טוב מנכ"למשר
"היו ויכוחים קשים". באב"ד ובר סימן טוב

"האמירה שלי לפיה 'אנחנו בדרך חזרה לימי הביניים' - הקצנה"

באב"ד הודה כי הדיונים היו אמוציונליים ויצריים, וכי חילוקי הדעות בין הצדדים היו קשים: "היו ויכוחים, היינו מאוד נחרצים". בשיחות עם ראש הממשלה נתניהו, באב"ד התעקש כי סגר מלא – פירושו סיכון משמעותי של המשק. הוא מעריך כי אם לבסוף הגישה המחמירה של משרד הבריאות הייתה ננקטת, ההשלכות היו חמורות מאוד: "היינו יכולים למצוא את עצמנו לא עם מיליון מובטלים - אלא עם 3 מיליון מובטלים, או אפילו יותר מזה. ולא עם מצב של 10 אחוז ירידה בתוצר אלא של הרבה יותר מזה".

הצהרת רה"מ בנימין נתניהו (צילום: החדשות12)
באב"ד הזהיר את ראש הממשלה מפני השלכות סגר מלא. נתניהו | צילום: החדשות12

בהסתכלות לאחור, באב"ד הודה כי דברים מסוימים שאמר בדיונים – היו מוגזמים. טענו שצעדים קיצוניים כאלה עלולים להחזיר את המשק הישראלי עשרות שנים אחורה. התבטאתי אז ואמרתי 'אנחנו בדרך חזרה לימי הביניים' – קצת הקצנתי בכך".

"העצמאיים צודקים בכל הטענות שלהם"

המנכ"ל חשף כי חוסר הודאות בו היו כלל הגורמים בפתח המשבר – הובילה לטעויות. "בפעימה הראשונה של הסיוע הכלכלי – הקריטריונים שלנו היו לא נכונים ולא מתאימים. לא היה לנו ניסיון כיצד להתמודד עם משק מושבת ברמה כזו", הדגיש באב"ד. הוא הוסיף ואמר: "לא הבנו את עוצמת הפגיעה, נעשו טעויות".

הפגנת עצמאים בזמן הקורונה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
"העצמאיים צודקים בכל הטענות שלהם" | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בהתייחסות ישירה לאחת הסוגיות הבוערות ביותר – העצמאיים – באב"ד גילה הבנה למצבם הקשה: "העצמאיים צודקים בכל הטענות שלהם. אני לא יודע איך להחזיר את המצב לקדמותו, לתקופה שלפני הקורונה". אך באותה נשימה, הוא הבהיר כי המצב יכול היה להיות חמור הרבה יותר, אם המשק היה מושבת ברמה של כ-80% ולא של 40% כפי שהוחלט.

"הממשלה לא צריכה להטיל עכשיו עוד מיסים, זה לא הזמן"

באב"ד גילה כי בנושא כפל הקצבאות, לא היה מספיק עירני לסוגיה: "היה פה חוסר רגישות, זו טעות קולוסאלית. לא הצלחתי להגיע לכל הדברים בזמן, ובנושא הזה לא הספקתי לטפל". לסיכום, כשנשאל על נושא הטלת מיסים על הציבור, אמר: "אני לא חושב שזה הזמן של הממשלה להטיל עוד מיסים. אני מעריך שהממשלה תעשה זאת רק בשנת 2021, אבל הקברניטים שנמצאים על המגרש כעת יצטרכו להחליט".