המשא ומתן בין ארגוני העצמאים ורואי החשבון לרשות המסים נמשך גם ברגעים אלה, וההנחיות הרשמיות יפורסמו אחרי החג - אך לידי mako כסף הגיעו פרטי המענק המסתמנים. מי זכאי למענק לעוסקים מורשים, מה גובהו – וכיצד מממשים אותו?

מה גובה המענק?

את המענק יקבלו רק עוסקים מורשים ועוסקים פטורים ולא חברות בע"מ, עמותות ובעלי שליטה בחברות. מנכ"ל משרד האוצר הודיע כי בוחנים את הוספת בעלי השליטה וחברות בע"מ למעגל הזכאים. 

גובה המענק יקבע לפי הממוצע החודשי של ההכנסה החייבת (ברוטו) בשנת 2018. 

עצמאי שהכנסתו החייבת הממוצעת הייתה בין 2,000 שקלים ל-9,231 שקלים יקבל בהדרגה מענק שמתחיל מ-1,200 שקלים (להכנסה ממוצעת של 2,000 שקלים) ועד 6,000 שקלים (להכנסה ממוצעת של כאמור 9,231 שקלים).

הסכום המקסימלי בסך 6,000 שקלים יוענק לבעלי הכנסה חודשית של 9,231 שקלים עד 16,000 שקלים. כך, מי שהרוויח 8,000 שקלים לחודש למשל, יהיה זכאי למענק בגובה של 4,000 שקלים בלבד.

בהכנסה של בין 16,000 שקלים ל-20,000 שקלים בחודש, סכום המענק ירד בהדרגה כך שמי שהשתכר בשנת 2018 כ-20,000 שקלים בחודש יהיה זכאי למענק של 3,000 שקלים בלבד.

לעוסק פטור תהיה בעיה להוכיח 25% לפחות ירידה בהכנסות במרץ אפריל 2020, כיוון שהוא מדווח רק פעם בשנה (עד ה-31 בינואר) על מחזור עסקאותיו בשנה הקלנדרית שחלפה.

בנוסף, המדינה תשלם ארנונה עבור העסקים למשך שלושה חודשים, כך שהתשלום הבא יחול בחודש יולי. ניתן להגיש גם בקשות לדחיית תשלומי חשמל ומים.

איך מקבלים את המענק?

ציבור העוסקים הזכאים אמור לקבל את הפיצוי עד ליום 2020.4.7 ובתנאי שנכנסו לאזור האישי והגישו בקשה.

כל עצמאי מגיש תביעה בכוחות עצמו, שתבוצע באזור האישי של הנישומים. בעת התביעה תתבצע באזור האישי של הנישומים. בעת הגשת התביעה יתקבלו במידית גובה המענק ותאריך קבלתו. המענק יופקד בחשבון; אם שיניתם את חשבון הבנק, יש לעדכן אותו טרם הגשת התביעה (את זה עושים בדרך כלל יועצי המס).

"אנחנו נחזור 20 שנה אחורה במלחמה בשוק השחור"

"כיועץ מס שמלווה כבר 30 שנה אלפי עצמאים ועסקים קטנים ובינוניים, אני טוען באחריות מלאה שהפתרון לא יאפשר למדינה לעשות את הדבר היחיד שיציל את הכלכלה: החזרת המשק לפעילות מלאה מיד בסיום המשבר", אומר יועץ המס ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס וממובילי מאבק העצמאים מול העוצר. "הפתרון לא מונע את קריסת העסקים הקטנים והבינוניים ולא יהיה כאן מי שיחזיר את המשק לפעילות. התוצאה תהיה פגיעה אנושה בכלכלה, אנרכיה ומשבר חברתי-ביטחוני מסוכן. אנחנו נחזור 20 שנה אחורה במלחמה בהון השחור, כי אנשים קודם כל ירצו לשרוד".

לדבריו, לא ייתכן שעסק שמניב בחודש 21,000 שקלים ברוטו – שהם 13,500 שקלים נטו – לא זכאי כלל לקבל פיצוי, ועסק שמרוויח בין 16,000 שקלים ל-20,000 שקלים יקבל פיצוי של 3,000 שקלים בלבד. "לעומתם, שכיר שמרוויח 100 אלף שקלים בחודש עדיין זכאי לדמי אבטלה מקסימליים. האפליה הזאת הגיונית במדינה דמוקרטית ושוויונית? ישלמו מיליארדי שקלים כל חודש בדמי אבטלה לשכירים, ולעצמאים יגישו תוכנית לפיצוי ישיר שגם ממנה צריך לשלם מס הכנסה וביטוח לאומי?".

"איך בעל עסק עם הוצאות קבועות והלוואות וחובות לספקים, שצריך גם להביא אוכל לילדיו, יכול להתקיים מסכום כזה – ואיך מצפים ממנו לעמוד בחזרה על הרגליים בסוף המשבר ולהעסיק שוב עובדים?", ממשיך גינדי. "אולי מצפים שיישארו כאן מיליון מובטלים לעד. אדוני ראש הממשלה בנימין נתניהו, מטעים אותך. אתה מקבל עצות מאנשים טובים ומוכשרים מאוד – שמעולם לא ניהלו עסק בעצמם. הם לא מבינים את הצעדים שיש לעשות, כמו לפצות את העסקים על ההפסדים שלהם מחוק מס רכוש וקרן הפיצויים, בדיוק כמו בצוק איתן".

לפי חוק מס רכוש וקרן הפיצויים, הפיצוי מחושב לפי עלות הנזקים שנגרמו לעצמאי - וכל עצמאי יכוסה, כולל בני 28 ומטה או אלה שהתאגדו כחברה. גם רו"ח איריס שטרק, נשיאת לשכת רואי החשבון, תומכת בשימוש בתקנות הללו במשבר הנוכחי. "הפיצוי לפי הכנסות הוא לא הוגן. לא ייתכן שרופא שיניים שלא יכול לקבל מטופלים לא יקבל שום פיצוי, כי המענק מוגבל למי שהמחזור שלו לא מגיע ל-300 אלף שקלים בשנה", היא מסבירה. "הגבלת הפיצוי לתקרת הכנסות של שני בני הזוג של ל-340 אלף שקל אינה הוגנת; עצמאי שהוא ואשתו מרוויחים כול אחד 15 אלף שקלים, בין אם היא שכירה ובין אם היא עצמאית, בן הזוג העצמאי לא יקבל מענק, כי ההכנסה החייבת שלהם (הברוטו) עולה על 340 אלף שקל לשנה".

לדבריה מדובר באפליית עצמאים. "עצמאי שההכנסה החייבת במס מסתכמת אצלו ב-8,000 שקלים בחודש יקבל מענק חד פעמי בסך 4,000 שקלים, ושכיר המשתכר ברוטו סכום דומה, יקבל מעל 5,000 שקלים בחודש בדמי אבטלה – ועד שבעה חודשים. צריך לתקן בחוק את האבסורד שאין דמי אבטלה לעצמאים. אני לא מאמינה שכולם יקבלו את המענק המגיע להם לפי התנאים שפורסמו לפני פסח. העצמאים נקלעו לסיטואציה מאוד קשה כשהם חייבים עדיין לשלם שכירות וחובות לספקים, והממשלה לא נותנת להם פתרון".

רק 25 מתוך 4,000 פונים הצליחו לקבל הלוואה בערבות המדינה

לפי הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה, הקרן להלוואות בערבות המדינה מציעה מסלול מיוחד ("מסלול קורונה") לעסקים קטנים ובינוניים ל"הלוואות זריזות בביטחונות נמוכים ובשיעור מוגדל של ערבות המדינה". אלא שלפי רו"ח שטרק, מתוך כ-4,000 פונים, רק 25 קיבלו את ההלוואה.

למעשה, גם דחיית תשלום המע"מ עליה הודיע שכר האוצר כחלון, התקילה עסקים רבים: היום נודע כי הדחייה תקפה רק לאלה המדווחים למע"מ באופן דו חודשי, ואלה המדווחים באופן חד חודשי צריכים לשלם בעוד תשעה ימים – עד ה-26.3.

"המשמעות היא שאני לא יכול לשחרר עובדים הביתה. לא ניתן לבצע את העבודה הזו מהבית", טוען רו"ח חיים פלאור, המדגיש את מצוקת המייצגים מול הרשויות "הצורך להוציא ללקוחות מסמכים שיאשרו לעובדים שלהם דמי אבטלה, והצורך להמציא אישור רואה חשבון ואת כל הדוחות להם זקוקים בשביל הלוואה בערבות המדינה, מחייבים אותנו להגיע למשרד", הוא מסביר. "אם ידחו את הדיווחים לכולם לסוף אפריל, לא נצטרך לעשות פעולות דיווחויות או לספק ניירות, ונוכל לשמור גם על הבריאות שלנו".

לדבריו, כדאי לשקול גם שינויים בירוקרטיים: כיום שינוי חשבון בנק באזור האישי של הנישום, יכול להתבצע רק באמצעות מייצג במערכת שע"מ. "למה שלא יאפשרו לכול נישום לשנות בעצמו את חשבון הבנק באזור האישי שלו?", טוען פלאור.

כאמור, את המענק יקבלו רק עוסקים מורשים ולא חברות בע"מ. כך, הבעלים של סוכנות ביטוח שמעסיקה 10 עובדים ומשלמת להם משכורות לא יקבל מענק - למרות שהברוטו שלו לא גדול בהכרח מסוכן עצמאי, שנחשב לעוסק מורשה. "במה שונה סוכנות הביטוח הקטנה, שהיא חברה בע"מ קטנה, עם מחזור של 3 מיליון שקל בשנה - מעצמאי קטן?", תוהה נשיא לשכת הביטוח ליאור רוזנפלד.

"רבים מסוכני הביטוח הם בעצם סוכנויות כאלה. כלומר חברות בע"מ קטנות שנשארות בסוף החודש עם רווח שלא שונה מזה של מי שנתפס כעצמאי קטן." לדבריו, "הסוכנויות הקטנות מעסיקות עובדים, כך שמהמחזור שלהן לא נותר רווח משמעותי. אז למה להן לא מגיע פיצוי? במה סוכנויות הביטוח הקטנות שונות מהעצמאים?".

"איך הממשלה מצפה שאנשים ישרדו?"

עו"ד רועי להב, יו"ר להב (לשכת העצמאים בישראל): "התוכנית הזו מפקירה את ציבור העצמאים. ממשלת ישראל חייבת להתעורר לפני שיהיה כאן אסון כלכלי חמור יותר מהאסון הרפואי. ראש הממשלה חייב להפנים שאנחנו לא אזרחים סוג ב'. כשאתה מגיע לסופר לא שואלים אותך אם אתה עצמאי או שכיר. אנחנו על סף כאוס בו העצמאיים יאלצו בעל כורחם לבחור בין בריאות הציבור לבין אוכל לילדים שלהם.

"אנחנו דורשים מנגנון מאוד פשוט: דמי אבטלה לעצמאיים בדיוק כמו לשכירים. אנו דורשים פיצוי לבעלי העסקים שהיה להם ירידה של 25% אחוז במחזור. בדיוק כמו במלחמת לבנון השנייה. בינתיים, נראה שיש פה מדינה אחת לשני עמים. שכירים עם מנגנון של דמי אבטלה, ועצמאיים עם מנגנון פיצוי של גבינה שווצרית – עם חורים מכל הכיוונים.

"אני שואל את עצמי, דבר כזה אפשר לעשות לשכירים? האפליה הזו זועקת לשמים ובלתי הגיונית. עצמאים מתחת לגיל 28 לא יהיו זכאים כלל לפיצויים. עצמאי שפתח את העסק בשנת 2019 בכלל לא יהיה זכאי לפיצוי. אף אחד לא שם לב שיש לפני סכום המענק את המילה 'עד'. 60% מהעצמאיים יקבלו רק 50% מהכנסתם, קרי 3,000 או 4,000 שקלים. אני לא מבין איך הממשלה מצפה שאנשים ישרדו כאן".

עדכון מערכת mako כסף (2.4.20): גיל הזכאות למענק ירד מ-28 ל-20.