"רוב חיי התנהלו במה שאני אוהבת לכנות 'בלגן תפקודי'", מספרת אלזיבת אלדריץ', יועצת פיננסית לכלכלת המשפחה. "המחשבה על כך שאני צריכה לסדר דברים רק כדי שיהיה לי קל למצוא אותם אחר כך או המחזור האינסופי של לסדר דברים אחרי שפיזרתי אותם ואז לבלגן שוב התישה אותי".

"כשהייתי קטנה חייתי בבית בו סדר וניקיון היו אחד מאבני היסוד אבל אני ניסיתי כל שיטה בספר שתאפשר לי לשמור על סדר רק למראית עין והייתי דוחפת דברים מתחת למיטה או דוחסת לתוך הארון. כשבגרתי, הטקטיקה הזו של "רחוק מהעין- רחוק מהתודעה" שימשה אותי גם בהתנהלות הפיננסית שלי", היא מסבירה.

כדי להתקבל לעבודה שתכסה לה את שכר הלימוד בקולג' למשל בשנות ה-20 לחייה, אלדריץ' התבקשה למלא ולהגיש טפסים. "הם ישבו אצלי שנתיים אחרי שמילאתי אותם אבל מעולם לא שלחתי אותם", היא מדגימה.
"חששתי לבדוק את חשבון הבנק, כך שפשוט לא עשיתי זאת - לפעמים במשך חודשים", היא מספרת. "כדי להימנע מלעקוב אחר ההוצאות שלי הסתמכתי על כרטיסי אשראי ופשוט שילמתי את החשבון בסוף כל חודש, עד שחודש אחד הוצאתי יותר ממה שיכולתי להרשות לעצמי, ואז עשיתי את זה עוד חודש, ואז עוד חודש, ובסופו של הצטבר חוב בסך 10,000 דולר בכרטיס אשראי".

לסיפור הזה יש סוף טוב, בין השאר בזכות סדרת נטפליקס "לסדר עם מארי קונדו". אומנם אלדריץ' מודה שזה לא גרם לה לקפל באובססיביות את כל הבגדים שלה או לסדר את הספרים לפי ז'אנר, אבל זה כן גרם לה לעשות סדר בהתנהלות הכספית שלה עד שלבסוף היא הצליחה לסגור את החובות שלה ביעילות ולהתחיל להתנהל בפלוס.

מה שמארי קונדו יכולה ללמד אותנו על כסף

המפתח לשיטת הסידור של קונדו הוא תחושת הכרת תודה - הרעיון שעלינו להרגיש אסירי תודה על הדברים שיש לנו - ולא להעמיס עליהם בדברים שאנחנו לא צריכים - מה שגורם להתארגנות להרגיש פחות כמו לדחוף את הסלע של סיזיפוס במעלה גבעה בלתי פוסקת ויותר כמו שיטוט נעים ומדיטטיבי בפארק.

"החלפת הרגשות השליליים שהיו לי כלפי כסף בהכרת תודה (כולל הכרת תודה על החוב שלי, שלמרות כל הלחץ שהוא גרם, גם עזר לי להשיג דברים מדהימים, כמו לעבור לחו"ל ולבנות קריירה חדשה מאפס) עזר לי לתעדף סוף סוף את ארגון הכספים שלי", היא מספרת.

אחד הדברים האהובים עליה בשיטה מלבד המיתוג המעולה שלה הוא שלעולם היא לא תגרום לך להרגיש בושה במצב הנוכחי שלך אלא אמפתיה הבנה וחמלה, בניגוד למשל לתוכניות ריאליטי דומות שמטרתן לגרום לקהל לחוש גועל, זעזוע או אימה במטרה להניע אותכם לשנות את המצב.

"ברגע שהוצאתי מהמשוואה את האשמה שהביאה אותי למצב הכלכלי הגרוע שבו הייתי - בחירת המוצרים הפיננסיים הנכונים עזרה לי לבנות תוכנית פיננסית חכמה וסוף סוף לפתור את התסבוכת שלי עם נושא הכסף".

מארי קונדו מקפלת (צילום: מתוך הווידאו של מארי קונדו)
סדרו את הנכסים וההתחיבויות בצורה אנכית בדומה לסידור בגדים | צילום: מתוך הווידאו של מארי קונדו

"הניחו את כל הבגדים על המיטה"

אם קראתם את ספרה של מארי קונדו או צפיתם בתוכנית שלה, אתם יודעים שהצעד הראשון הוא להוציא את כל הבגדים מהארון שלכם (או במקרה של רובינו: מהרצפה), ולהניח אותם על המיטה בערמה ענקית אחת. זה אמור לזעזע אתכם לעשות שינוי.

"התחלתי לעשות משהו שנמנעתי ממנו במשך רוב חיי הבוגרים: 'הנחתי את כל הכספים על מיטתי' או יותר נכון עשיתי רשימה של כל הנכסים, ההוצאות והחובות שיש לי ובחנתי אותם במבט ארוך וקשה", משתפת אלדריץ'.

כמו בשיטת מארי קונדו שדוגלת בסידור הבגדים שלכם בצורה אנכית כך שתהיו מסוגלים לראות את כל מה שבבעלותכם בבת אחת, אלדריץ "סידרה את הנכסים וההתחיבויות שלה באפליקצייה לניהול פיננסי. "האפליקציה פרסה בפני בצורה מסודרת את כל החובות, ההוצאות וההכנסות שלי, והמספר האדום הגדול (והשלילי) שהתקבל והצביע על הסכום הסופי של הכסף שאין לי, היה מספיק כדי לזעזע אותי סוף סוף ליצור ולדבוק בתקציב".

היא החלה להכין תקציבים נפרדים לכל קטגורית הוצאות כמו מצרכים, בילויים, נסיעות, שופינג מסעדות וחשבונות לתשלום, וליצור מגבלות הוצאות לכל קטגוריה. "אחרי החודש השני שלי שעברתי בעקביות על גבול ההוצאות שלי גיליתי שאני מוציאה יותר מידי כסף על מסעדות והתחייבתי לאכול בבית לעתים קרובות יותר", היא מדגימה.

"אם זה לא מעורר בך שמחה, היפטר מזה"

השלב הבא בשיטה הוא לאסוף ולהחזיק כל חפץ שיש לכם ולחקור את מערכת היחסים שלכם עם אותו פריט. "זה יכול לבוא לידי ביטוי גם בתחום הכספי על ידי הגעה לרמת התכוונות עם הכסף שלנו בו כל דולר בודד שאנחנו מוציאים הוא בחירה מודעת ולא דחף חסר מחשבה", מסבירה אולדריץ'.

"ראיתי חיוביים אקראיים של 5 או 12 דולרים. רובם היו עמלות ששילמתי לבנק או לכרטיסי האשראי", מספרת אולדריץ. "מכיוון שעמלות מהסוג הזה גורמות לי לאפס שמחה - מיהרתי להחליף את הבנק שלי ולפתוח חשבון בבנק שהציע לי ניהול ללא עמלות. את כרטיס האשראי החלפתי בכרטיס שמותאם יותר לצרכים שלי, גם הוא ללא עמלות חודשיות וללא עמלות כספומט. רק התהליך הזה עזר לי לחסוך 1,413 דולר בשנה שעברה".

אישה מחזיקה כסף  (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
עמלות מיותרות הן דבר שגורם לאפס שמחה בחשבון הבנק | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock


"ארגן את חייך בקופסאות"

בדומה להמלצה של קונדו לארגן את כל החפצים שלכן בקופסאות נפרדות שיקלו על תהליך הארגון ושמירה על הסדר, אולדריץ פתחה שני חשבונות בנק נפרדים, אחד המשמש אותה לחיסכון והשני לתשלומי חשבונות.
"כל מה שנשאר בחשבון ההוצאות שלי לאחר ששילמתי את כל החשבונות שלי עובר לחשבון החיסכון שלי כך שאני לא יכולה להוציא יותר ממה שאני מגדירה מבלי להיכנס למינוס בחשבון אחד ומצד שני- הכסף שנותר צובר ריבית בחשבון שמיועד לחיסכון".

אלדריץ מסבירה גם מדוע היא החליטה לפתוח חסכון עם סיכון יחסית גבוה: "עם חשבון החיסכון הישן שלי הרווחתי פרוטות בריבית בכל חודש, אך לאחר שעברתי לחשבון חיסכון בעל תשואה גבוהה התחלתי לראות תגמול גדול יותר עבור מאמצי. פתחתי יותר מחצי תריסר חשבונות חיסכון בחינם ובנוסף לחיסכון שמיועד ל - 'קרן החירום', יש לי גם חסכונות ל-'יום הולדת 30', 'טיפול עצמי', ו-'טיול לטוקיו'.

מבזבזים כסף (צילום: Shutterstock By Wallenrock)
"שמתי לב שהוצאתי יותר מידי על מסעדות ובילויים בחוץ" | צילום: Shutterstock By Wallenrock

"תמיד להסתכל קדימה"

אפילו חשבונות החיסכון הטובים ביותר עם תשואה גבוהה לא יעזרו לך להרוויח מספיק כסף לפרישה, כך שברגע ששילמתם את החוב שלכם והקמתם קרן חירום סולידית, הגיע הזמן להתחיל לחסוך כספים לטווח הרחוק.

"בדקו היטב היכן מנוהלים חשבונות לזמן הפרישה שלכם לפנסיה, מהם העמלות שאתם משלמים, הריביות שאתם מרוויחים והאם יש כלים אחרים, משתלמים יותרף שיעזרו לכם כדי שתזדקקו לכסף בעת זקנה", ממליצה אלדריץ'. "בדקו אילו הטבות מציעים לכם במקומות העבודה שלכם ושקלו אפשרויות השקעה בעלות נמוכה, כמו קרנות נאמנות, שיעזרו לכם להרוויח בריביות גבוהות ועלויות נמוכות".

איש מבוגר עם כסף (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
אפילו חשבונות החיסכון הטובים ביותר לא יעזרו לך להרוויח מספיק כסף לפרישה | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

"לאורך כל התהליך הזה למדתי עד כמה הרגשות שלנו קשורים לשינוי הרגלים שלנו" מסכמת אלדריץ'. "מחקרים מראים כי הגורם היחיד שבאמת מנבא אם נתמיד ביעדים ארוכי הטווח שלנו הוא ההנאה. זו הסיבה שהשיטה של קונדו כל כך אפקטיבית: היא אינה מתמקדת עד כמה חפצינו מעשיים או חשובים, אלא בשאלה אם הם גורמים לנו שמחה או לא".

"השגת ריביות ניכרות בחשבון החיסכון שלי וצפייה ביתרות שנבנות תחת כינויים כמו 'חגיגת יום הולדת 30' מוסיפה גורם הנאה להרגלי החיסכון שלי", היא אומרת. לכן, בין אם אתם צריכים לאפות לעצמכם עוגה בכל פעם שאתם משלם הלוואה או להחליף בגדים עם חברים כדי להימנע מקניות מיותרות -עשו את מה שאתם צריכים לעשות כדי להוסיף קצת שמחה לאחריות כלכלית".

"וכשאתם מוציאים את הכסף שלכם, בין אם אתם קונים מצרכים או משלמים חוב בכרטיסי אשראי- אל תשכחו להודות לכל דולר על השירות שלו".