דבריו של ראש המוסד לשעבר מאיר דגן, לפיהם אם ישראל תחליט לתקוף את מתקני הגרעין באירן יהיה זה צעד טיפשי, עוררו סערה גדולה במערכת הביטחונית והפוליטית.

שר הביטחון אהוד ברק הגיב לדברים במהלך סיור שקיים עם בכירי צה"ל באזור עוטף עזה. "מאיר דגן הוא אדם עתיר זכויות במערכת הביטחון", אמר ברק, "אבל אם לומר בזהירות המתחייבת, אני לא בטוח שקביעתו או לפחות מה שנראה כקביעתו - היא נכונה". שר הביטחון הוסיף כי לדעתו, "אם עוסקים בענייניי תבונה זה לא נבון לחלק את מחשבותיו, שהן לגיטימיות לכשעצמן, בו זמנית עם כלל הציבור".

ברק סיכם והצהיר כי "כל הנושאים האלה הם נושאים שבסופו של דבר דרגי הביצוע של המדינה: המוסד, השב"כ, צה"ל, יצטרכו לגבש את המלצותיהם ולוודא שהדרג המדיני שצריך לקבל את ההחלטות מבין אותם. בסופו של דבר מדובר בנושאים והכרעות שעצם טיבם ומקומם בדרג המדיני".

קודם לכן, בפתח ישיבת הממשלה, התייחס גם שר האוצר יובל שטייניץ לדברים. "מאיר דגן היה ראש מוסד פנטסטי וחבל על ההתבטאות המיותרת הזו", אמר שטייניץ, " זוהי התבטאות שאינה ראויה וחבל שנאמרה - ללא כל קשר לעמדותיי בנושא".

דגן: תקיפה באירן תוביל למלחמה אזורית

ברק והרמטכ"ל גנץ במהלך הסיור בדרום (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
ברק והרמטכ"ל גנץ במהלך הסיור בדרום | צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון

בהתבטאות ראשונה מאז סיים את תפקידו כראש המוסד, אמר בסוף השבוע מאיר דגן כי תקיפה אווירית של הכורים הגרעיניים באירן על ידי ישראל היא "רעיון מטופש", כלשונו, כי מי שיתקוף במדינה עלול להצית מלחמה אזורית. עוד אמר דגן, כי יש להמשיך ולפעול לעיכוב תכנית הגרעין בדרכים אחרות.

דגן התייחס גם לתהליכים הנוכחיים במזרח התיכון: "טוב יהיה לישראל אם בשאר אסד יסולק מהשלטון בסוריה. בכך יימנע הסיוע לחיזבאללה, תוחלש השפעת אירן באזור וסעודיה תחוזק. זה טוב לישראל מבחינה אסטרטגית". את הדברים אמר דגן בהרצאה שנתן ביום שישי האחרון, בכנס מנהיגות וביטחון באוניברסיטה העברית בירושלים.

ראשי המוסד לשעבר מגינים על דגן

שני ראשי מוסד לשעבר התארחו הבוקר בתכנית "הכל דיבורים" עם ירון דקל ברשת ב', והתייחסו לדבריו של מאיר דגן אתמול לפיהם "תקיפה באירן היא רעיון טיפשי", "המחיר לשחרורו של גלעד שליט כבד מדי" ו"יש לי ספק באשר לאופן שבו מתקבלות החלטות בממשלה".

ראשון עלה לשידור אפרים הלוי, שאמר כי לדעתו לא נכון שעובד מדינה יתבטא על הממונים עליו כשהוא בתפקיד. אולם, הלוי ציין כי אם על סמך הניסיון שלו, דגן חושב שיש דברים שהם מאוד משמעותיים, ושיש להם השלכה על העניין הציבורי בכללו, באותם מקרים יוצאי הדופן - נכון שיאמר את דברו.

הלוי התייחס גם למקומו בתודעה הציבורית של ראש המוסד בימינו לעומת ראשי מוסד בעבר ואמר: "חלו שינויים בשנים האחרונות באופי של הופעות הציבור של ראש המוסד", לדבריו, "בזמני ראש המוסד לא היה מופיע בפומבי, היום הנושאים הופכים יותר לנחלת הכלל".

כשנשאל אם לדעתו ראש מוסד צריך לעזוב את התפקיד כשהוא מרגיש שההחלטות לא מתקבלות כראות עיניו על ידי הדרג המדיני, ענה הלוי כי "ראש מוסד נשאר בתפקידו גם אם הוא לא מסכים עם דרך הפעולה של הממונים עליו", והוסיף: "הוא צריך להתפטר רק אם יש מצב שהחלטה שמתקבלת על ידי הממונים עליו מסכנת לדעתו את המדינה".

הלוי דיבר על נושא העמימות ונשאל אם לדעתו האמירות של דגן פוגעות בערפל שניסתה הממשלה להציג בקהילייה הבינלאומית בנושא התקיפה באירן. הלוי אמר: "אני לא בטוח שהניסוחים של דגן מסנדלים את הממשלה, אבל אני חושב שלדעתי אם יגיע המצב לזה שישראל תתקוף את אירן, ההשפעה של האירוע הזה תתפרס על מאה שנה", לדבריו.

לאחר מכן התראיין ראש המוסד לשעבר דני יתום, ואמר שלדעתו חשוב שכל מי שמכהן בתפקידי מפתח בביטחון יאמר את דעתו. "בנושאים שהם גורליים למדינת ישראל, ראש מוסד, ראש השב"כ או רמטכ"ל, צריכים לומר את דעתם, וזו הייתה דעתו של דגן".

עם זאת, יתום הוסיף כי כשהיה בתפקיד, לא היה זה מן הראוי אם היה מתבטא כפי שהתבטא לאחרונה. "כשהוא מכהן, הוא לא צריך לצאת עם זה לציבור", לדברי יתום, "אלא לומר את זה בחדרים הסגורים". יתום הוסיף ואמר: "אך כאשר הוא מסיים את תפקידו, בנושאים קריטיים למדינת ישראל, הוא לא רק צריך, אלא חייב לומר את דעתו".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק