קצינות גם בחדר המכונות, אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
קצינות בחדר המכונות, אילוסטרציה | צילום: חדשות 2

היסטוריה בחיל הים: לראשונה יאפשר צה"ל לבנות להשתלב במגמת מכונות בקורס חובלים ואף לשרת כקצינות מכונה על כלי השיט של החיל. בכך צפויה להישבר אחת מהאמונות הטפלות המשמעותיות בחייהם של יורדי הים, שלפיה אסור לנשים להיכנס לחדר המכונות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

התפקידים החדשים אושרו בצבא, והם יובאו בקרוב לשולחן הכנסת לאישור, במסגרת שינוי חוק הגיוס.

המסורת הרווחת בקרב הימאים היא ש"נשים גורמות לים לכעוס". הדבר נובע מעצם העובדה שלכלי שיט מתייחסים כאל אישה, ואישה אמיתית עלולה לעורר את קנאת הספינה. רק פיזור מלח על כל שטח האוניה ימנע את האסון הגדול, כך על פי המיתוס.

ואולם עכשיו, כחלק משינוי נרחב שעורך הצבא, לראשונה יתאפשר גם לנשים, בוגרות קורס החובלים היוקרתי, להצטרף אל הצוותים. בימים אלה נמצאות שש צוערות בקורס בתהליך הכשרה וייתכן שאחת מהן תהיה קצינת מכונות ראשונה בהיסטוריה של חיל הים.

מעכשיו גם חיילות בחדר המכונות, ארכיון (צילום: חדשות 2)
מעכשיו גם חיילות בחדר המכונות, ארכיון | צילום: חדשות 2

בהמשך: פקחיות העמסה בחיל האוויר ומדריכות טג"ח

בהובלתה של יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים, תא"ל רחל טבת-ויזל, נפתחים בימים אלה תפקידים נוספים לבנות כחלק ממאמצי צה"ל לשלבן בתפקידי ליבה. כך יוכלו מעתה בנות לשרת בתפקידים כמו פקחית העמסה ואשת צוות עזר אווירי האחראית במטוס תובלה צבאי על תא המטען. התפקיד כולל תכנון העמסת המטען למטוס, כך שינוצל חלל תא המטען במלואו וישמרו מרכז הכובד המתוכנן של המטוס והאיזון הדרוש לצורך טיסה יציבה, תוך התייחסות לשינויים שעלולים להתרחש באוויר. פקחי ההעמסה הם מודחי קורס טיס בשלביו הראשונים.

תפקיד נוסף שנפתח לבנות הוא מדריכת טג"ח (טיפוס, גלישה וחילוץ) בבית הספר ללוחמה בטרור של צה"ל. מדריך הטג"ח עוסק במסגרת תפקידו בהדרכת לוחמים, שוטרים ואנשי מערכת הביטחון בפעילות של טיפוס וגלישה.

ולבסוף פועלת יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים לפתוח תפקיד נוסף, שגם הוא יעשה היסטוריה: משגיחת כשרות בצה"ל. עכשיו כשגם ברבנות הצבאית הוסרה ההתנגדות, נראה שהדרך לשינוי ההיסטורי כבר סלולה.

ארכיון. (צילום: דו"צ)
עלייה בשיעור המתגייסות לשירות קרבי | צילום: דו"צ

עלייה בשיעור המתגייסות לשירות קרבי

באגף כוח האדם מסמנים הישג נוסף השנה: עליה בשיעור של 100% בגיוס בנות לקרבי בהשוואה ל-2012. מדובר במאות בנות נוספות שהצטרפו למערך הלוחם לתפקידי לחימה במערך האיסוף הקרבי של חיל המודיעין, ליחדת עוקץ, לקורס חובלים וטייס, לגדוד קרקל, למשמר הגבול, לתותחנים ומערך ההגנה האווירית.

את העלייה הזו זוקפים לביטול הגיבוש ללוחמות שהיה נהוג בשנים האחרונות ומה שמנע מבנות רבות לנסות ולהגיע ליחידות הקרביות. במקביל, צפויה להיפתח בקרוב בצה"ל מכינה ללוחמות - קורס בן שלושה שבועות שיעברו בנות המתגייסות לקרבי לאחר הגיוס, שבו הן יעברו הכנה מנטלית ופיזית לקראת השירות התובעני.