צילומי הלוויין של פרצ'ין (צילום: חדשות 2)
צילומי הלוויין של פרצ'ין | צילום: חדשות 2

תצלומי לוויין חדשים חשפו סימנים חדשים של פעילות באתר הצבאי פרצ'ין שבאירן. גורמי ביון מערביים מעריכים כי האתר, שאירן מונעת מפקחי האו"ם להגיע אליו, משמש לניסויים סודיים הקשורים לפיתוח נשק גרעיני.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

התמונות החדשות צולמו בתקופה האחרונה על ידי לווין צילום של חברת "דיגיטל גלוב" והן פורסמו על ידי ראש המכון למדע וביטחון לאומי בוושינגטון, דיוויד אולברייט. בתמונות הלווין החדשות נראה שינוע של חומרי בנייה ופסולת מול שני מבנים מרכזיים באתר.

שתי משאיות או מכולות הוזזו מהאזור המקיף את הבניין בו ככל הנראה מתבצעים ניסויים בחומרי נפץ הקשורים להרכבת ראש נפץ גרעיני. בחזית הבניין הצפוני נראה לכלוך או נגר מים גלוי, וצבע המים מעיד על קיומו של אבק, לכלוך, או סבון. בכנסיה הדרומית נראים בבירור שלושה כלי רכב.

הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית דיווחה כי בחודש פברואר האחרון נצפתה פעילות חדשה באתר. התמונות מחזקות את החשדות בשל חומרי הבנייה והפסולת שהופיעו מול שני המבנים העיקריים בפרצ'ין.

אירן לא מאפשרת לבקר במתקן

פקחי סבא"א ביקשו מהאירנים לאפשר להם לבקר במתחם הצבאי בפרצ'ין כבר בתחילת 2012. בקשה זו התבססה על ראיות לכך שאחד הבנייניים לפחות קשור לפיתוח נשק גרעיני ובוצעו בו ניסויים חשאיים בחומרי נפץ רגישים שמהווים חלק קריטי בפיתוח מנגנון הנפץ של פצצה גרעינית.

אנשיו מבקשים למנות שר ממקורביהם, חמינאי (צילום: AP, חדשות)
חידש את פעילות הגרעין? עלי חמינאי | צילום: AP, חדשות

בנוסף, הוצגו בפני סבא"א ראיות לכך שמומחה נשק גרעיני סובייטי לשעבר סייע בפיתוח והתקנה של ציוד בדיקה ייחוד בתוך המבנה. למרות בקשות חוזרות ונשנות של הסוכנות ומועצת הנגידים שלה להפסיק את הפעילות באתר, אירן פועלת במאמץ ניכר כדי להסתיר את הפעילות באתר.

הממצאים האלה והעובדה שהמו"מ שמקיימות המעצמות עם אירן תקוע, מגבירים את החשד לגבי המימדים הצבאיים של תכנית הגרעין האירנית. המידע הזה עשוי, לדברי דיוויד אולברייט, לפגוע באמינות העסקה כולה.

סוף המו"מ - ב-20 ביולי

אתמול נפגשו בכירים אמריקנים ואירנים לסבב משא ומתן מיוחד בז'נבה, בניסיון לפרוץ את המבוי הסתום אליו נקלעו שיחות הגרעין בווינה לפני כמה שבועות. הצדדים מקווים להגיע להסכם עד ה-20 ביולי - המועד שנקבע לסיום המשא ומתן. בינתיים, המחלוקות גדולות.

סבב השיחות היה אמור לעסוק בניסוח טיוטת הסדר הקבע, אולם הצדדים כלל לא הגיעו לכך בשל מחלוקות בנושא היקףהעשרת האורניום בשטח אירן ועתיד כור המים הכבדים באראק. כתוצאה מכך, החלו הצדדים לדבר על האפשרות להאריך את השיחות בכמה חודשים נוספים, בהתאם להבנות אליהן הגיעו הצדדים במסגרת הסכם הביניים.