המל"ט כפי שנקלט בלווין הישראלי (צילום: חדשות 2)
המל"ט כפי שנקלט בלווין הישראלי | צילום: חדשות 2

תמונה אחת שהופיעה לפני שנתיים בפורומים לענייני תעופה באינטרנט הקפיצה את גורמי המודיעין האמריקניים. בפעם הראשונה נראה בה מל"ט אסטרטגי, בעל מנוע סילון, דומה מאוד למטוס ללא הטייס של חיל האוויר האמריקני ה"גלובל הוק".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

כעבור שנה הופיע דגם מוקטן של המל"ט - קסיאן גלונג (הדרקון המעופף) בתערוכת נשק בסין, אבל לאף אחד לא היה באמת מושג מה גודלו ומה יכולותיו. שמועות התעופפו על טווח טיסה של אלפי ק"מ, ורום טיסה של 57 אלף רגל, מה שהצית כמובן את הדמיון. מן התמונות לא ניתן היה לדעת באיזה שלב של הפיתוח נמצאים הסינים והאם מדובר בכלי טייס אמיתי או רק בדגם או אב טיפוס, חלק מן המלחמה הפסיכולוגית המתקיימת בין שתי המדינות.

עד היום, ויש גם חלק ישראלי בסיפור: כאשר נחשפת כאן תמונת לווין ראשונה של המל"ט הסיני ומניתוח שלה אפשר ללמוד לא מעט על יכולותיו. את התמונה צילם כמעט באקראי לווין צילום ישראלי שמפעילה חברת "אימאג'סאט" מישראל. החברה מוכרת תצלומי לווין למדינות ברחבי העולם לשימושים אזרחיים וצבאיים.

חוקרי החברה הבחינו במל"ט כשהוצא מחוץ להאנגר הסודי שלו בשדה התעופה ב"אנשון" שבסין. בתמונה רואים רכב תדלוק שממלא את מיכל המל"ט. מכאן כבר ברור שמדובר בכלי טייס מבצעי, ועכשיו כבר אפשר לחשב בדיוק את גודלו: מוטת כנפיו יותר מ-24 מטר, משקלו כשמונה טונות וטווח הטיסה למעלה מ-7,000 ק"מ. והוא בנוי מחומרים מרוכבים שמאפשרים לו יכולת חמקנית.

המידע הזה חיוני למודיעין המערבי שעוקב אחר היכולות הטכנולוגיות של צבא סין. בשנים האחרונות הם נוקטים בשיטת העתקה של דגמי מטוסים וטילים בניסיון לגשר על פער טכנולוגי בינם לבין ארה"ב. הגלובל הוק הוא הכטב"ם (כלי טייס בלתי מאויש) הראשון שהורשה על ידי מנהל התעופה הפדרלי להשתמש בנתיבים אוויריים אזרחיים בארצות הברית ללא דיווח מוקדם. הגלובל הוק חוצה ימים ומקיף את חצי כדור הארץ בדרך ליעד, והוא פועל בהצלחה באפגניסטן ובעיראק, גם בפעילות נאט"ו בלוב.

הגלובל הוק נושא מכ"ם מִפְתָּח סינתטי (SAR) המספק הדמאה של פני השטח גם כאשר הם מוסתרים על ידי עננות או עשן, ומצלם ללא קושי גם בלילה. הוא מסוגל לזהות גם מטרות קרקעיות נעות. בנוסף, מצויד הגלובל הוק בחיישנים אלקטרואופטיים שיכולים לאתר שיגורים של טילים בליסטיים.הוא יכול גם לתקוף את המטרות או להכווין אליהן מערכות נשק מכלי טייס אחרים. ואת זה האמריקאים ממש לא רוצים שיהיה גם לסינים.

התמונה הזאת שמתפרסמת כאן, אינה זרה למודיעין האמריקאי, אבל היא נחשפת כאן לראשונה לציבור הרחב, ובסיוע ישראלי.