המדריך המלא לחיילים ליום כיפור (צילום: רויטרס)
בצה"ל שומרים צום. ארכיון | צילום: רויטרס

לקראת יום כיפור שואלים את עצמם חיילים רבים האם מותר להם לאכול בבסיס, האם עליהם לקחת חלק בשמירות ואילו נעליים יש לנעול בזמן הצום. בחדשות 2 באינטרנט הכנו לכם את המדריך המלא לקראת יום הסליחות בבסיס.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

האם מותר לאכול בבסיס?

על פי פקודות צה"ל, על כל חייל להחליט לעצמו האם הוא אוכל או צם בבסיס. חייל לא יישפט או ייענש אם הוא מחליט לאכול בבסיס במהלך יום כיפור וכן יקבל את התנאים הרגילים לכך. כל חייל שמעוניין לאכול יודיע זאת למפקדיו טרם החג, והוא יקבל אישור להיכנס לפני החג לחדר האוכל על מנת לקחת לו אוכל שיספיק לו ליממה.

אם תהיה מלחמה ואני צם - יש איסור הלכתי לאכול?

על פי הרבנות הצבאית, אם תהיה מלחמה מתבטל איסור האכילה והשתייה בשל הלחימה. כל חייל וחיילת שנלחמים ונמצאים בפעילות מבצעית חובה עליהם לשתות ולאכול על מנת שיתפקדו כנדרש.

"זכות גדולה לשרת בכיפור". ארכיון (צילום: AP)
"זכות גדולה לשרת בכיפור". ארכיון | צילום: AP



אם אני בשמירה או בפעילות מבצעית שגרתית - מותר לי לאכול?

לחיילים שבוחרים לצום במהלך יום הכיפורים יש הנחיות מדויקות על כמות אוכל ומים שניתן לאכול ולשתות. לפי פעילות החייל תוגדר קודם לכן כמות האוכל המותרת לאכילה. ברבנות מחלקים לחיילים הדתיים "שלוק" - שקית מים של 10-20 מ"ל, שמותרת לשתייה כל כמה דקות בזמן פעילות מבצעית.

האם נשארים טבחים בבסיס?

על פי הפקודה חייב להיות טבח בבסיס במהלך יום כיפור, על מנת שיכין את האוכל לארוחה המפסקת ולארוחת שמירת צום. עם זאת, חל עליו איסור לבשל במהלך הצום.

אילו נעליים מותר לנעול במהלך הצום?

על פי החוק בצבא, כל חייל שצם יכול ללכת בכל נעלים שייבחר בבסיס - סנדלים, כפכפים, נעלי בית, נעלי ספורט וכדומה. עם זאת, על חייל בפעילות חלה חובה לנעול נעליים צבאיות תקניות.

מותר לנסוע במהלך יום כיפור בבסיס?

כמו ביום שבת, נסיעה ביום כיפור מותרת רק אם מדובר בפעילות מבצעית או שמירה.

מה כוללת הארוחה המפסקת וארוחת שבירת הצום בבסיס?

לפי הרבנות, הארוחה המפסקת מומלצת לכל מי שצם והיא אמורה להיות מלאה ודשנה. עם זאת, בצה"ל ממליצים לחיילים לאכול בארוחת שבירת הצום פרוסת עוגה ושתייה חמה ורק שעה לאחר שבירת הצום לאכול ארוחה מלאה.

האם החייל משוחחר מעבודה בצום?

כן. חייל שצם ולא נמצא בפעילות מבצעית רשאי לנוח ולבחור לעצמו איך להעביר את הזמן במהלך הצום בעת שהותו בבסיס.

האם חובה על רבנים להיות בבסיס?

הרבנות הצבאית פוקדת על כל רבניה להישאר ביום כיפור בבסיסים הצה"ליים.

"לכל אדם באופן פרטי יש חשבון נפש שהוא מקיים עם עצמו ואני רואה זכות גדולה למי שביום הזה משרת בבסיס צה"ל", סיפר לחדשות 2 באינטרנט ראש ענף הלכה ברבנות הצבאית, סגן-אלוף מלאכיי ראבד. "אנו מפזרים בבסיסים את ההנחיות השונות לחיילים וכן מעבירים הדרכות דרך סגלי הרבנות בכל הבסיסים".