27 ימים עד נותרו עד שיפוד תוקפו של "חוק טל" כפי שקבע בג"ץ בפברואר השנה. ממשלת האחדות שקמה, שמה לה למטרה ראשונה למצוא פיתרון לסוגיה הפוליטית המורכבת הזאת ולפני כחודשיים הכריזו נתניהו ומופז על כינונה של ועדת פלסנר - שיושב הראש שלה מפרסם הבוקר את מסקנותיה במסיבת עיתונאים מיוחדת, אותה העברנו בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט.

עם הקמת ממשלת האחדות הלאומית, קיבלו ראש הממשלה בנימין נתניהו, והמשנה לראש הממשלה השר שאול מופז, החלטה על הקמת ועדה קואליציונית שתקדם את השוויון בנטל השירות ותגבש חלופה ל"חוק טל". במשך חודש ימים פעלה הוועדה לקידום השילוב בשירות והשוויון בנטל, בראשותו של ח"כ יוחנן פלסנר במטרה להמליץ על מתווה חדש לחקיקה בנושא גיוס חרדים לצבא ולשירות האזרחי, והבוקר היא פרסמה את מסקנותיה למרות החלטת ראש הממשלה לפרק את הוועדה.

ח"כ בן ארי הוצא מהאולם

חברי הכנסת שנכחו באולם התקשו להסתיר את תגובותיהם לנושא השנוי במחלוקת של גיוס חרדים. חבר הכנסת מיכאל בן ארי (האיחוד הלאומי) תקף את יו"ר הוועדה והאשים אותו בדוח גזעני, שאינו מתייחס לאוכלוסיה הערבית בישראל. לאחר דין ודברים בין השניים, הוצא ח"כ בן ארי מהאולם.

מודל הגיוס של ועדת פלסנר (צילום: חדשות 2)
מודל הגיוס של ועדת פלסנר | צילום: חדשות 2

הוועדה ממליצה כי עד שנת 2016, יגויסו 80% מהציבור החרדי לשירות צבאי או אזרחי. עוד נקבע כי האחריות לשירות תהיה אישית, ותכלול קנס כספי למשתמטים. במסגרת האחריות האישית, לאחר חמש שנים מיום כניסת החוק לתוקף, יוחלף הקנס בענישה פלילית או חלופת קנס, שבכל מקרה יגררו גם רישום פלילי.

"האחריות האישית מבחינתנו היא לא סיסמה", אמר הבוקר ח"כ פלסנר. "המטרה שלה היא להביא לגיוס של 80% מהחרדים עד שנת 2016 ובחרנו לדם כך בפיתרון מתון שמתחשב באוכלוסיה החרדית".

דחיית גיוס עד גיל 22

בנוסף לרישום הפלילי, הוועדה ממליצה לשלול את ההטבות לאזרחים שלא יתגייסו ובהן ההטבות בתחומי הארנונה והטבות לדיור, וביטול מלגת ה"כולל" החודשית בסך 850 שקלים. הוועדה התייחסה גם לסוגיית גיל הגיוס וקבעה שלא תהיה דחיית שירות מעבר לגיל 22, למעט קבוצת "מתמידים" המונה 1,500 תלמידים בשנתון, שיאושרו על ידי שר הביטחון.

חיילים חרדים: "הצבא הפר התנאים" (צילום: נחל חרדי)
המטרה ב-2016: 80% מהחרדים יתגייסו | צילום: נחל חרדי

מלבד הדרישות מהמתגייסים, הוועדה קוראת לצה"ל ולשירות האזרחי לפתוח ולהרחיב את מסלולי השירות המשמעותי העונים על יעדי הגיוס, ולבטל את השירות המקוצר. כדי לעודד את הישיבות החרדיות לעמוד ביעדי הגיוס, הוחלט ליצור קשר ישיר בין העמידה במתווה הגיוס לסך תקציב הישיבות הכולל, כאשר אי עמידה ביעדי הגיוס העולים, תפחית את סכום ההקצבה ביחס ישר.

באותו אופן, ישיבות שתלמידיהן ישרתו במסלולי השירות, יקבלו תגמול עודף לעומת ישיבות אחרות שיתוגמלו בחסר, וכן יינתן תמריץ חיובי לגיוס מוקדם החל מגיל 18. כדי להוציא את המסקנות לפועל, חברי הוועדה המליצו למסד מנגנונים אפקטיביים באחריות צבא הגנה לישראל למחויבי הגיוס ולמוסדותיהם.

הוועדה קובעת מודל לפיו החל מגיל 17, כל צעיר חרדי יגיע מדי שנה ליום התייצבות במרכז מידע חרדי, במהלכו יעבור אבחון ובו יוצגו לו מסלולי שירות אפשריים. בין הגילאים 22-18, יוכל הצעיר להתגייס, או לדחות את שירותו כדי להתחזק רוחנית, עם הגיעו לגיל 22 יחויב המועמד לשירות להצהיר על החלטתו בדבר השירות באחד משלושה מסלולים: גיוס לשירות צבאי ל משך 24 חודשים, גיוס לשירות אזרחי למשך 18 חודשים, או המשך לימודים אם הוגדר כאחד מתוך 1,500 "מתמידים", שאושרו על ידי שר הביטחון. אם לא יבחר באף אחת מהאפשרויות, יהיה צפוי לסנקציות ולאחריות אישית, כפי שקבעו חברי הוועדה.

יחימוביץ': הוועדה - תיאטרון בובות פוליטי

ראש האופוזיציה שלי יחימוביץה הגיבה לפרסום מסקנות פלסנר ואמרה כי אין להן כל ערך. "הוועדה היא חלק מהונאה של הציבור ומתיאטרון בובות פוליטי, הצגה שיש להפסיקה מיד. באותה מידה אפשר היה לכנס מסיבת עיתונאים על טיסה למאדים", אמר יחימוביץ'.

"אין ספק שכוונותיו של פלסנר טובות, וחלק מהמסקנות ראויות, אבל הן מתנפצות אל מציאות של חבירה צינית בין קדימה לליכוד שנועדה רק לצרכי הישרדות פוליטית", הוסיפה יחימוביץ'. "כבר כעת עוברת קדימה השפלה כאשר היא מציגה קבל עם ובחגיגיות מסקנות שממילא יושלכו לפח. לנתניהו מלכתחילה לא היתה כוונה לבדוק בכובד ראש פתרון לבעיה וכל עיסוקו בנושא הוא להטוטים פוליטיים".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק