ג'וקים, עכברים מתים, ציוד ישן, לכלוך, דלתות שאינן נפתחות, תאורה לקויה והזנחה רבה. כך נראים מקלטים משותפים וציבוריים בשכונות הרצל ורמב"ם בבאר יעקב, זאת למרות אינספור תלונות של התושבים למועצה האזורית - שלטענתם לא סייעה להם. "עדיף לך למות מפגז ולא להיכנס למקלט", אומר דני קפרא (53), תושב שכונת הרצל, שעובד בהובלות ומתגורר במקום כבר יותר מ-40 שנה. "אנחנו מתקשרים כל יום להתלונן כבר כמה שנים", הוא אומר, "אבל זה כמו לדבר לקיר. זו פשוט הזנחה פושעת". בימים האחרונים נשמעו מספר אזעקות בעיר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לדברי קפרא, הסיבה לכך נעוצה ביחס המועצה המקומית לתושבים הוותיקים. "למועצה לא אכפת מאתנו, אלא רק מהתושבים החדשים שמכניסים יותר כספי מסים".

יצוין כי מידת בטיחות המקלטים אינה ברורה במקרה של נפילת רקטה והתושבים, שאינם יורדים למרחב המוגן אלא מסתפקים בחדר המדרגות המשותף, כבר הגדירו את עצמם כ"שקופים" שאינם מקבלים יחס "עד שיקרה אסון", לדבריהם. חשוב להדגיש כי העירייה היא האחראית לפריצת מקלטים במקרים שבהם תושבים מסוימים השתלטו עליהם. עם זאת, חלק מהמקלטים הציבוריים כן שמישים ובעיריה פועלים לתקן את המקלטים הלא-שמישים.

ציוד ישן במקלטים
ציוד ישן במקלטים | צילום:

בני מסלה (26), גם הוא תושב שכונת הרצל, סיפר כי ישנם תושבים שהשתלטו על המקלטים והניחו שם ציוד ישן שלהם. "אני וכמה חבר'ה עשינו מבצע ניקיון בבניין שלנו, אבל זה רק קצה הקרחון - יש ריח מסריח של שתן וצואה, אפילו דקה אי אפשר לשהות שם - ומה יקרה אם תהיה מלחמה ארוכה יותר?", הוא תוהה.

גם יונתן אגרוקר (26), סטודנט לתקשורת במכללה למינהל בראשון לציון אמר כי הוא עצמו פנה מספר פעמים למוקד העירוני בנושא. "אני לא יודע למה לא מטפלים בזה, לעירייה לא אכפת מזה פשוט", הוא מסביר. "אמרו לי: 'אל תדאג, הכל יטופל', אבל שום דבר לא קרה. אין שם תנאים מינימלים".

כך זה נראה בשטח
"ריח מסריח" | צילום:

סגנית יו"ר הכנסת ח"כ פנינה תמנו-שטה (יש עתיד), הגיעה לסיור אתמול (א') בשכונת הרצל בבאר יעקב, כדי לחזק את התושבים ולבדוק את מצב המקלטים. כשהגיעה למקום יחד עם חבר המועצה מוטי פרנקו, היא הזדעזעה מהתנאים שלא ראויים לטענתה לשהייה של בני אדם או בעלי חיים - לא בשגרה ובטח שלא במצב חירום.

תמנו-שטה הגישה בקשה לדיון מהיר בוועדת הפנים כדי לבדוק כיצד הרשויות נערכות לפינוי ושמירת התקנים של מקלטים בשכונת מוחלשות. "מעבר למקלטים שמלאים פסולת", היא אומרת, "ראיתי איך מועצה מקומית מזניחה שתי שכונות גדולות וותיקות בהן מתגוררות משפחות רבות בבניינים ישנים משנות ה-50 שהשנים וחוסר תשומת הלב של הרשות לשכונה עשו את שלהם".

הזדעזעה. ח"כ תמנו-שטה
הזדעזעה. ח"כ תמנו-שטה | צילום:

תגובת מועצת באר יעקב:

"המועצה המקומית החלה בהיערכותה לקראת מעבר לכוננות ביום ו', 4/7, בהודעה לציבור. במוצ"ש 5/7, הורה ראש המועצה לפתוח מקלטים ציבוריים (שלושה ימים לפני שפיקוד העורף הורה על כך במרחב שאליו אנו שייכים, שפלה 178). במקלטים בהם זיהינו בעיות של סתימות, מים או בעיות חשמל, מיד הוצאו צוותים לתיקון כל הליקויים. במהלך יום ג' סייר במקלטים ובדק את תקינותם מפקד היקל"ר בישוב, רס"ן במיל' אופיר עקיבא. נכון ליום ג', בערב(כשלראשונה הושמעה אזעקה בישוב), כל המקלטים הציבוריים בישוב היו שמישים ותקינים לשהיית התושבים".

עוד צוין כי "במהלך יום ג' הוצאנו הודעה לדיירי הבניינים המשותפים לפתוח את המקלטים (שהם על פי ההגדרה בחוק רכוש פרטי של הדיירים ולא מקלט ציבורי), בנוסף עבר צוות ברשות קב"ט העירייה ופרץ מנעולים בכל המקלטים של הדיירים בשכ' "הרצל" ו "רמב"ם". כבר באותו לילה נפגשו גורמי המועצה עם תושבי השכונות לשם מתן סיוע בפינוי ציוד מהמקלטים".

"יש לציין שמאחר ולא הוכרז מצב חירום, המועצה לא רשאית לאכוף בכוח הוצאת ציוד, אלא אם דיירים התלוננו במשטרה. דבר שלא נעשה בשתי השכונות. למרות זאת המשכנו את הפעילות גם לשכ' "רמב"ם" וגם שם פונו מקלטים מציוד", הדגישו במועצה. "המועצה מצידה סייעה לדיירים בתיקון סתימות ביוב ובשמשת המקלטים לשהייה. מבצעי הפינוי נמשכים (בשכ' רמב"ם) גם היום בשיתוף פעולה בין שרותי הרווחה במועצה, פיקוד העורף ומתנדבים שכונתיים".

לפניות לכתב: Matanh@ch2news.tv