סיכול ניסיון חדירת המחבלים לקיבוץ סופה הבוקר (ה') הוא עדות נוספת לשימוש של חמאס במנהרות, שהפך לאיום ממשי על ישראל. בחודש אפריל האחרון ערכנו ריאיון עם מפקד אוגדת עזה, תת-אלוף מיקי אדלשטיין, שצפה כי המצב בגבול הרצועה יציב ולא עומד בפני הידרדרות. בתמונת המצב שהוא שירטט, התייחס אדלשטיין לירי, למנהרות, ולשלטון חמאס בעזה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אנחנו עדים לעלייה בכמות הפיגועים", אמר אדלשטיין לפני שלושה חודשים. "גם ירי מנגד של צליפה וגם ירי תלוי מסלול לעבר כוחותינו ומטענים שמונחים". לטענתו של הקצין הבכיר. חמאס גם משקיע לא מעט כסף בחפירת המנהרות ההתקפיות לתוך שטח ישראל. "זה מאמץ בניין כוח מאוד משמעותי של חמאס", הוא הבהיר.

"הם משקיעים בזה משאבים רבים", הסביר אלדשטיין. "אחוזים ניכרים מתקציבם הצבאי הולך למימון המנהרות. אנחנו משקיעים בזה זמן רב ומשאבים רבים לטובת חשיפתן. חלק מהמנהרות כבר גילינו חלק אנחנו נגלה כשנבין שצריך לגלות אותן".

בשנים האחרונות פועל צה"ל באמצעות קידוחים לעומק על מנת לחפש ולמצוא מנהרות. דחפורים כבדים מנסים לחשוף בשעה שחיילים שמאבטחים אותם, מאחר וירי צלפים עלול להגיע ממקום בלתי צפוי. "יש עוד מנהרות ויש דברים שהחמאס יבין אותם כתוצאה מהמאמצים האלה", ציין מפקד האוגדה. "החמאס חייב להבין שהיה וייעשה שימוש במנהרה כזאת למטרה חבלנית, אז הוא משקע את עצמו והתושבים מנגד בצרה צרורה. תגיע פגיעה בממדים חמורים לצד השני אם זה יקרה".

כל מה שנראה סבוך ביום סבוך עוד יותר בלילה. לכן נערכים מארבים בשטח, כדי לנסות ולמנוע חדירות והנחת מטענים על גדר המערכת. מתברר כי הניסיונות של המחבלים נעשים גם ביום.

חמאס ישלם מחיר. אדלשטיין (צילום: חדשות 2)
חמאס ישלם מחיר. אדלשטיין | צילום: חדשות 2

"האזרחים הפלסטינים צריכים לצאת נגד המנהרות"

"נכנסנו כבר למחרת התקרית פנימה עם כלים ממוגנים", סיפר סרן אליחי רוזן, מפקד פלוגה בחטיבת גבעתי. "זיהינו שם עקבות של שני פלסטינים שממש הגיעו עד לגדר והניחו שם מטען. תוך כדי הסידור של הגדר, גם נורו עלינו פצמ"רים. האתגרים רבים אך אנחנו פועלים בשיקול. אנחנו לא ממהרים לצאת לעבר הגדר ולחשוף את עצמנו סתם".

העיסוק הרב של צה"ל במנהרות ובניסיון לחשוף אותן הוליד תפקיד חדש בצה"ל - קצינת מנהרות. היא אמנם לא מסייעת בחפירות, אך תפקידה לחקור מודיעינית. בזכותה נחשפה לאחרונה מתקפה התקפית בשטח ישראל.

"אני מרכזת מבחינה מודיעינית את כל עניין הטיפול במנהרות", סיפרה סרן מ', המשמשת בתפקיד הייחודי. "המטרה העיקרית היא להגן על התושבים והחיילים. כשמוצאים מנהרה אז ישנה שמחה גדולה אבל אז מתחילה העבודה האמיתית. מתחילים לעבד את המודיעין, לוודא שאין סכנה לכוחותינו ועוברים למנהרה הבאה". להערכתה של הקצינה, יש מנהרות נוספות. "אנחנו מנסים להישאר במעקב אחריהן", אמרה.

"נשמיד את מה שצריך כדי להרוס את התשתית", סיכם תא"ל אדלשטיין. "כדי שהחמאס יבין שמדובר בהשקעה שיורדת לטמיון. מעבר להשקעה הכספית, האזרחים הפלסטינים צריכים להבין שנלקחים מהם משאבים כמו חינוך, אוכל ורפואה. אני מקווה שההנהגה שלהם עושה את החשבון הזה בעצמה. על האזרח הפלסטיני לתבוע זאת מהם".