כאבי שרירים ומפרקים
כאבי שרירים ומפרקים | צילום:

"לא רוצים גימלים, בבקשה לא, אנחנו רוצים לחזור לעזה" - זה המסר שמעבירים הלוחמים אל צוותי הרפואה במרפאות המומחים הניידות שהוקמו בשטחי הכינוס מחוץ לגבול הרצועה. עד כה טופלו במרפאות הניידות יותר מ-1,100 לוחמים הסובלים מפציעות ובעיות בריאותיות קלות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הלוחמים שמשתתפים במבצע "צוק איתן" מתמודדים עם אתגרים פיזיים קשים, וכתוצאה מכך גם עם פציעות בדרגות חומרה שונות. במהלך המבצע, לוחמים שנפצעו פציעות קלות ולא פונו, מקבלים טיפול רפואי כאשר הם יוצאים לריענון בשטחי הכינוס, על ידי צוותים של רופאים מומחים.

במסגרת תכנית של חיל הרפואה, שמופעלת בעתות חירום בלבד, מגיעות אל שטחי הכינוס ניידות של צוות רפואי הכולל אורטופד מומחה, פיזיותרפיסט, רופא עור ומפקד צוות שאחראי על תיאום הטיפולים. הניידות מחכות ללוחמים ולטייסים בטייסות המבצעיות, כשהן מצוידות בכל הציוד הרפואי הדרוש על מנת לתת מענה נוח, מהיר ויעיל בשטח ללוחמים.

מטפלים גם בצוות האוויר
מטפלים גם בצוות האוויר | צילום:

לא לשמור בסוד את הכאבים

סרן במילואים פרופסור ניקולאי וולפסון (58) שמשמש בימים כתיקונם כמנהל מחלקה אורטופדית בסאן פרנסיסקו, נמצא כבר כשבוע בארץ לאחר שעלה על טיסה מבלי שאף אחד קרא לו, והוא אסיר תודה לצבא על שהתיר לו להשתתף במאמץ המלחמתי.

"אנחנו נוסעים ברכב, נכנסים לשטח, פורסים מרפאה ואז החיילים באים ונרשמים ואנו רואים את כולם בהתאם לדרישות שלהם", הוא מספר לחדשות 2 Online. למרות הניידת המאובזרת, גם הרופאים נאלצים להתמודד עם תנאי שדה - כך יוצא שלאורתופד אין מכשיר אולטרסאונד והוא מאבחן את פציעות החיילים על פי הידע והניסיון שלו.

המרפאה שהוקמה בשטח
המרפאה שהוקמה בשטח | צילום:

פרופ' וולפסון סיפר כי מרבית התלונות שיש לחיילים קשורות לכאבים בגפיים, גב, וכן לעור בגלל הזיעה, האבק והשפשופים. בצה"ל ציינו שהחיילים שמגיעים אל ניידות הטיפול הרפואי פשוט מסרבים לקבל ימי מחלה (גימלים) בשל מוטיבציית שיא.

"טיפלתי בקצין שהוא קשר ביחידה מיוחדת ונקע את הקרסול, אבל הוא ממש סירב לגימלים למרות שהסברתי לו שזה חשוב גם בשבילו וגם בשביל היחידה שהוא יפונה לבית חולים", מציין וולפסון. "אני נתתי גימלים למרות שהוא סירב, וגם אחרים מסרבים, אני מזהיר אותם שהם ייפגעו עוד יותר אבל המוטיבציה שלהם, כמו שלי, היא בשיא ולא אכפת להם משום דבר אלא רק לחזור ולהילחם".

לדבריו, הכאבים שחיילים חשים נובע גם מהמשקל הרב שהם סוחבים על גופם: "כמות הציוד שחייל נושא היא גדולה אז יש כאבים בכתפיים, בגב, בכפות רגליים ובירכיים".

המוטיבציה גוברת על הפציעה

גם סגן אלוף במילואים ד"ר אהרן פיינסטון (53) מרעות, שעובד בבית החולים אסף הרופא וגויס במילואים, שותף לתחושות של ד"ר וולפסון. כששוחחנו עמו הוא היה בדרכו לבדוק חיילים בדרום עוטף עזה, עם עוד חברי צוות. "הם לא ישנים ועובדים קשה אז יש להם כאבי שרירים, מפרקים ועצמות", סיפר הרופא. אתמול, למשל, הוא פגש לוחם שהיה אמור לעבור היום ניתוח בברך אך דחה אותו, והסתפק בינתיים בברכייה רק כדי להמשיך להילחם.

מארה"ב לגבול עזה. פרופ' וולפסון
מארה"ב לגבול עזה. פרופ' וולפסון | צילום:

"אילו הייתי רוצה לתת גימלים הם לא היו מסכימים. אתה מבין מה החייל רוצה ממך - הוא רוצה לבדוק שהכל בסדר ושאם יש משהו שאנחנו יכולים לעזור לו אבל החיילים האלה שנמצאים בחזית המלחמה בעזה לא רוצים ללכת הביתה, אלה חיילים שרוצים לשרת", סיכם הרופא. "הם יעשו הכל כדי לשרת, לפעמים אנו צריכים לבדוק אותם יותר בקפדנות, כי בגלל שהמוטיבציה גבוהה הם לא מדברים ומספרים על הכאבים".

גורם בצה"ל התייחס לדברים ואמר כי יש חיילים שנמצאים בעזה, ורק מאוחר יותר התגלה שהם סובלים מכאבים עזים אך לא מספרים על כך, רק כדי להמשיך להילחם. "זה לא טוב כי המצב שלהם יכול להחמיר, אבל המוטיבציה גוברת על הכל".

לפניות לכתב: MatanH@ch2news.tv