מוכנות גבוהה בגזרת עזה. ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
יוצאים מעזה | צילום: רויטרס, חדשות

הדאגה שאחרי הנסיגה: נסיגת כוחות צה"ל הבוקר (ג') משטח הרצועה עם כניסתה לתוקף של הפסקת האש, הותירה רבים מתושבי עוטף עזה עם תחושות מעורבות, ובעיקר עם חששות מפני העתיד לבוא.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מאז נכנסה הפסקת האש לתוקפה השקט בגזרה אומנם נשמר, אבל הרגיעה המידית לא משכנעת את ותיקי האזור. הם יודעים היטב שבסרט הזה הם כבר היו. "אני חושב שהמבצע נגוז לנו", אומר לחדשות 2 Online עופר ליברמן מקיבוץ ניר עם. "שילמנו מחיר כבד של הרוגים ופצועים, תושבים עזבו את האזור כדי לאפשר לצבא לעשות את העבודה, ובסופו של דבר אנחנו נשארים עם תחושה שאין ביטחון. בקרוב מאוד הטפטוף יתחדש ויגבר עד לסבב הבא – שיגיע מתי שחמאס יחליט".

התחושה שמדד ההסלמה נתון לשיקולי חמאס אינה מרגיעה את התושבים, שעד לדקות האחרונות לפני כניסת הפסקת האש לתוקף עוד שהו במרחבים המוגנים. "מטרת המבצע הייתה להביא לשקט ובפועל הירי נמשך עד לשנייה האחרונה, מה שמוכיח שהעבודה לא בוצעה", אומר דניאל מטרי מכרם שלום. "אני מקווה שהפסקת האש לא תחזיק מעמד, כי היא לא עובדת. צריכים ליצור הרתעה חזקה כי יש להם עוד מערכי טילים ומנהרות, ושלא נתפלא אם בוקר אחד נקום עם מחבלים בתוך יישובים עוטף עזה".

"העבודה לא בוצעה", חיילים יוצאים מעזה (צילום: רויטרס)
"העבודה לא בוצעה", חיילים יוצאים מעזה | צילום: רויטרס

"מי שלא יודע לקבל החלטות – שילך הביתה"

לצד תחושות ההחמצה בקרב התושבים, יש גם מי שמותחים ביקורת חריפה על החלטות הממשלה, שלטענתם פספסה הזדמנות לשים סוף לאיום הטרור מעזה. "מדינת ישראל לא יודעת להחזיק את המושכות", אמרה הבוקר בתיה קטר משדרות. "סיום המערכה ביציאה חד צדדית הוא צעד הזוי, לא אמיתי ולא ברור, ואני אומרת את זה בתור אמא לשני לוחמים בהנדסה ובצנחנים. אם ראש הממשלה לא מסוגל להשלים את העבודה – שילך הביתה".

מי שמתמודדים ב-14 השנים האחרונות עם איום הרקטות, מוצאים את עצמם מתקשים להתרגל לאיום החדש שנחשף במערכה האחרונה ולחוסר הוודאות שהוא מביא עמו. "עם הקסאמים למדנו לחיות איכשהו, אבל אף אחד מהחברים שלי בקיבוצים כאן באזור לא יודע איך להתמודד עם הפחד הממשי הזה שבוקר אחד הוא יכול לפגוש במחבל בתוך הבית או בגינה שלו", הודתה קטר. "אף אחד לא יודע מה לעשות עם החשש הזה, וזו בושה וביזיון לכל ההנהגה הישראלית שמפקירה אותנו כמו תמיד. הרקטות ימשיכו לרדת, ואף אחד לא יראה אותנו עד ששוב הן יגיעו לתל אביב".

ארכיון (צילום: דו"צ)
האיום החדש על תושבי הדרום: מנהרות | צילום: דו"צ
מגעים לשיקום הרצועה (צילום: רויטרס)
"התגובה של צה"ל תביא לשינוי החשיבה בעזה" | צילום: רויטרס

בין הקולות הפסימיים נשמעים גם מי שמשוכנעים כי התגובה הישראלית הצליחה להפתיע את חמאס, ואף להניע תהליך חדש בעם הפלסטיני בעזה שעשוי יהיה לסמן את ראשיתו של שינוי. "אני מאמין שהמתקפה המאסיבית של צה"ל בעזה תביא את הפלסטינים לנקודת חשיבה שונה מזו שהייתה להם עד היום", אומר ראש המועצה האזורית חוף אשקלון, יאיר פרג'ון. "אני לא חושב שהשינוי הזה יביא לשלום, אבל אני חושב שהוא בנה מאזן אימה אמיתי בינינו לבין חמאס. החמאס חטף מכה קשה והגונה, ולתחושתי הפסקת האש הזו תחזיק מעמד".

למרות שהפסקת אש אינה חלופה להסדר קבע, סבור פרג'ון כי בהתחשב במציאות הפלסטינית - גם תמונת המצב הנוכחית נחשבת הישג. "שינוי מהותי בשטח יכול לבוא רק במסגרת מדינית, וחמאס כרגע לא שם", הוא מסביר. "התפיסה שנוכל לשנות את המציאות בעזה על ידי מיגור חמאס היא שגויה. אם חמאס ייצא מעזה בכלל לא בטוח שהפתח יחזור לשם. אנחנו לא צריכים לעשות לעזתים את חשבונות ההנהגה שלהם".