במשך חודשים התכוננו במערכת הביטחון למבצע "מגן צפוני" לסיכול מנהרות חיזבאללה, אבל פעם נוספת – חזית אחת נשכחה הרחק מאחור. מתחילת המבצע בגבול הצפון, מספר תושבים הגיעו לחדרי המיון ושם אובחנו כמי שסובלים מחרדה בעקבות האירוע הביטחוני. בעבר הם יכלו לקבל טיפול פסיכולוגי-סוציאלי באחד ממרכזי החירום שנועדו לכך. אבל כבר כמה חודשים שבכל הגליל אין מענה לבעיה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"אנשים שסובלים מטראומה בעקבות חשיפה למצב החירום הביטחוני מגיעים ומקבלים טיפול, בעיקר פסיכולוגי אבל גם ליווי של רופא", הסביר פרופ' מולי להד, נשיא משאבים המכללה האקדמית תל חי. "הוראת משרד הבריאות סגרה את מרכזי הדחק".

מחקר שנערך לאחר מלחמת לבנון השנייה מצא ששליש מתושבי הצפון סבלו אז מפוסט-טראומה בדרגה בינונית עד חריפה. הנתונים שנאספו באותן השנים הובילו לפתיחת מרכזי חוסן קהילתיים, אך למרבה האבסורד, לא תמצאו אחד כזה באזור. בעוטף עזה ישנם חמישה מרכזי חוסן, ביהודה ושומרון נפתחו השנה שלושה, ברמת הגולן פועל מרכז אחד אבל בכל השטח ממטולה ועד נהריה אין ולו מרכז אחד.

המבצע נגד המנהרות בצפון (צילום: פלאש 90, חדשות)
המבצע נגד המנהרות בצפון | צילום: פלאש 90, חדשות

בת אל שלום-נברו, תושבת שדה נחמיה, סיפרה בריאיון למהדורה המרכזית: "ברור לנו שהסיפור של המשבר הבא או המלחמה הבאה זה עניין של זמן. וכשאנחנו נמצאים כאן וחג מסוק מעלינו במשך כמה שעות טובות במהלך המבצע, זה מוזר וזה חדש וזה הזוי וזה קצת מפחיד. אני כאימא הייתי רוצה לדעת אם יש סדנא, איך מכינים הורים להתמודד עם מצב חירום, איך מדברים עם ילדים על חירום ועל דחק".

אריק מלאכי, תושב קריית שמונה שלא מקבל טיפול, סיפר: "אף פעם לא דיברו על זה. במעגלים בשיחות עם חברים מדברים על הקטיושות, מעלים זכרונות מהתקופה כל רעש פה מקפיץ אנשים". פרופ' להד שב והדגיש את מהות המתקן" "מרכז חוסן הוא לא מרכז דחק שנפתח בזמן חירום ונסגר, הוא כל הזמן עובד עם הרשויות והאזרחים ובתי הספר, הוא יוצר כל הזמן אווירה של מוכנות והקניית כלים, הוא בונה חוסן ובשעת חירום הוא גם מטפל בחירום".

אחת לכמה שבועות מזהירים אותנו שמלחמה בצפון היא רק עניין של זמן. הגיעה העת שמלבד אמצעי לחימה משוכללים, יחשבו קדימה גם על האוכלוסייה שבחזית.

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "מרכזי חוסן מוקמים על פי החלטת הממשלה שקבעו את מיקומם והקצו למשרדים תקציב ייעודי לכך. צשרד הבריאות רואה חשיבות רבה בהקמה של מרכזי חוסן נוספים ובמיוחד בצפון . תפיסה זו אף הוצגה בחוזר מנכ"ל שיצא השנה. לצערנו, נכון למועד זה, טרם התקבלה החלטת ממשלה בנושא".