גורמה על הגבול: חיילים ולוחמים המשרתים במוצבי צה"ל המרוחקים, אלה הסמוכים לגבולות ישראל בצפון ובדרום, אוכלים 3 פעמים ביום את המאכלים המוגשים להם בחדר האוכל הצבאי - כאלה שניתן לנחש מה יהיו ומה יהיה טעמם. אלא שיש מי שמבקש לתקן את המציאות הזו, או יותר נכון לתבל אותה בטעמים חדשים ומפתיעים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

בצה"ל מטפחים לאחרונה את פרויקט "שף צעיר", במסגרתו נשלחים למוצבים שפים במילואים שחוברים לטבחים הצבאיים בבסיסים המרוחקים, ומלמדים אותם איך לשפר את טעם האוכל, איך לחדש, לגוון ולרענן את חומרי הגלם במטבח הצבאי - ולהפוך אותם למאכלים טעימים במיוחד.

"לקחנו את חומרי הגלם הצבאיים למעשה וניסינו טיפה לשדרג ולשנות", מספר נועם בסון, אחד השפים המשתתפים בפרויקט וחונכים את הטבחים הצעירים. "למשל צלי בקר - לקחנו אותו למקום אסייתי עם חלב קוקוס, צ'ילי וכוסברה. טעמים שהחיילים קצת פחות מכירים".

שפים חונכים את הטבחים בבסיסים
שפים חונכים את הטבחים בבסיסים | צילום: דובר צה"ל



הטבחים הצעירים, שזוכים לשיעורים מהשפים המקצועיים, מספרים שהם לומדים מהם המון: "אתה לוקח חומרי גלם צבאיים ואתה בעצם הופך אותם לכמו מסעדת גורמה. הם מראים לנו שיטות וטכניקות חדשות וגם איך הוספה של עשבי תיבול וצורות חיתוך והגשה שונות, משנות הכל".

המאכל המועדף על החיילים: שניצל א'

החיילים שזוכים לטעום מהמאכלים המשודרגים מרוצים מאוד מהתוצאה: "זה אחלה אוכל. הבוקר אכלנו חביתה עם פטריות וגם הכינו ספינג' לקינוח עם סירופ מתוק. ועדיין, למרות שהכל מאוד טעים, זה לא כמו המטבח של אמא בבית".

ארוחה פשוטה הופכת למיוחדת
ארוחה פשוטה הופכת למיוחדת | צילום: דובר צה"ל



לצד הפינוקים, השפים והטבחים משתדלים להפחית את כמות השמן עד כמה שניתן ולבשל אוכל בריא ככל האפשר: "אנחנו מכינים אנטיפסטי בתנור ומקפידים להשתמש בשמן זית, משלבים קטניות כמו חומוס באורז - שלא יהיה לבן ומשעמם וגם עשיר בחלבונים. שמנו לב שהרבה חיילים אוהבים אוכל מתובל ואפילו חריף".

החיילים מרוצים מהשינויים במטבח
החיילים מרוצים מהשינויים במטבח | צילום: דובר צה"ל‎



אלא שלצד התבשיל המבעבע של בקר אסייתי על בסיס חלב קוקוס וסלט הבורגול, החיילים מעדיפים לאכול משהו שכל אחד יכול להכין: "גם אם נגיש להם סטייקים, הם ירצו שניצל א'. ככה זה נקרא", מספרים הטבחים. "שניצל א' זה פשוט שניצל - חזה עוף בקמח, ביצה ופירורי לחם. כנראה שזה הכי מזכיר להם את הבית".

הטבחים שלומדים מהשפים את הטכניקות החדשות שמשפרות את הטעם בחך של החיילים, מספרים שהחיוך שעולה על פניהם בסיום הארוחה שווה הכל: "הם באים אליך ואז הם אומרים לך: 'תשמע, האוכל שלך עשה לי את היום. האוכל שלך נותן לי כוח להמשיך'. זה מספק וממלא". כנראה שהטעם בכל זאת מצליח להשכיח ולו במעט את הגעגוע הביתה.